The circle of silence

DE FILM

The Age of Living Dangerously

Deze docu-film is een cold-case onderzoek en is gebaseerd op Shirley Shackleton’s boek over de moord op de Balibo Vijf. Shirley is de weduwe van Greg Shackleton, één van de vijf journalisten die in 1975 werden vermoord door Indonesische militairen in Balibo, in de aanloop naar de invasie van Timor-Leste.

De zaak Balibo is gehuld in mysteries op hoog niveau. We volgen Shirley op haar zoektocht naar de ware toedracht, nadat de zaak werd afgedaan als ‘onvoldoende bewezen’. Ze vindt nieuwe bewijzen, zowel over de Indonesische daders als over de Australische belangen bij deze doofpot-affaire.

In Jakarta gaat ze op zoek naar het graf: één kist, één graf, voor vijf journalisten. In Timor volgt ze, net als de journalist Roger East die daags na de invasie in Dili werd gedood, de route die de mannen in 1975 hebben afgelegd naar Balibo en we zien haar bij het huis waar de mannen zijn vermoord.

De film gaat echter verder dan de cold-case. Ook het plaatsen van bugs in het gebouw van de Timorese regering door de Australische geheime dienst in 2004 komt aan de orde.

WAAROM STEUNEN

Deze film MOET er komen!

Denk niet: ‘Timor is vrij, dit is mijn zaak niet’. Het punt is straffeloosheid. Het punt is dat daders die niet berecht worden, gewoon dóór kunnen gaan zolang hun misdaden in de doofpot verdwijnen.

Kijk naar De Molukken, waar je riskeert te creperen in een cel als je danst met je vlag. En kijk naar West-Papua, waar journalisten worden geweerd om te voorkomen dat de feiten over genocide wereldkundig worden gemaakt.

Bedenk: zolang Australië uit economische belangen bereid is om de Indonesische oorlogsmisdaden te verdoezelen, zal dat zijn weerslag vinden in de hele regio. Kort samengevat: Stop impunity, maak een eind aan straffeloosheid!

We doen een beroep op ons netwerk hier in Nederland om de filmmakers te steunen bij de eindproductie van deze film.

Australië en Indonesië hebben de kwestie over de Balibo Vijf gesloten, maar met uw steun voor deze film kunnen we samen de deksel van de doofpot knallen!

CROWDFUNDING

Bron: AAP / National Archives of Australia DONEERTRAILERINFO

The Circle of Silence

The Age of Living Dangerously

Contact

Endie@vrijoosttimor.nl

Francis@walkagainstimpunity.nl

Bron : https://walkagainstimpunity.nl/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.