Wij kunnen zoveel mooie dingen laten zien

Molukse succesverhalen in beeld gebracht door Ed Leatemia (2): Leila Hamer

In het boek ROLE MODELS, 70 Molukse succesverhalen deelt de Rotterdamse fotograaf Ed Leatemia in woord en beeld de indrukwekkende verhalen van zeventig Molukkers in Nederland die ieder op hun eigen manier successen behaald hebben. Als eerbetoon aan de eerste generatie Molukkers in Nederland, maar vooral ook om volgende generaties te inspireren en motiveren het beste uit zichzelf te halen. Nieuw Wij publiceert vier van de zeventig verhalen. Vandaag Leila Hamer: “Wij kunnen zoveel mooie dingen laten zien en mensen kennis laten maken met onze cultuur.”

Soms word je geleid dingen te doen waarvan je niet weet waarom. In het begin wel, dan is alles nog duidelijk en denk je de controle te hebben. Maar het leven laat zich niet regisseren. Restaurant CUCU was een lang gekoesterde droom, niet zozeer als restaurant maar als een plek waar ik iedereen van wie ik houd gelukkig kon zien. Alsof het leven maakbaar zou zijn. Mijn fundament ligt in een Moluks-islamitische en een Nederlands-christelijke opvoeding. Ik heb dat lang ingewikkeld gevonden. Uiteindelijk heb ik gekozen voor een compromis. Wat niets meer betekent dan dat ik bewust kies en de gevolgen daarvan accepteer.

“Mijn Nederlandse opa en oma hebben hard gewerkt aan de wederopbouw van Nederland, en mijn Molukse oma leefde in een land waar ze nooit zelf voor gekozen had. Allen hebben zij gestreden voor wat hen toebehoort. Zij zijn mijn grootste inspiratiebron, zij gaven mij mee wat nodig was; sociale vaardigheden, daadkracht, creativiteit en vooral een overvloed aan liefde. Restaurant CUCU ben ik begonnen uit een onverklaarbaar gevoel zichtbaarheid te moeten geven aan onze roots. Wij kunnen zoveel mooie dingen laten zien en mensen kennis laten maken met onze cultuur. Ik voelde dat ik het talent had dat te doen en een onuitputtelijke kracht heb vol te houden als het moeilijk wordt, maar met het besef dat je het nooit goed kan doen voor iedereen, zou ik dan ook de moed hebben?”

“Wat is mijn succesverhaal? De verbinding zoeken en het bruggen bouwen tussen mensen en culturen. Wij doen dat met onze rooted cuisine. Wij koken vanuit een vakmanschap dat ontstaat als het van generatie op generatie wordt overgedragen. Dat ontstaat op het moment dat je de smaken en geuren herkent en het voelt als thuiskomen, als je al je liefde erin kwijt kunt, omdat je het deelt. Het is legacy. Zo ontstond het idee om onze producten, vers en zonder toevoegingen, te leveren aan de horeca. Chefs maken van ons product haute cuisine, het is een creatief proces waar ik vol verwondering van geniet. Ondertussen heb ik zoveel lieve bijzondere mensen leren kennen: Moluks, Indisch, Indonesisch, Nederlands. Allemaal met eigen verhalen en hun roots in het land waarvan het bloed door mijn aderen stroomt. Wij zien er allemaal naar uit dat het restaurant zijn deuren weer kan openen. Het zal de plek blijven waar we begonnen en waar onze roots diepgeworteld zijn. Voor de toekomst zijn we druk bezig CUCU op meer plekken te laten schitteren. In wat voor vorm? Ik heb geen idee, ik weet alleen wat ik bewaak, wat ik kan, waarop ik vertrouw en dat ik mijn best doe. De rest ligt het niet in mijn handen.”

Leila Hamer, derde generatie. Woonplaats: Zwijndrecht. Geboortedatum: 02-09-1973. Namen eerste generatie: Oesman Pattisahusiwa, Neila Pattisahusiwa-Pelupessy. Kampong van afkomst: Siri Sori Islam.

Dit verhaal is afkomstig uit ‘ROLE MODELS, 70 Molukse succesverhalen’, maart 2021. Het boek is te bestellen via www.kyosei.nl. € 39,50. Hardcover, 324 pagina’s. ISBN 978-90-829483-6-3. Vier van de Molukse succesverhalen worden op NieuwWij.nl gepubliceerd op 22, 25 en 29 maart en 1 april 2021.

Bron : nieuwwij.nl – Molukse succesverhalen in beeld gebracht door Ed Leatemia (2): Leila Hamer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *