70 jaar Molukse geschiedenis in Nederland

Nationaal monument kamp Vught

Op 21 maart was het exact 70 jaar geleden dat de eerste schepen met grote groepen Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen in Nederland aankwamen. Zij werden onder meer ondergebracht in de barakken van Kamp Vught: woonoord ‘Lunetten’. Het Moluks Historisch Museum presenteerde op 21 maart de livestream-uitzending ‘BETA DISINI’ (‘Ik ben hier’). Voor het programma zijn opnames gemaakt in barak 1B en in de wijk ‘Lunetten’.
Bekijk de uitzending BETA DISINI terug (1.55 minuten)

De organisatie: ” Met BETA DISINI willen we bijdragen aan een meer evenwichtige beeldvorming van mensen met Molukse roots. Een beeldvorming die te vaak bepaald is door wat in koloniale tijden en de afgelopen 70 jaar over Molukkers is gezegd en geschreven.” Aan tafel o.a. Jazzy Taihuttu (docent en regie-assistent van film De Oost), Milko Hitijahubessy (activist en columnist), Tamara Soukotta (PhD onderzoeker bij The International Institute of Social Studies ISS van de Erasmus Universiteit en docent aan de Universiteit Leiden) en Joaniek Vreeswijk (historicus). Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Paul Blokhuis sprak de kijkers toe in een videoboodschap.

De NOS besteedde op 21 maart aandacht aan deze historische dag met een thema-uitzending, met beelden van herdenkingen in Rotterdam en Tiel. Presentator Winfried Baijens ging in Vught in gesprek met Henry Timisela, kleinkind van een KNIL-militair en directeur van het Moluks Historisch Museum in Den Haag.
Bekijk de uitzending (30 min.)

In de gerestaureerde barak 1B (halverwege de Lunettenlaan) belichten wij de geschiedenis achter de komst van de KNIL-militairen en hun gezinnen sinds 1951. Barak 1B is – zodra de musea weer open mogen – te bezoeken op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag; extra in vakanties. De entree is inbegrepen bij het entreeticket van NM Kamp Vught.

Bekijk hier de geschiedenis van de Molukse KNIL-militairen in het kort bij NOS op 3 (10.30 minuten)

Het Brabants Dagblad schreef ook over de betekenis van 21 maart (eerste drie Premium-artikelen zijn gratis te lezen).

Bron : nmkampvught.nl – 70-jaar-molukse-geschiedenis-in-nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *