Molukse vrouwen over hun relatie met de Molukse identiteit

Geronimo Matulessy sprak drie verschillende vrouwen uit de Molukse gemeenschap over nationalisme, de onafhankelijkheidsstrijd van de RMS en opgroeien in Nederland.

Ondanks de wereldwijde pandemie staat het merendeel van de Molukse gemeenschap op 25 april stil bij de eenenzeventigste viering van de Republik Maluku Selatan (RMS), de onafhankelijke Molukse staat die op 25 april 1950 op Ambon rechtmatig werd uitgeroepen en tot op heden door Indonesië wordt geannexeerd.

In de aanloop naar deze nationale viering staan de Indonesische autoriteiten op scherp. Ieder jaar worden RMS-sympathisanten opgepakt, vastgezet en gemarteld. Ook dit jaar zijn er weer huiszoekingen geweest en arrestaties gepleegd. Amnesty International en Human Right Watch schrijven al jaren rapporten over deze misstanden.Molukse wijken

Jonge Molukse-Nederlanders over waarom het behoud van hun wijken zo belangrijk is

GERONIMO MATULESSY

Onlangs zijn er vanuit politieke nieuwkomer BIJ1, onder leiding van Sylvana Simons, twee Kamerbrieven geschreven waarin aangegeven wordt dat de RMS erkent dient te worden en dat de mensenrechtensituatie op de Molukken aandacht verdient. Je kunt stellen dat het dekolonisatieproces van en door Indonesië nog niet volledig is afgerond.

Dat de drang naar vrijheid na zoveel jaar nog altijd aanwezig is, bewijzen de uitingen en zoektochten van Molukse jongeren. Er zijn meerdere initiatieven opgestart om het politieke bewustzijn te laten groeien en het welzijn van onze families op de Molukken te bevorderen. Daarbij moet wel gezegd worden dat niet iedere Molukker een RMS-aanhanger is.

In deze drie portretten heb ik bewust gekozen voor het vrouwelijke perspectief. In mijn optiek missen de stemmen van Molukse vrouwen in beslissingen die niet alleen op politiek vlak worden gemaakt, maar ook over onderwerpen als culturele en religieuze activiteiten. Ik wil dat emancipatieproces ondersteunen.

Bron Lees verder : vice.com – molukse-vrouwen-over-hun-relatie-met-de-molukse-identiteit door Geronimo Matulessy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.