Molukkers willen in hun Rijssense wijk wonen, maar ‘woningcorporatie Viverion werkt niet mee’

RIJSSEN – De Molukse gemeenschap in Rijssen is hecht. Drie gezinnen en een alleenstaande oudere man willen graag terug naar hun wijk. Maar ‘woningcorporatie Viverion blokkeert die wens’. Ichtus Rahanra (50) voert namens de stichting Teripang actie tegen de verhuurder, want ‘beloofd is beloofd’.

Veel Rijssenaren van Molukse komaf wonen nog steeds in delen van de Graaf Ottostraat en de De Ruyterstraat. De huurwoningen zijn eigendom van Viverion. Wie voor een van de sociale huurwoningen in aanmerking wil komen, mag niet meer verdienen dan 40.000 euro bruto per jaar; dat is de inkomensgrens.  En volgens Rahanra houdt de corporatie zich daar ‘ijzeren Heinig’ aan.

Twaalf schepen

De eerste Molukse ex KNIL-militairen (Koninklijk Nederland Indisch Leger) kwamen zeventig jaar geleden  in maart per schip aan in Nederland. Tot en met juni 1951 kwamen twaalf schepen met 12.500 ex-militairen en hun gezinnen aan in de havens van Amsterdam en Rotterdam binnen. 

Met hun koffers vol dierbare bezittingen werden ze ondergebracht in kampen, zoals de Vossenbosch bij Wierden. De Molukse gezinnen zouden slechts een halfjaar in Nederland blijven en dan weer teruggaan beloofde de toenmalige Nederlandse regering, maar het liep anders. 

Woningen toegewezen

Na het uitroepen van de Indonesische onafhankelijkheid werd ‘terugkeer niet wenselijk geacht’ en richtte het regeringsbeleid zich op integratie van de Molukkers in de Nederlandse gemeenschap. Er werden Molukse woonwijken aangewezen binnen een aantal Nederlandse gemeenten, zoals Rijssen, Wierden en Hellendoorn (Nijverdal). De Rijssense Molukkers, voornamelijk afkomstig van de Kei- en Tanimbar-eilanden in de Zuidoost-Molukken, kregen woningen toegewezen in de Graaf Ottostraat en de De Ruyterstraat. 

Wij beroepen ons op de speciale status van MolukkersIchtus Rahanra, Stichting Teripang

Belofte aan eerste generatie

Het betreft in totaal 24 woningen waarvan zes in een flatgebouw. „De Nederlandse overheid heeft destijds een belofte gedaan aan de eerste generatie Molukkers. Ze konden niet meer terug naar de Molukken, ook niet langer in de woonoorden blijven en moesten dus verhuizen naar woonwijken om te integreren in de Nederlandse samenleving”, zegt Rahanra.

„Daarbij is beloofd dat ze behalve woningen ook een kerk mochten stichten en een cultureel centrum mochten bouwen. Wij, als stichting Teripang, beroepen ons nu op de speciale status die de Molukkers zestig jaar geleden hebben gekregen.”

Inkomensgrens moet van tafel

Hij geeft aan dat de stichting al langer in gesprek is met Viverion, maar dat dit tot op heden nog niet tot een oplossing heeft  geleid. „Wij zijn van mening dat alle Molukkers, ongeachte de hoogte van hun inkomen, in aanmerking moeten komen voor een woning in de Molukse wijk. De inkomensgrens moet van tafel, want Viverion voert daarmee een een afsterfbeleid. We hebben zelfs aangeboden een hogere huur te betalen dan voor de sociale huurwoningen van toepassing is, maar Viverion blijft zich verschuilen achter wet- en regelgeving.”

Ollongren

Rahanra weet zich gesteund door eenzelfde kwestie in het Gelderse Elst vorig jaar. Daar haalde woningcorporatie Vivare zich de woede van de Molukse gemeenschap op de hals door een woning, destijds gebouwd voor en toegewezen aan Molukkers, te verhuren aan een niet-Molukse gescheiden vrouw met twee kinderen. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken hakte toen de knoop door en verklaarde dat woningen gebouwd voor Molukse gezinnen bij leegstand ook weer aan Molukse huurders moeten worden toegewezen.

Advocaat helpt mee

Teripang heeft inmiddels advocaat Michael Ruperti – ook bekend als lijsttrekker van de partij OPRECHT- in de arm genomen. „Wij hebben als stichting een goed gesprek gehad met Ruperti en hij is bereid om ons juridisch bij te staan. Hij is onafhankelijk en niet verbonden aan welke Molukse organisatie dan ook. In samenwerking met Ruperti onderzoeken we alle mogelijkheden om de inkomensgrens ongedaan te maken”, zegt Ichtus Rahanra.

De inkomens­grens is wettelijk vastgelegdHarald Wouters, woordvoerder Viverion

Toewijzing volgens de wet

Volgens woordvoerder Harald Wouters van Viverion is het inkomen van een aspirant-huurder van belang bij de toewijzing. „De inkomensgrens voor sociale huurwoning is wettelijk vastgelegd. Daar kunnen wij niet aan tornen en daarover zijn ook in 2016 afspraken gemaakt met Teripang. Wel is het zo dat vrijkomende woningen in de Molukse wijk eerst aan Teripang moeten worden aangeboden, maar toewijzing is wel onderhevig aan de eisen.”

Hij meldt tevens dat de Viverion-woningen in de De Ruyterstraat, de Kaempe en de Graaf Ottostraat gezien hun leeftijd in beeld zijn voor of renovatie of sloop, gevolgd door nieuwbouw. Maar een besluit is daarover nog niet gevallen.

Wethouder Erik Wessels zegt nog niet op de hoogte te zijn gebracht van de bestaande afspraken tussen Teripang en Viverion. Maar hij geeft wel aan dat hij ten allen tijde bereid is om de partijen bijeen te brengen en tevens deel te nemen aan hun overleg.

Bron : tubantia.nl – molukkers-willen-in-hun-rijssense-wijk-wonen – door Ronald Vrugteman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *