Je schaamt je dood als je naar ‘Molukkers in Nederland’ kijkt

ANGELA KIJKT TVJournaliste Angela de Jong schrijft vijf keer per week een column over wat haar opvalt op tv.Angela de Jong 20-05-21, 11:57 Laatste update: 12:09

In de recente heisa over het verdwijnen van Andere Tijden zat me toch iets dwars. Leuk dat al die BN’ers en andere mensen zich ineens opwierpen als de grootste fans van het geschiedenisprogramma, maar op de vraag wanneer het wordt uitgezonden en wie het tegenwoordig presenteert (fout, niet Hans Goedkoop) moesten de meesten het antwoord schuldig blijven.

Reacties

Donken

19 minuten geleden

Zeer met je eens Angela. Hoewel ik vanuit mijn Marine-tijd van 1961-1974 wel ‘wat wist’ van de Molukkers en hun komst en ‘opvang’ in Nederland schokte het mij. En wat mij het meest trof was de manier waarop is omgegaan met de militairen, dat hun het uniformen status werd afgepakt onvoorstelbaar. De harteloze brief die hen werd toegestuurd blinkt uit in onbegrip, is onbarmhartig en onrechtvaardig. Om nog maar te zwijgen van het onderkomen waar allen jarenlang moesten verblijven.

Stok

26 minuten geleden

Heel triest dat hier altijd zo weinig aandacht aan is besteed.

Deze groep mensen zijn door ons volkomen in de steek gelaten en als derde rang burgers behandeld.

Over zwarte Piet en black lives matter raken wij niet uitgesproken, maar ere herstel voor deze echte nederlanders laat nog steeds op zich wachten.

Het zou gepast zijn dat onze koning zijn excuus aan deze bevolkingsgroep zou aanbieden en niet, zoals reeds gedaan, aan Indonesie!!

Jan Stok

Willem Elzerman

26 minuten geleden

Pijnlijk juist…

de Bruin

33 minuten geleden

Verschrikkelijk hoe die mensen behandeld zijn en begrijpelijk dat ze daar op reageerde…

Maar kinderen in een schoolgebouw ontvoeren!!!!?? Weg krediet..

Ha Ka

39 minuten geleden

Je schaamt je dood dat we schrikken als we dit horen op TV.

Geeft wel aan hoe de staat van de geschiedenisles in NL is.

Ik heb vroeger ook 1 of ander werkstuk over Lodewijk XIV moeten maken, dat was blijkbaar veel belangrijker dan recente Nederlandse geschiedenis.

van der Willik

1 uur geleden

Het is erg schrijnend allemaal, een barak in het Open Luchtmuseum in Arnhem laat veel zien, maar dit slaat alles. Ja, een schaamte gevoel.

Norbert Schooten

1 uur geleden

Nou hebben er zoveel mensen een reactie geschreven, en wat schieten we ermee op? Niets.

Het is 70 jaar geleden, net als zoveel andere landen in die periode het ook moeilijk hadden.

Elk land maakt ellende mee, kijk naar de 2e wereld oorlog, maar moet Duitsland daar zich nu nog voor schamen? Nee natuurlijk niet. De huidige generatie heeft niets te maken met wat er toen allemaal is gebeurd. 

Hetzelfde geld ook voor Nederland.

Als we oude koeien uit de sloot gaan halen dan blijven we bezig.

Arkenbout

1 uur geleden

Een column uit mijn hart, treffend en trefzeker. Er valt niets op af te dingen.

Thom Hoekstra

1 uur geleden

In en in triest om te zien hoe de Molukse bevolking is besodemieterd door de NL regering. Ondergebracht worden in afgedankte concentratiekampen. Betalingen van achterstallig soldij, kunnen overstappen naar het NL leger na jarenlang als KNIL militair wel goed te zijn geweest: vergeet het maar. In dit licht bezien kijk ik anders naar de gijzeling en treinkaping. Begin als eerste met excuses van de Koning en de huidige regering naar het zo geschoffeerde Molukse volk.!!!

Eric Morel

2 uur geleden

Heeel mooi verwoord en ik zat er ook zo in. Zeker met mijn moeder ook vanuit Indonesië met boot naar Holland gelukkig niet in een kamp terecht gekomen. Echt mooi verwoord jij ook

C. Berghuis

2 uur geleden

Ik moet me 24 uur per dag en 7 dagen in de week onderhand ergens voor gaan schamen.

M.M Rambonnet

2 uur geleden

Om je diep te schamen als Nederlanders 

Maak het goed voor de Molukkers

Yzbert Weerd Yzbert

2 uur geleden

Opnieuw had ik een onbehagelijk gevoel bij de verhalen over hoe onze regering is omgegaan met de Molukse militairen die zich hadden ingezet voor ons koninkrijk in de strijd die is gevoerd in Indonesië. Deze medestrijders werden onze valse voorwendselen naar Nederland gehaald, waar zij direct werden ontslagen uit hun militaire functie. Om vervolgens aan hun lot te worden overgelaten. En zo ging en gaat onze regering met zijn helden om. “Schande”.

JL Koudijs

2 uur geleden

Ze zijn zeker vergeten dat het neder lands gebied was helaas is er om gevochten en dhr sukarno kwam aan de macht en wij moesten hét land weggeven. En ik ben de gijzeling niet vergeten hartje winter daar hoor ik niemand meer over.

Dick Mathot

2 uur geleden

Het programma laat eens te meer schrijnend zien hoe Nederland meestal met fouten en mislukkingen omgaat.

Het overheidsgedrag door de eeuwen heen biedt helaas weinig positieve verwachtingen voor de toekomst.

Schaamte komt in het collectieve woordenboek niet voor. De les die wordt geleerd is hoe men het zo snel mogelijk in de vergetelheid kan laten verdwijnen.

Tijd doodt alle kritiek en de pijn blijft alleen achter voor de vergetenen.

Een Nationale Schaamdag zou niet onterecht zijn.

Eric Olivier

2 uur geleden

Je verwoordt ook mijn mening. Wat een tragiek. Wat een verraad door de toenmalige regering van ons land. En daarna wegstoppen en doodzwijgen. Ik begrijp hun tragiek nu beter, maar gewelddadige treinkapingen zijn niet goed te praten. Wat nu wel moet gebeuren: excuses aan deze bevolkingsgroep maken en alles boven water, net als nu wordt gedaan met de slavernij.

FP Berg

2 uur geleden

Het is werkelijk ongelooflijk. Tijdens mijn schooltijd gewoon voorgelogen! En niet 1 keer maar voortdurend. En dan te denken dat als je er naar vroeg dat je brutaal was en je mond moest houden. Ik schaam me werkelijk voor dit land. Na de verschillende affaires met als triest dieptepunt het vermorzelen van ouders bij de kindertoeslagenaffaire is dit opnieuw een kwestie die we direct moeten oplossen en heel snel compensatie aanbieden en onze rol herschrijven in de geschiedenisboeken.

W.A. Groenendijk

2 uur geleden

Slachtoffers van de nasleep van een oorlog die een eind maakte aan het kolonialisme. In de nasleep van die oorlog zijn heel wat slachtoffers gevallen, in Brits Indie, in Afrika, in het verre oosten. Het maakte heel wat uit aan wiens kant je stond. Het lot van de knil-ers, waren zij in Indonesië gebleven, laat zich raden. Dus afgevoerd naar een land, dat zelf leed onder gebrek, woningnood en armoede. Om daarna niet meer terug te kunnen. Het grote geheel van deze wereld mag ook wel eens belicht.

J.A. NEBBELING

2 uur geleden

Al ver vóór het zien van de documentaire “de Molukkers in Nederland”, schaamde ik mij diep voor wat wij als zgn. “brave goede Nederlanders” deze groep Nederlanders hebben aangedaan. Men heeft hen beduveld, diep gekwetst en met minachting behandeld. De gemiddelde hedendaagse Nederlander kent zijn geschiedenis niet, en helemaal niet onze boeken vol zwarte bladzijden over onze “heldendaden van weleer”. Wat zou een officiële diepe Regerings buiging met een snik naar hun toe, ons als land sieren!

Charmy Ravestijn

2 uur geleden

70 jaar later en nog steeds geen erkenning voor het immense leed en vernedering wat de Molukkers is aangedaan. 

Schaamteloos!

W.F. Groeneveld de jong

3 uur geleden

Neen.

Lisa Vrieze

3 uur geleden

Ik, als indo, ben het helemaal eens met de reactie van de heer van Dulken.

Waar blijven die nabetalingen? Heb al enkele malen de 2e Kamer daarover aangeschreven. Ze beloven veel maar doen niks! Mijn ouders hebben gecrepeerd na de oorlog in een houten barak in het Zuiden des lands.. terwijl mijn vader als Knil militair voor Nederland gevochten heeft.

Henk Paardekooper

3 uur geleden

Ik wist dat het niet goed gegaan was maar wat ik nu hoorde en zag , mensonterend, de Nederlandse regering heeft schofterig gehandeld , en nog. Bij aankomst in Rotterdam direct ontslagen bij defensie, Fl. 3.00 gulden zakgeld per week en ondergebracht in varkensstallen.

corine de pater

3 uur geleden

Vreselijk verhaal. Er moet meer verteld worden over onze koloniën.

Steenbergen

3 uur geleden

Meestal ben ik het met Angela eens, een enkele keer niet. Dit keer ben ik zelfs gelukkig met je column. Wat zijn deze groep mensen verkeerd behandeld.

P. Logtenberg

4 uur geleden

Helemaal mee eens Angela. Het is een godsgruwelijke schande wat Nederland met de Molukkers heeft geflikt. En dat met een regering die pas onder de druk van Duitsland had geleden. En vervolgens exact hetzelfde deden als de Duitsers een paar jaar ervoor in Nederland hadden gedaan. Schandelijk!!

Anne-Marie Reijnders

4 uur geleden

Rehabiliteren van de eerste generatie KNIL Molukkers, officiële excuses aan de nabestaanden namens de regering én het Koningshuis zal al veel leed verzachten. Gelukkig wonen de huidige generatie Molukkers goed en zijn zij der beste geaccepteerde allochtonen groep in Nederland. Zaken hebben ook tijd nodig. Zoals het trauma van WOII ook nog steeds niet is verwerkt door Nederland. Teveel zaken kwamen, helaas, tegelijk samen in de jaren 50: woningnood voor velen, armoede, verscheurde gezinnen, etc.

Cécile van Vlijmen

4 uur geleden

En toen schreef Angela weer een echte belangrijke column en prachtig gedaan.

Ook mooi hoe goed hierop gereageerd wordt en natuurlijk moet de Nederlandse regering excuses aanbieden en die mensen nog bijstaan op welke manier dan ook.

Ik schaam me hier ook voor, omdat ik als tiener een aantal Molukse vrienden had en er toen niets vanaf heb geweten.

Piet Kuiper

4 uur geleden

Heb en het verleden ien in heden veel met Molukkers gesproken, Ook regelmatig in Schattenberg geweest. En in de wijken in Assen en Smilde. In die periode ook de rechtzaken naar aanleiding van de treinkapingen en de school in Bovensmilde en het provinciehuis mee gemaakt. Ook na die tijd veel met Molukkers gesproken en kan alleen maar zeggen: wat heeft Nederland hier veel dingen verkeerd aangepakt. Deze militairen hadden militair moeten kunnen blijven.

De Korte

4 uur geleden

Ik ben van 1988, en door Molukse vrienden wist ik al wat van de geschiedenis. Desondanks schaam ik me kapot dat we 70jaar na dato noch niet het fatsoen hebben om dit in het onderwijs aan te stippen. Leuk hoor onze gouden eeuw of soldaat van oranje. Liever had ik dit tijdens mijn schooltijd gehoord. Want het leed dat wij veroorzaakt hebben tijdens en na de politionele acties is niet te overzien. Een zeer nederig excuus direct aan de Moluks Nederlandse gemeenschap is meer dan op zijn plaats.

G Nooijer

4 uur geleden

Nederland leert niet van de fouten die ze keer op keer maken. Wat te denken om juist de grote vijand van de molukker destijds uit te nodigen, namelijk Soekarno. Ze hadden kunnen weten dat dit als een rode lap op een stier zou werken. Het was Soekarno die Dr. Soumokil liet executeren. De fouten die gemaakt zijn bij het beëindigen van de kapingen. Processen lopen nog steeds. En vrij recentelijk de excuses die wel richting Indonesië zijn gemaakt. Maar nooit richting de Molukker. Schandelijk.

hans Uitman

4 uur geleden

Een heel smerige manier van met mensen omgaan !

de nederlandse regering moet zich echt kapot schamen 

En deze mensen genoegdoening geven !

R.H. van der Rijst

4 uur geleden

Ik schaam mij diep als Nederlander voor wat deze ongelofelijk trouwe groep Nederlandse Molukkers is aan gedaan . Wordt het na 70 jaar niet eens tijd dat wij hen de erkenning geven waar zij recht op hebben en onze excuses gaan aanbieden voor het onrecht en vernedering wat hen is aangedaan.

piet van den berg

4 uur geleden

de geschiedenis van ons vaderland is doordrenkt met een ongekende kruideniersmentaliteit. alles en iedereen stond (en staat nog) ten dienste van lands schatkist. hier ten lande dient men ondanks vaak aangehaalde christelijke waarden op een ongekende manier de “mammon”.

vele mensen zijn door die insteek en wijze van omgang, belazerd, opzettelijk gemarginaliseerd, en zelfs gewoon weg bot weggeschoven.

schandelijk maar het is helaas niet anders.

Paul Vedder

5 uur geleden

Ik zou niet alleen willen roepen Kabinet zeg sorry, maar Kabinet los dit probleem alsnog op. Betaal die overgeblevenen en de tweede generatie alsnog een schadevergoeding. Investeer extra in een Natiinaal Moluks museum en houd daar elk jaar een herdenking opdat deze mensen eindelijk met opgeheven hoofd naar de toekomst kunnen kijken.

Wilms

5 uur geleden

Rinus Wilms

Heb gisteren met natte ogen en schaamte naar deze Molukkers geluisterd/gekeken die door een onbekwame regering zo zijn bedrogen, vernederd en behandeld als criminelen een volk dat zo loyaal aan Nederland was SCHANDALIG.

van Dulken

5 uur geleden

Grote schande maar niet alleen de Molukkers zijn schofterig behandeld, ook de duizenden Indische KNIL militairen die op Nederlands bevel Indië moesten verdedigen tegen de inval van Japan. Na de overgave werden ze als krijgsgevangen afgevoerd om als slaaf aan bruggen, spoorwegen (Birma) en in mijnen te werken. Velen hebben dit niet overleefd. Nederland heeft als enige koloniale mogendheid geweigerd de overlevenden het salaris uit te betalen voor de tijd in gevangenschap. Diep treurig…

Bas Schelling

5 uur geleden

Moet je bij de toenmalige minister Luns en zijn gevolg zijn maar die is al jaren dood en begraven. Heeft geen zin onze generatie die daar part noch deel aan had, met schuldgevoelens te overladen van oorlogen, slavernij enz. enz.

Ton van Haastregt

5 uur geleden

T.v.Haastregt

Ik heb vele Molukkers als ook Javaanse mensen overgevaren vanuit Jakarta naar Holland daardoor ook diverse verhalen gehoord waar je nekharen van overeind gingen staan. 

Onwaardig zoals deze mensen zijn behandeld, nadat zij alles waren kwijt geraakt door 

Nederlands toedoen!!

Pieter Verhoeven

5 uur geleden

Helemaal eens met Angela. We hebben deze mensen heel erg in de steek gelaten. Reden voor schaamte. Als we Indonesië (terecht) excuses aanbieden mogen we dat zeker ook aan de Molukse gemeenschap doen. En een adequate genoegdoening aanbieden.

Leon de de Koning

5 uur geleden

Ik heb ook Molukkse en Indonesiëse vrienden, ik hoorde er ze nooit over praten, ik leerde ze kennen begin 1980, en nu ben ik 60 en wordt met leed wat hun is aangedaan geconfronteerd. Is gewoon schokkend. Ze zijn in de steek gelaten en aan hun lot overgelaten. En Nederlanders zijn er goed in, om andere landen de les te lezen, maar zodra het andersom is, dan is het niet waar, verdraaide feiten, eigen schuld enz, Nederlanders zijn altijd braaf geweest. Dus niet, kabinet zeg sorry tegen de Molukkers

Versteeg

5 uur geleden

Inderdaad, schaamte en pijn over ons gedrag. Marijke Versteeg

Norbert Schooten

5 uur geleden

Dit is zo lang geleden, laten we gewoon naar de toekomst kijken, naar het verleden kijken heeft geen zin.

In het verleden zijn zoveel dingen gebeurt.

T. Maasland

5 uur geleden

De regering zou hiervoor diep door het stof moeten gaan.

Jan Hoogstad

5 uur geleden

Ook ik hem met stijgende verontwaardiging gekeken naar de geschiedenis van de Molukkers in Nederland na de 2e Wereldoorlog. Ook in (geboren 1941) heb schandalig weinig onderricht gehad over de rol van Nederland in Indonesië. Jammer vind ik dat ook in dit programma geen discussie gevoerd wordt wie er aan Nederlandse zijde bij deze zaak was betrokken- als die nog in leven zijn). We zien en horen nu alleen de gevolgen van beslissingen die toen genomen zijn, niet waarom die zo genomen zijn.l

G Gerritsen

5 uur geleden

ik heb het gezien, en heb met verbazing zitten kijken, maar eerlijk gezegd, weet ik gewoon niets hiervan, omdat er inderdaad niet over gesproken wordt, nu weet ik meerder deze uitzending, en vind het schandelijk zoals deze mensen behandeld zijn

Goffin

5 uur geleden

Wie zich nu pas schaamt voor de Hollandse leugens en bedrog uit Den Haag heeft te veel zaken genegeerd in het verleden. Uitbuiting van de gewesten en de provincies zonder fatsoenlijke financiële regelingen en schadeafhandelingen zijn van alle tijden in Holland. Maar bij de komende verkiezingen zul je zien dat de burger ziende blind en horende wederom doof zal zijn als hij het potlood hanteert.

A Goffin

J. Wijbenga

5 uur geleden

T. Wijbenga

Hun lot is tragisch en bitter, Hoe had het anders gekund ? Nederland was Indonesie uitgegooid en had niets meer in te brengen. Kon dus zeker niet een Republiek Molukken beloven tegen de wil van Soekarno. De KNIL militairen wilden alleen gedemobiliseerd worden op Ambon, werd geweigerd door Soekarno. Als enige ellendige oplossing ‘opzending ‘ zoals het genoemd werd naar Nederland.

Nieuwenhuizen

5 uur geleden

Helemaal eens met de conclusies van Angela. Ik ben van 1947 en wist van de Molukkers niet meer dat datgene wat Angela noemt. We moeten ons als Nederland diep voor wat we die mensen aangedaan hebben. De acties van de Molukkers zoals die bij de Punt komen zo in een ander daglicht te staan. Waar mogelijk en nodig moeten we alsnog helpen.

Siets Nieuwenhuizen

Batenburg

5 uur geleden

De molukse gemeenschap is bezig met een monument om die te plaatsen op de loydkade in Rotterdam waar de molukkers aankwamen. Wat zou het mooi zijn als om als Nederlanders hen daarbij te steunen. Er is namelijk veel geld voor nodig En dat ze in den haag excuses maken maar dat zal te veel gevraagd zijn

Cara Razzo

5 uur geleden

Misschien dat de overheid nu eens 25 april De RMS dag in Nederland, met rust laat en de molukkers het respect geven wat ze verdienen na jarenlange respectloze behandeling van hun ouders!

Lonneke Gertsen Lonneke

5 uur geleden

Ik ben een van de tweede generatie Molukkers. Heb een tijdje in Schattenberg gewoond en dat was geen pretje. Nederland moet zich schamen, een voormalig concentratiekamp.. heb er nog steeds trauma’s van. Voor een tijdje geleden was er een reünie van een ander kamp waar ik heb gewoond. Heb gepast… de trauma’s kwamen weer omhoog… geen leuke tijd.

Cees Scova

5 uur geleden

Ik adviseer een kijkje in het openluchtmuseum bij Arnhem, daar staat de “Molukse barak”.

L.R. Kloetstra

5 uur geleden

Tranen krijg ik ervan. Niet alleen bedonderd voelen en schandelijk, maar wat dacht je van elke keer dat hypocriete gedoe van politici tot aan het koningshuis. Ongeacht of het met dit stuk van de geschiedenis te maken heeft of met een heel ander deel ui de geschiedenis. Tegenwoordig(en al veel langer)braafste jongetje van de klas zijn, spierballentaal laten zien en 0,0 concrete acties. Een farce! We doen er rustig aan mee, houden het in stand etc. Morgen weer over tot de waan van de dag!

Jonker

5 uur geleden

Er is veel fout gegaan in die periode. Nederland dacht dat ze de opstand, zoals dat werd genoemd wel even zou winnen en dan kunnen de Molukkers terug naar de Molukken. Echter we moesten Indonesië opgeven om in aanmerking te komen voor Marshallhulp. Dus hoe wil je dan de Molukkers een eigen land geven. Verder zijn de Molukkers, maar ook Indo’s die naar Nederland kwamen zeer slecht behandeld. Ze kregen 12,50 gulden en een deken. Daar moesten ze het mee doen. En ook werden ze met de nek aangekeken.

Aaf Ganzeveld-Bos

6 uur geleden

Ja, schaamte. Dat is wat ik voel. Verplaats je maar es…

Nelly Djikounou

6 uur geleden

Op de lagere school probeerde ik vriendschap te sluiten met Molukse kinderen, maar ze wilden niet met mij of andere Nederlandse kinderen bevriend zijn. Misschien mochten ze niet van hun ouders. Maar je kon dus geen contact met ze hebben en dus ook niet leren begrijpen hoe ze zich voelden.

I.A Sande

6 uur geleden

Dit is een erg zwarte bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis, zoals deze Molukkers behandeld zijn. En een waarover helaas niet veel gesproken wordt.

Cees Die

6 uur geleden

Heb me gisterenavond ook weer dood zitten schamen. Ik ben van 1937, dus heb deze mensen berooid binnen zien komen. Veel gesproken, maar dan nog als je dit weer ziet. Geen reden voor ons om altijd trots te zijn op onze geschiedenis. Wilde het ook delen op facebook, maar ook hierover zal weinig op scholen worden gesproken.

G.J. van de Graaf

6 uur geleden

Helaas zijn gebroken beloftes iets van alle tijden! Periodes in onze geschiedenis waar we niet trots op kunnen zijn, worden graag verzwegen in het onderwijs. Wij kijken met zijn allen veel liever naar onze glorieuze geschiedenissen ( over vaak de ruggen van andere culturen). Kijk maar naar alle verzetshelden uit de 2e wereldoorlog. Maar hoevelen hebben joden verraden voor geld? Hoor je niks over. Molukkers in verzet zijn criminelen……tja het is hoe je iets bekijkt.

Anoniem

6 uur geleden

JOHN MULDER

De Molukkers zijn door onze regering en Koningin gewoon belazerd. Hun loyaliteit richting Nederland werd niet beloond. Een echte schande hoe deze mensen behandeld zijn. De woede die bij de Molukkers oplaaide en resulteerde in gewelddadige acties zijn niet goed maar wel begrijpelijk. Vergeleken met hun opvang is het huidige asielbeleid een paradijs.

Henk Doddema

6 uur geleden De Molukkers zijn verraden 

Bron : ad.nl angela-kijkt-tv

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.