Alphense zendmast in Molukse vierkleur op 24 en 25 april.

Ook Alphen aan den Rijn staat stil op de dag dat de Republik Maluku Selatan (Republiek der Zuid-Molukken) op 25 april 1950 te Ambon is geproclameerd. Dit jaar is het tevens 70 jaar geleden dat de eerste generatie Molukse KNIL-militairen met zijn gezinnen in Nederland zijn aangekomen. Doormiddel van deze ludieke actie staan we als Molukse gemeenschap en gemeente Alphen aan den Rijn stil op deze gebeurtenissen, en kleurt daarom de Alphense zendmast in de Molukse vierkleur. Ook proberen we op deze manier onze solidariteit te tonen naar de eerste generatie Molukkers en de strijd dat gevoerd word op de Molukken.

Herdenken tijdens een pandemie is anders dan voorgaande jaren. Ook vorig jaar had de Alphense Molukse gemeenschap de proclamatie op een gepaste wijze moeten herdenken. Wat normaal gepaard gaat met vele activiteiten werd er toen alleen de vlaghijsing ceremonie gehouden met een beperkt aantal mensen.

Ook op de Molukken is de proclamatie van de RMS herdacht en is op 25 april vorig jaar massaal de RMS vlag uitgehangen. Wat voor ons in Nederland vanzelfsprekend is dat je in alle vrijheid je politieke voorkeur kenbaar kan maken en elke vlag kan tonen, is dat in Indonesië uit den boze, de RMS vlag is daar zelfs verboden en hangt een gevangenisstraf bij het tonen of zelfs het in bezit hebben van die vlag. Maar daar hadden velen in 2020 op de Molukken maling aan, uit protest bekenden velen kleur en waren niet bang voor de gevestigde orde. Met name de bewoners in het dorp Aboru zijn velen massaal de straat op gegaan en hebben door het tonen van de RMS vlag voor het Indonesische gezag hun voorkeur uitgesproken.

Dit kon in Nederland niet ongehoord blijven. Na het zien van vele video’s afkomstig van de Molukken gingen de Molukkers hier in Nederland ook massaal de straat op met de vlaggen, dit uit solidariteit naar de strijd op de Molukken.

Met dank aan Leandro Luhulima en Alphen Marketing die dit op poten hebben gezet.

Bron : kaju-putih.nl – alphense-zendmast-in-molukse-vierkleur-op-24-en-25-april by Kaju Putih

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *