Van bijrol in film over treinkaping naar hoofdrol bij SC Cambuur voor Osse aanvaller: ‘Gelukkig doorgezet’

Als jochie vertolkte Ragnar Oratmangoen (23) al eens een bijrolletje in een film, de laatste maanden is hij steeds vaker hoofdrolspeler bij het gepromoveerde SC Cambuur. Eindelijk valt alles eens op zijn plaats voor de Osse technicus, die ook zomaar in een andere sport groot had kunnen worden. 

Hij was nog piepjong, maar toch: Ragnar Oratmangoen beleeft in 2009 al een klein moment of fame in de film De Punt. In het verhaal over de treinkaping in het kleine Drentse dorpje in 1977 voetbalt de Ossenaar samen met zijn broer op de achtergrond. Zijn neef én hoofdrolspeler, Gerson Oratmangoen, had dat geregeld. ,,Je moet heel goed kijken, maar daar zag je me al dribbelen. Ik was ook toen al altijd aan het voetballen”, grijnst Oratmangoen. 

Ik háátte zwemmen, ik moest ook altijd huilen als ik daar naartoe moest. Maar gelukkig heb ik doorgezet, anders mocht ik niet gaan voetballen

Inmiddels is de middenvelder annex aanvaller kampioen met SC Cambuur, maar daarover later meer. Door zijn bijrolletje in De Punt leert hij al vroeg over zijn familiegeschiedenis. Opa en oma Oratmangoen verhuisden in de jaren vijftig van de Molukken naar Nederland; als KNIL-militair had zijn opa na de verzelfstandiging van Indonesië amper toekomst op de eilandengroep.

Zijn grootouders vestigen zich uiteindelijk in Nistelrode, waar destijds een wijk voor Molukse mensen verrijst. Ragnars vader groeit daar op, net als veel familie. Óók zij voetballen graag. 

Hekel aan zwemles

Oratmangoen grijnst weer; zijn vader voetbalde met vrienden een tijdje bij het roemruchte FC Ewab, opgericht door de Molukse inwoners van Nistelrode. ,,Als ik hem moet geloven, kon hij heel goed voetballen. Hij was wel aardig technisch en heeft mij ook altijd gestimuleerd. Mijn ouders deden sowieso altijd heel veel voor mij”, weet Oratmangoen. Alhoewel… Hij moest eerst zijn zwemdiploma’s halen voordat hij lid mocht worden van sv TOP in Oss. ,,Ik háátte zwemmen, ik moest ook altijd huilen als ik daar naartoe moest. Maar gelukkig heb ik doorgezet.” 

Met een lege maag op het bordes 

Ragnar Oratmangoen was zó uitzinnig van vreugde na de promotie van SC Cambuur dat zelfs een lege maag zijn humeur niet kon verstoren. Als praktiserend moslim doet hij mee aan de ramadan, in de avondwedstrijd tegen Helmond Sport kon hij in de rust nog snel wat eten en zou hij na de wedstrijd écht bijtanken. ,,De fysio’s deden ook een weekje mee, mijn vrouw had voor ons drieën eten gekookt. Maar we waren helemaal vergeten te eten. Toen we op het bordes gek stonden te doen, klapte-ie er wel even goed in”, zegt Oratmangoen met een glimlach.

Hij voelt zich thuis in Leeuwarden, waar hij met zijn vrouw in een appartement van de club woont. ,,Mijn vrouw en ik zijn gelovig, dan is het normaal dat je al vroeg trouwt. En het voelde ook goed, wat maakt leeftijd dan uit?” 

Talentvolle taekwondoka

Hij groeit dus op in Oss, waar zijn Nederlandse moeder en Molukse vader vanuit Nistelrode naartoe verhuizen. Vanaf zijn huis ziet hij letterlijk de lampen van het stadion van TOP Oss, de club die hem al snel opneemt in de toen nog bestaande profopleiding. Oratmangoen zit nog wel even in gewetensnood, hij is namelijk óók talentvol in taekwondo. ,,De taekwondo-trainer zei tegen mijn ouders: ‘Laat hem maar hier blijven, hij kan hier echt goed in worden.’ Ik vond het ook heel leuk, maar toen ik later naar NEC kon, moest ik kiezen en werd het dus voetbal.”

Bij NEC ontwikkelt hij zich snel en tekent hij ook al vroeg een contract. Een echte doorbraak én kans blijft uit en dus zoekt Oratmangoen zijn heil bij TOP Oss, waar hij in anderhalf seizoen 51 wedstrijden speelt en alsnog klaar lijkt voor een doorbraak bij NEC. ,,Maar ze zeiden voor de zoveelste keer dat het hem niet zou gaan worden. Toen wilde ik gewoon weg.” Hij laat zijn contract bij NEC ontbinden en tekent bij SC Cambuur, waar hij meer en meer een hoofdrol vertolkt: na de winterstop is Oratmangoen on fire en maakte hij zeven doelpunten in twaalf duels. 

Tekst gaat verder onder de foto

Ragnar Oratmangoen leek op weg naar een doorbraak bij NEC, maar kreeg vorig seizoen opnieuw te horen dat er voor hem geen rol was weggelegd. Toen vertrok hij naar Cambuur.
Ragnar Oratmangoen leek op weg naar een doorbraak bij NEC, maar kreeg vorig seizoen opnieuw te horen dat er voor hem geen rol was weggelegd. Toen vertrok hij naar Cambuur. © David van Haren

Ontlading is groot

Zo levert hij een waardevolle bijdrage aan de promotie én de titel van Cambuur. Toch is zijn aflopende contract nog niet verlengd, ook omdat Oratmangoen in zijn eerste anderhalf jaar veel pech had met blessures. Maar als hij zo doorgaat, is de kans op een langer verblijf groot. De Ossenaar staat daar ook voor open, zeker nu Cambuur de eredivisie in gaat. Daar had de ploeg eigenlijk vorig jaar al op gerekend, maar toen trok de KNVB de stekker uit de competitie. Juist daardoor was de ontlading onlangs ook zo groot toen Cambuur alsnog de promotie vaststelde. 

Vanaf een bordes zag Oratmangoen honderden Cambuur-supporters feesten op het plein voor het stadion. Het ‘absolute hoogtepunt’ in zijn nog prille loopbaan. Daar kan zelfs een bijrolletje in een televisiefilm niet tegenop. 

Bron : bd.nl van-bijrol-in-film-over-treinkaping-naar-hoofdrol-bij-sc-cambuur-voor-osse-aanvaller-gelukkig-doorgezet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *