Molukkers herdenken met stil protest executie RMS-president Chris Soumokil

MIDDELBURG – De Molukse gemeenschap houdt maandag een stil protest op de Markt in Middelburg ter nagedachtenis aan de tweede president van de Republiek der Zuid-Molukken (RMS), Chris Soumokil. Hij werd op 12 april 1966 door het Indonesische leger geëxecuteerd. Het is nog altijd onbekend waar Soumokil is begraven.

Met het stille protest willen Molukse organisaties uit Middelburg hiervoor aandacht vragen. Zij willen weten waar Soumokil, die op 3 mei 1950 president werd van de RMS, begraven is. ‘Er is genoeg gepraat, laten we zwijgen en de stilte laten spreken middels onze aanwezigheid, vlaggen en leuzen op spandoeken’, schrijven Anak-anak Stromenwijk, Kupu-Kupu en Dewan Rakjat Maluku Selatan di Middelburg in een oproep. De sterfdag van Chris Soumokil is door de Molukse regering in ballingschap uitgeroepen tot een nationale dag.

Het stille protest vindt maandag plaats van 16.30 tot 17.30 uur op de Markt in Middelburg. De organisaties dringen er bij deelnemers op aan dat zij zich houden aan alle coronamaatregelen zoals die door het RIVM zijn geformuleerd.

Bron : pzc.nl – molukkers-herdenken-met-stil-protest-executie-rms-president-chris-soumokil

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *