Istori Istori Maluku

13 november 2021, van 11:00 tot 13:00

70 jaar geleden zetten de eerste Molukkers voet aan wal in Nederland. Het gaat om ex-KNILmilitairen, schepelingen van de Koninklijke Marine, politiemannen en burgers met hun gezinsleden.

Kamp Almere

Hun komst is een gevolg van de dekolonisatie van Indonesië en de politieke problemen die dan spelen. Noch de Nederlandse regering noch de Molukkers zelf vinden overbrenging naar Nederland de beste oplossing. Ze gaan uit van een tijdelijk verblijf.

Per 1 september 1951 zijn er 50 locaties als “woonoord voor Ambonezen” in gebruik, verspreid over heel Nederland. De bewoners noemen hun woonoord simpelweg “kamp”. Eén van die kampen bevindt zich in Huizen: Kamp Almere.

Programma i.s.m. redactie Malukuhuizen.nl

Om bij deze ook voor Huizen belangrijke geschiedenis stil te staan organiseert de Bibliotheek Huizen i.s.m. de redactie van Malukuhuizen.nl op zaterdag 13 november van 11:00 tot 13:00 uur een voor een breed publiek interessant programma.

Na de klanken van de tifa (Molukse trommel), bespeeld door Arnold Wattilete, zal Nanneke Wigard (oud-directeur Moluks Museum) voor de pauze vertellen over het boek “Ombak Maluku” dat ze samen met Jim Worung schreef, een reconstructie van het gedwongen vertrek van Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen uit Indonesië rond 1951, het leven aan boord van de twaalf schepen en de aankomst in Nederland.

John Manuhutu zal het reisverslag van zijn ouders zal vertellen.

In de pauze zullen filmbeelden van Kamp Almere worden vertoond.

Na de pauze zal auteur en verhalenvertelster Julia Tomasila-Snell vertellen over Kamp Almere en over haar nieuwe boek Kracht: Korte verhalen van een Molukse vrouw en zal Angelique Schildt-Gooijer het gedicht “Eerste generatie” voordragen.

Interview met Nanneke Wigard

Website Malukuhuizen.nl

Waar en wanneer

  • Bibliotheek Huizen, Plein 2000-1, 1271 KK Huizen
  • Zaterdag 13 november, 11:00-13:00 uur
  • Entree € 5,00 (incl. koffie/thee en Molukse koekjes/cake)
  • Kaarten te koop aan de balie en via onderstaande bestelknop

Bestel kaarten

Foto: Kamp Almere (Huizen, 1951)Kamp Almere (Huizen, 1951)

Bron : https://www.bibliotheekhlb.nl/actueel/agenda/IstoriIstoriMaluku.html

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.