De Molukkers een vergeten geschiedenis

Molukkers in Nederland

Het was niet de eerste keer dat SS Kota Inten de haven van Rotterdam binnenvoer. Het stoomschip pendelde al langere tijd heen en weer tussen Indonesië en Nederland. Maar die 21e maart 1951 verschilde de populatie aan boord toch duidelijk van alle eerdere keren. Op het schip bevonden zich zo’n duizend Molukkers. Tussen eind maart en eind juli 1951 zou er twaalf keer zo’n schip in Rotterdam aanmeren, met in totaal 12.500 Molukkers. Tegen hun zin in ingescheept in hun geboorteland en overgebracht van Ambon naar Nederland.

Tijdelijk, zo was de verwachting. Zodra de politieke situatie in Indonesië weer tot rust gekomen was zouden ze vast weer terugkeren. Dan zou er misschien ruimte komen voor hun eigen onafhankelijke Republik Maluku Selatan (RMS). Nederland had immers beloofd zich daarvoor in te spannen. En toch zou het er nooit van komen.

De Molukse gemeenschap begon in dat voorjaar van 1951 aan een ongewilde ballingschap in Nederland; dat verre, vreemde land waarvoor veel Molukse militairen in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger jarenlang zo hartstochtelijk gevochten hadden.

In 2021 is het zeventig jaar geleden dat de Molukkers naar Nederland kwamen. Een prachtige aanleiding voor een serie, waarin hun eigen verhaal centraal staat. Een verhaal van trouw (aan Nederland) en ontrouw (aan hun), van gebroken beloftes, heimwee en vervlogen idealen. Hoe was het voor hun om noodgedwongen alles achter te moeten laten en aan de andere kant van de wereld een nieuw bestaan te moeten opbouwen? Wanneer durfden ze hier te wortelen? En is dat gelukt? Of is die (spreekwoordelijke) koffer om morgen terug te kunnen keren altijd onder hun bed blijven staan?

Molukkers in Nederland vertelt het aangrijpende verhaal over de eerste generatie die uiteindelijk dof berustte in zijn lot, over de tweede generatie die zich juist fel verzette (via gewelddadige acties en kapingen) en de derde en vierde generatie die zich vervolgens schijnbaar moeiteloos lijken aan te passen.

Het is niet alleen het relaas van de Molukkers zelf, maar ook van onze eigen Nederlandse geschiedenis. Omdat het verhaal van de Molukkers ook óns verhaal is.

Half mei verschijnt bij Alfabet-uitgevers ook Coens nieuwe boek De Molukkers-een vergeten geschiedenis.

One thought on “De Molukkers een vergeten geschiedenis

  1. het is schandalig wat de Nederlandse Regering heeft gedaan.Ik ben geboren in 1950.Op gegroeid Trompstraat 101 Huizen.
    Eerst de family Fam Rozema kwam naast ons wonen .Later family Gouw.Allebei hele aardige gezinnen .Beide fam vertrokken USA..
    Even de toenmalige regering , ik kan me niet herinneren dat de Nederlandse regering ook maar enige stappen heeft ondernomen.
    Niet via kranten , of andere media vormen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *