PSV-trainer Schmidt smulde in Duitsland van de oefenstof van Luhukay

VVV-VENLO Als ‘thuus’ komen. Zo voelt het voor Venlonaar Jos Luhukay (57) om bij VVV aan de slag te gaan. Vandaag werd de oud-prof in De Koel gepresenteerd als opvolger van de ontslagen Hans de Koning. Een verhaal over een trainer met een zachte g, maar een harde arbeidsethos. ,,Altijd lief zijn kan niet in topsport.”

Jos Luhukay ziet de beelden zo weer voor zich uit zijn tijd bij Paderborn 07. Als de Limburger het trainingsveld opwandelde, stond Roger Schmidt geregeld al ongeduldig bij het hek te wachten, leunend tegen zijn fiets. De huidige PSV-trainer was toen, seizoen 2005/2006, al idolaat van aanvallend voetbal. En die oefenstof vond de Duitser blijkbaar bij zijn oude club, waar Lukukay toen al lof oogstte voor zijn spelopvatting. ,,Ach”, zegt de nieuwe VVV-trainer tijdens zijn presentatie in Venlo. ,,Als trainer ben je slechts een hulpmiddel.”

In Nederland is Luhukay bij velen vrij onbekend. In Duitsland daarentegen heeft de opvolger van de ontslagen Hans de Koning een behoorlijke status. Hij leidde er onder meer Borussia Mönchengladbach, Augsburg en Hertha BSC naar de Bundesliga. Zich publiekelijk op de borst kloppen zit alleen niet in zijn aard, blijkt tijdens zijn eerste werkdag in Venlo. Meer nog dan de coach die VVV uit het slop moet trekken, profileert hij zich als de bescheiden liefhebber met de zachte g. Als de Venlonaar die blij zegt te zijn ‘thuus’ te komen’. Als man die zijn eerste training toepasselijk leidt met een VVV-pet op zijn hoofd. Achter dat vriendelijke voorkomen, weten betrokkenen, schuilt echter een veeleisende coach.

Loop je te zeuren of kom je afspraken niet na, dan heb je een probleem met hem Patrick Paauwe

Jos Luhukay komt van de lange trap af om zijn eerste training te leiden. © Pro Shots / Thomas Bakker

,Jos is hard, maar rechtvaardig”, zegt Patrick Paauwe, die onder hem werkte bij Borussia Mönchengladbach. ,,En de duidelijkheid die Jos geeft, eist hij terug van zijn spelers. Loop je te zeuren of kom je afspraken niet na, dan heb je een probleem met hem. Je moet hem niet foppen. Ik heb die aanpak als heel prettig ervaren, juist omdat hij het beste voor heeft met spelers. Voor elke eredivisieclub zou hij een aanwinst zijn als trainer. VVV had zich geen betere trainer kunnen wensen.”

Dat sentiment leeft ondubbelzinnig ook in Venlo, de stad waar Luhukay in 1963 werd geboren en in 1979 op 17-jarige leeftijd debuteerde in het eerste elftal van VVV. Algemeen directeur Marco Bogers noemt hem ‘zijn droomkandidaat’, terwijl supporters van de Limburgse club er niet aan twijfelen dat Luhukay Arjan Swinkels en co weer aan het voetballen krijgt. Op social media doken zelfs al plaatjes op van shirts waarop de besnorde coach staat afgebeeld als Che Guevara, symbool van de Cubaanse revolutie. ,,Idealiter was ik komende zomer begonnen, zoals de afspraak was”, erkent Luhukay. ,,Maar toen de club me vroeg om nu al te beginnen, vond ik dat ik niet kon weigeren. Het zou laf van me zijn als ik er nu níet was ingestapt.”

Of hij niet bang is voor een afbreukrisico? ,,Nee”, is de zoon van een Molukse vader en Nederlandse moeder stellig. ,,Ik geef niet de garantie dat we ons gaan handhaven. Ik geef wél de garantie dat ik er alles aan zal doen. En die arbeidsethos verlang ik ook van mijn spelers. In de fase waarin VVV nu zit, mogen we elkaar best eens de waarheid zeggen. Dat moét zelfs. Altijd lief zijn kan niet in topsport.”

Jos Luhukay tijdens zijn eerste training in Venlo. © Pro Shots / Thomas Bakker

Eén ding staat vast: Lukukay is bij een club terechtgekomen waar nog alle geloof is op de wederopstanding. En waar, ondanks de mindere prestaties, niet getornd is aan het bourgondische clubkarakter. ,,Ik ben altijd positief”, zegt VVV’s technisch manager Stan Valckx. En dan, met een knipoog: ,,Tenzij mijn glas slechts half vol is. Dan is het glas bij mij doorgaans half leeg.”

Luhukay kan een glimlachje niet onderdrukken, passend bij de zachtaardige man die hij buiten het veld is. Daarbinnen zullen ze de ‘Limburgse Che Guevara’ vermoedelijk snel anders leren kennen. Als trainer die een Venlose revolutie gaat ontketenen.

Bron : ad.nl – trainer-de-oefenstof-van-luhukay – Door Dennis van Bergen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *