Moorman looft actie burgemeesters voor Molukkers, ze was zelf niet gevraagd

NISTELRODE – Burgemeester Marieke Moorman wist vooraf niets van de landelijke oproep van elf collega’s om het leed te erkennen dat Molukkers is aangedaan.  Ze vindt dit jammer omdat ook haar gemeente Bernheze een grote Molukse gemeenschap kent, in Nistelrode. Moorman bekijkt of ze nog bij de actie kan aansluiten.

Enkele Molukkers in 2015 bij het monument voor de Molukse gemeenschap in de straat Van ‘t Rijk in Nistelrode, die dat jaar perecies een halve eeuw bestond. Rechts vooraan Pascal Amukwaman. © Jeroen Appels / Van Assendelft Fotografie

Dit heeft de burgemeester maandagavond verteld in de raadscommissie voor bestuurlijke zaken. Ze werd hiertoe uitgedaagd door Rob van Herpen.

De fractieleider van D66 refereerde aan de actie afgelopen weekend van de elf burgemeesters van gemeenten met Molukse gemeenschappen. Hij vroeg waarom Moorman er niet bij zat en of ze de oproep alsnog wilde steunen.

Moorman zei blij te zijn met de vragen. Die gaven haar een aanleiding om te zeggen dat ze ‘nogal verrast’ was door de berichtgeving afgelopen weekend.

Ze had vooraf niets over de actie gehoord: ,,Bijzonder dat Bernheze niet is benaderd, want we hebben hier een behoorlijk grote Molukse gemeenschap.’’ 

KNIL-militairen

De brief aan de Nederlandse regering is ondertekend door de burgemeesters van Zuidplas, Breda, Culemborg, Epe, Huizen, Assen, Woerden, Vijfheerenlanden, Vught en Krimpen aan den IJssel.  Zij staan stil bij het historische feit dat afgelopen zondag precies zeventig jaar geleden de eerste Molukkers in Nederland aankwamen. Het ging om KNIL-militairen die in Nederlands Indië voor Nederland hadden gevochten. 

In de brief stellen de burgemeesters dat het het nieuwe kabinet zou sieren ‘te erkennen dat de wijze van ontvangst en opvang destijds in Nederland onwaardig is geweest’. De Molukkers werden destijds in kampen gehuisvest. Hun verblijf zou tijdelijk zijn maar dat liep heel anders. Volgens de burgemeesters leeft hierover nog veel onvrede, ook bij jongere generaties, en zou het helpen als de regering het aangedane leed erkent.

(Tekst gaat onder foto verder)

De straat Van 't Rijk in Nistelrode werd in 1965 gebouwd speciaal voor de Molukse gezinnen, die tot dan in een voormalig werkkamp net buiten het dorp hadden gewoond.
De straat Van ’t Rijk in Nistelrode werd in 1965 gebouwd speciaal voor de Molukse gezinnen, die tot dan in een voormalig werkkamp net buiten het dorp hadden gewoond.

‘Behartigenswaardig initiatief’

Moorman vindt de oproep ‘een heel behartigenswaardig initiatief’, zo zei ze maandagavond. Ze gaat contact zoeken met de elf collega’s om na te gaan hoe de actie tot stand gekomen is en waarom zij als burgemeester van Bernheze er niet bij gevraagd is. ,,Ook ga ik bekijken of wij er ons nog op enige wijze bij kunnen aansluiten.’’

In Nistelrode werden in 1958 en latere jaren 580 Molukkers gehuisvest. De KNIL-militairen kwamen met hun vrouwen en kinderen te wonen op Donzel, in een voormalig werkkamp. Een groot deel van deze families bleef in Nistelrode en verhuisde in de jaren zestig naar een nieuwe wijk in het dorp. Tegenwoordig telt de gemeenschap volgens kenner Pascal Amukwaman circa 350 mensen.

Ook in Den Bosch

Bernheze is niet de enige gemeente waar maandag vragen gesteld zijn over het ontbreken in het rijtje van elf burgemeesters. Onder andere in Den Bosch, waar een Molukse kerk staat, is aandacht gevraagd.

Bron : bd.nl – moorman-looft-actie-burgemeesters-voor-molukkers-ze-was-zelf-niet-gevraagd

Door Maarten van den Hurk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *