Graven van Molukse KNIL-militairen in Woerden krijgen bijzondere status

De gemeenteraad van Woerden heeft gisteravond besloten de graven van Molukse militairen die naar Nederland kwamen een bijzondere status toe te kennen. De bijzondere status betekent dat grafrechten niet hoeven te worden verlengd, graven niet geruimd worden en onderhoud op kosten van de gemeente is. Zeventig jaar na dato gebeurt dat, maar de vreugde is er niet minder om. “Eindelijk erkenning.”

Josephiene Manuputty bezoekt regelmatig het graf van haar ouders op de begraafplaats in Woerden. Vader was KNIL-militair en kwam zeventig jaar geleden naar Nederland. Hij nam zijn vrouw mee, de moeder van Josephiene. Onderweg naar Nederland werd ze geboren.

De beide ouders van Josephiene hebben in een jappenkamp gezeten, vertelt ze. “Mijn moeder heeft net als bij de joden een nummer op haar pols. Ik vroeg als kind: wat is dat voor nummer? Toen zei ze: ‘Dat hoef je niet te weten’. Ze praatte niet graag over de oorlog.”

Overal en nergens wonen

Destijds was er in Nederland amper plek voor de Molukse families. Josephiene reisde samen met haar moeder van stad tot stad. Ze kwam in Groningen en Appelscha terecht en verbleef tijdelijk in het voormalige concentratiekamp in Westerbork. Uiteindelijk belandde ze in Woerden.

De Molukse stichting daar vroeg de gemeente de graven van de Molukse gemeenschap een bijzondere status toe te kennen. Dat is nu gelukt. Voor Josephiene een bijzonder moment. “Het is goed dat ze erkenning krijgen”, vertelt ze terwijl ze naar het graf van haar ouders kijkt. “Het is wel een beetje laat voor sommige mensen die al zijn overleden.”

‘Dit is nog maar het begin’

Lea Manuputty is voorzitter van stichting Sinar Maluku in Woerden. Zij heeft zich hard gemaakt voor de bijzondere status voor KNIL-militairen door bij de gemeente aan te kloppen. Die reageerde positief, en daarom roept de stichting nu alle Molukse gezinnen op zich te melden. In Woerden en omstreken liggen zo’n zestig graven.

De ontwikkeling in Woerden vindt ze positief. “En dit is nog maar het begin. Er wordt nu pas echt aandacht besteed aan Molukkers in Nederland. Veel van hen hebben een trauma opgelopen, net als de echtgenoten en de kinderen. Het verhaal moet dus verteld worden, ook als deze generatie Molukkers er niet meer is.” Ook gemeente Stichtse Vecht heeft deze erkenning aan graven van KNIL-militairen gegeven.

Molukse gezinnen in Woerden kunnen zich nog zeker tot 29 april melden bij Sinar Maluku. Josephiene heeft dat alvast gedaan. Ze kijkt uit naar het moment waarop haar ouders de bijzondere status krijgen. “Ik ben echt trots op mijn ouders”, aldus Josephiene.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *