Eigenaar Moluks restaurant Havendorp is failliet: ‘Het enige wat ik nog heb, is drie ton schuld’

VLISSINGEN – Hij kookte de sterren van de Molukse hemel en haalde er heel Nederland mee naar Vlissingen. Maar achter alle roem gingen schulden schuil. Schulden die groeiden en groeiden. Nu is het gedaan. Dicky Wattimena is failliet, Havendorp blijft voorlopig dicht.

Dicky Wattimena

Weinig restaurants die vanaf dag één helemaal vol zitten. Maar Dicky Wattimena lukte het, twee jaar geleden. In de Vlissingse stationsrestauratie die hij omtoverde tot saté-walhalla en papeda-paradijs was geen tafeltje onbezet. Na een reeks lovende recensies in landelijke media kwamen er zelfs wachtlijsten aan te pas.

Maar wie er wel eens een avondje heeft doorgebracht in restaurant Havendorp, zal ook met verbazing hebben rondgekeken. Zo’n mooi restaurant, zulke kleurrijke gerechten. Gekookt door de eigenaar, aan tafel gebracht door de eigenaar en als die ‘s nachts thuiskwam, zette hij nog mooie berichten op sociale media ook. Hoe houdt-ie het toch vol?

Fout één, fout twee, fout drie

Nou, niet dus. Het was te veel, veel te veel. ,,Ik moest drie grote ballen tegelijk in de lucht houden”, vertelt Dicky Wattimena. ,,Het restaurant, de voorkant. De keuken, de binnenkant. Maar er was ook nog een achterkant. En daar zat het niet goed. Ik heb geen werkkapitaal meegenomen. Dat is fout één. Het restaurant was prachtig, maar de inrichting heeft ook veel geld gekost. Ik gaf te veel geld uit. Fout twee.”

Het restaurant was prachtig, maar de inrichting heeft ook veel geld gekost. Ik gaf te veel geld uit

En dan stond Wattimena er ook nog eens alleen voor. ,,Fout drie. Echt, ik ben geen domme jongen. Ik ben cost controller geweest. Maar in je eentje is het niet te doen. Je moet iemand naast je hebben staan. Ik heb een bedrijfsleider aangesteld, maar dat liep niet. De kok die ik aannam, ging vlak na de opening in de ziektewet en heb ik nooit meer teruggezien. En zo had ik nog een personeelslid. Alleen dat al heeft me handenvol geld gekost.”

Corona was de nekslag

Toen kwamen de incassobureaus

Intussen liep het restaurant als een trein. Hele families reisden van verre naar Vlissingen om de Molukse keuken te proeven, soms met veertig man tegelijk. ,,Het had een goudmijn kunnen zijn. Maar ik heb het niet goed gedaan. Mijn drive was het lekkere eten, mensen blij maken met traditionele gerechten. Geld interesseerde me niet. Maar alles draait om geld. Dat had ik beter moeten beseffen.”

Voor de opening van Havendorp zamelde Wattimena 80.000 euro in via een crowdfunding. ,,Dat was niet genoeg, weet ik nu. We waren een paar maanden bezig toen mijn boekhouder zei dat ik 70.000 euro schuld had. Vervolgens kwamen de incassobureaus. Toen voelde ik: dit gaat niet goed.”

Intussen straalde Wattimena naar buiten toe één en al succes uit. Facebook en Instagram stonden vol jubelberichten. ,,De glorie ging maar door. Elke avond ging ik een paar keer met mensen op de foto. Altijd lachen. Maar ik was ook altijd eerlijk. Als ze me complimenteerden, zei ik vaak: je moest eens weten wat voor shit ik aan de achterkant heb.”

Corona was de nekslag

Uiteindelijk is Wattimena bij Orionis terechtgekomen. ,,Daar werden mijn financiën doorgelicht. Alle schuldeisers werden in beeld gebracht, ik zag weer licht aan het einde van de tunnel. Maar toen kwam corona. Het restaurant moest dicht. Ik heb een take-away opgezet, maar daarmee red je het niet. Tachtig procent van mijn omzet was weg.”

Ondanks alle ellende heb ik geen seconde spijt van dit avontuur. Het is niet voor niets geweest. Ik ga hier uit komen

In de laatste dagen van december was het gedaan. Wattimena werd door een schuldeiser gedaagd en door de rechter failliet verklaard. ,,Ik ben alles kwijt. Het huis waar ik al 25 jaar woon, waar ik samen met mijn overleden vrouw onze dochter heb grootgebracht, wordt verkocht. Het restaurant moet ik binnenkort cascovrij opleveren. Het enige wat ik nog heb, is drie ton schuld.”

Maar dat gelukkig niet alleen. ,,Ondanks alle ellende heb ik geen seconde spijt van dit avontuur. Het is niet voor niets geweest. Ik ga hier uit komen. In elk geval zet ik de take-away door, met hulp van Sec Catering. Verder kan ik nog niet kijken. Van de week zat ik in de auto en voelde ik ineens dat zware gemoed. Het moment dat je de ene kant op kunt vallen, of de andere. Ik snap ze, de ondernemers die radeloos raken en die alles opgeven. Maar ik geef niet op. Ik geloof nog steeds in mijzelf. Ik hoop dat alleen dat anderen ook nog steeds in mij geloven.”

Bron : pzc.nl-moluks-restaurant-havendorp – door Wendy Wagenmakers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *