‘Gio’: ‘Ik probeer het team in goede en slechte tijden bij elkaar te houden’

In het nieuwe programma van Rijnmond, genaamd de verdieping, gaat clubarts Casper van Eijck in gesprek met prominente Rotterdammers. Het programma is te beluisteren via Radio Rijnmond. De eerste gast van het programma is kampioenenmaker Giovanni van Bronckhorst. ‘Gio’ werd als coach van Feyenoord kampioen in het seizoen 2016/2017, waar hij eerder jarenlang assistent-coach fungeerde bij Rutten en Koeman. Van Bronckhorst won daarna nog eenmaal de beker bij Feyenoord. In 2019 vertrok hij naar het Chinese Guangzhou R&F.

Van Bronckhorst traint dit jaar geen club. Dit is echter geen bewuste keuze. ‘Door de omstandigheden heb ik mijn gezin lang niet gezien. Je hebt contact via FaceTime en mijn gezin zou naar China komen, maar vanwege het virus en de maatregelen kon dat niet. Daarom ben ik terug naar Nederland gekomen. Mijn gezin had ik lang niet gezien, daarom heb ik de club aangegeven dat ik het tweede jaar niet meer wilde doen. Ik ben blij met de familie thuis. Volgend jaar gaan we kijken welke mogelijkheden er zijn.’

De oud-Feyenoorder heeft een eigen foundation, FC Gio. Dat is een naschools leerproject waar kinderen met behulp van educatie en sport geholpen worden om achterstanden op school weg te werken. ‘Het doel is om kinderen maatschappelijk bewust te maken, maar ook wat je daarvoor nodig hebt. Het gaat erom wat je later wil worden.’ Met Corona is het wel wat lastiger, want de kinderen kunnen niet altijd komen. ‘Maar we zijn ook een noodopvang. Dus kinderen kunnen komen als dat nodig is. SV Gio is erg groot. Ze bestaan al lang. ‘We hebben al 1000 kinderen geholpen. Samen met de maatschappelijk begeleiders werken we met de kinderen toe naar maatschappelijke bewustheid. Als eindopdracht schrijven ze een opstel over hoe je jezelf over vijftien jaar ziet.’ ‘Gio’ is topvoetballer geworden, en dat was ook altijd zijn doel. ‘Ik weet niet wat ik was geworden als ik geen voetballer was geworden. Het beroep piloot vind ik razend interessant, vooral hoe zo’n vliegtuig werkt, dus misschien piloot.’

Van Bronkhorst heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Tijdens het kampioensjaar, maar ook in de anderen jaren probeerde de oud trainer het team in goede, maar zeker ook in slechte tijden bijeen te houden. ‘In ieders leven gebeurt er wel wat waarin een speler of familielid steun nodig heeft. Die steun probeer ik ze te geven. Het is belangrijk om een hecht team te zijn. Dat doe ik tegenover mijn familie, maar ook tegenover mijn team. Ik probeer mijn team in goede en slechte tijde hecht te houden. Dat komt voort uit mijn Molukse cultuur. We zijn erg zorgzaam, en dat probeer ik uit te stralen.’

Gio’s tijd in Barcelona was een hele mooie tijd. ‘Je trainde met hele goede spelers en we hebben mooie successen behaald. Het leven daar was geweldig voor Marieke en de kinderen. Ik speelde met de beste spelers.’ Oud-Feyenoord trainer Ronald Koeman is nu trainer van FC Barcelona. Van Bronckhorst geeft aan nog weleens contact te hebben met Koeman. ‘Zeker heb ik contact met Ronald. Hij is niet zo goed begonnen, maar het gaat beter. Hij komt er steeds beter in. Hopelijk kan hij succesvol zijn.’ Op de vraag of hij ooit coach van Barcelona aan geeft de kampioenscoach aan dat hij dat zeker wil. ‘Natuurlijk is dat een droom.’

Gio volgt Feyenoord nog op de voet. ‘Iedere wedstrijd die ik kan kijken, kijk ik. In China hadden we een klein computertje waarop we keken op wedstrijd dagen. Je beleeft het nu wel anders, niet als coach of speler, maar als supporter.’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.