Maluku Huizen

Menu pagina

  1. Tahuri een grote schelp
  2. Suling Bamboe dwarsfluit
  3. De Tifa en Tifagroep
  4. Tifa Totobuang
  5. Muziekgroepen en artiesten

Cultuur/Adat
Molukse muziekinstrumenten


“De muziek dient tot verstrooiing, tot opvoeding, tot aansporing van geest en hart, en tot de bevrijding der ziel van de hartstochten."
Aristoteles

Tahuri (Grote zeeschelp)

De tahuri is een grote zeeschelp oftewel kulit bia (tritonschelp) waarin een gat in de zijkant is gemaakt en geeft een doordringend geluid. De toonhoogte werd bepaald door de grootte van het gemaakte gat en de omvang van de schelp. Deze toonhoogte werd afgestemd in combinatie met een ander instrument zoals de fluit. Het doel van de Tahuri was op grotere afstand te communiceren zoals het bijeenroepen van dorpshoofden en dorpsbewoners wanneer er iets belangrijks te melden was. Bijvoorbeeld 1 keer een toon gaf aan dat er iemand was overleden. De tahuri werd ook gebruikt bij het aanroepen van de voorouders tijdens ceremonies. De oorsprong van de Tahuri is terug te leiden naar de Alifuru. Met de Alifuru worden de oorspronkelijke stammen bedoeld in de koloniale tijd en tegenwoordig wordt het woord Alifuru nog steeds gebruikt door de Molukkers om hun oorsprong aan te duiden. Tegenwoordig wordt de tahuri als instrument gebruikt om de voorouders aan te roepen en (sinds +/- 1960) als muziekinstrument.

Bron: Mickey Matitahatiwen



Suling

Bamboe dwarsfluit

In een klein dorpje aan de Tala rivier in Ceram worden de ‘suling’ gemaakt. Deze Molukse bamboe dwarsfluiten worden nog regelmatig gebruikt door suling orkesten in de Molukse kerken op Maluku. Fluitspeler. De fluit (of suling/soeling) wordt meestal gebruikt als begeleidingsinstrument bij dansen uit de Zuid Molukken, met name de eilanden Kei, Tanimbar en Aru. De soeling vindt men over heel Indonesië in grote en kleine uitvoering. Maar in de Molukken wordt het instrument bovendien nog op een bijzondere manier gebruikt, namelijk in een fluitorkest, dat de protestantse kerkdiensten begeleidt.

Bron: kamerabudaya.com



De Tifa (Trommel) gemaakt van een uitgeholde boomstam.

De bovenkant van de trom is met hertenvel bespannen. De tifa werd vroeger ook gebruikt als communicatiemiddel. De marinjo, de dorpsomroeper gebruikte de tifa om een dorpsvergadering aan te kondigen. Er waren verscheidene tifa-ritmes voor verschillende boodschappen. Tifa, Molukse trommel uit Seram. Een met de hand uitgehakte Molukse tifa. Deze trommel is afkomstig uit het dorp Yalahatan op Seram. De houtsoort is ons niet bekend, het vel is van een geit. Het vel kan worden gespannen met behulp van houten wigjes in combinatie met rotan koorden.

Bron: kamerabudaya.com

Tifagroep Gosepa

Onder leiding van Deddy Lekatompessy

De tifa is een traditioneel Moluks muziekinstrument. Om deze reden kan dit instrument niet ontbreken.

Bron: Deddy Lekatompessy



Tifa Totobuang

Traditionele Muziekinstrument Van Maluku

De totobuang is een instrument rek met 14 koperen ketels waarop geslagen wordt. De totobuang ziet er iets anders uit dan het instrument dat in Javaanse en Balinese gamelan-orkesten wordt gebruikt. Tifa Totobuang is een traditioneel muziekinstrument uit Maluku. Het muziekinstrument is eigenlijk afgeleid van twee namen van traditionele muziekinstrumenten van Maluku, namelijk tifa en totobuang Tifa is een muziekinstrument dat lijkt op een drum en heeft een leren bandmembraan. Dit muziekinstrument is bekend als een instrument van inheems Oost-Indonesië en wordt vaak gebruikt in Maluku en Papoea.

Tifa muzikaal instrument bestaat uit verschillende soorten, zoals basis Tifa, Tifa cut, Jakir Tifa, Tifa Jekir Cut en Tifa Bas. Deze verschillende typen tifa worden eigenlijk gedifferentieerd door grootte, vorm en ook het geluid dat wordt geproduceerd. Terwijl Totobuang muzikaal instrument een melodisch instrument is dat de toon heeft en vormt als een Javaanse gamelan muziekinstrument. Totobuang is in principe gevormd als een kleine gong en bestaat uit verschillende maten met verschillende tinten.

Hoewel Tifa en Totobuang twee muziekinstrumenten met verschillende achtergronden zijn, maar als beide gecombineerd worden, zal het een zoete en mooie mix produceren om te worden gehoord. Meestal worden beide instrumenten altijd in één harmonisatie gespeeld, omdat dat de samenwerking heet Tifa Totobuang. Zelfs de gewone mensen denken dat Toto Tuangbuang een eenheid is van muziekinstrumenten die niet gescheiden kunnen worden.

Bron: kamerabudaya.com



Muziekgroepen en artiesten

Molukse talenten uit Huizen

Ook Huizen (NH) kent succesvolle muziekgroepen en artiesten die hun roots op de Molukken hebben. In de jaren 70 en 80 wisten onder andere Massada, Justine Pelmelay, Aïs Lawalata, Daniël Sahuleka en Julya Loko faam op de radio en televisie te krijgen. Massada scoorde meerdere hits door latin met traditionele Molukse elementen te combineren.

Laurens Jermias the beatmaker



Franky Rampen Biografie en Workshop



Dwight Muskita Percussionist



Usje Sabandar Bassist gitarist - Band Sabor



Chris Latul Gitarist Componist



Justine Putuhena - DJ Justine Prime



Chelina Manuhutu - DJ Chelina



Band Suara Uliasser



James, Willem & Tonnie



Jan Jermias, Jopie & Johnie Manuhutu
Massada Latin music




\