Elise Tamaëla nieuwe captain TeamNL

CULEMBORG • Oud-toptennisster en coach Elise Tamaëla (37) wordt de nieuwe captain van het TeamNL Billie Jean King (BJK) Cupteam. Ze is blij met deze nieuwe stap. De in Tiel geboren en in Culemborg getogen oud-toptennisster en coach Elise Tamaëla (37) wordt de nieuwe captain van het TeamNL Billie Jean King (BJK) Cupteam. Ze volgt daarmee Paul Haarhuis op die zeven jaar captain van het team was.  

Elise is blij met haar nieuwe rol. “Nadat ik de afgelopen jaren op de tour gewerkt heb met Aleksandra Krunic en Kiki Bertens, die gestopt is met toptennis in juli van dit jaar, ben ik heel blij met deze mooie stap en uitdaging. Ik kijk er naar uit met het team aan de slag te gaan en Nederland te vertegenwoordigen in de BJK Cup.”

Deeltijd

De functie van teamcaptain of bondscoach is geen fulltime job. Tamaëla doet dit naast haar werk als privé coach van een drietal speelsters. “We hebben dit onderling goed afgestemd en vastgelegd en ik heb er vertrouwen in dat dit heel goed naast elkaar kan bestaan. Het bondscoachschap is voor zestig dagen per jaar. Dus dat valt prima te combineren met mijn andere werk als coach van privé speelsters.” Het bestuur van de KNLTB heeft bij Elise aangeklopt, omdat ze zelf lang professioneel getennist heeft. Daarnaast heeft ze ook in het coachingvak de nodige vlieguren gemaakt. “Ik heb ook met de topjeugd in Nederland gewerkt en ik ben heel vaak als coach bij toernooien aanwezig geweest.” Na een toernooi in China is ze gevraagd om bondscoach te worden. “Tennis en coaching zijn verweven met mijn leven. En ik heb zelf in de FED-cup gespeeld. Ik heb een gesprek gehad met vertegenwoordigers van de bond. Ze hadden nog een paar andere kandidaten op het oog, maar de keuze is op mij gevallen. Binnen drie weken waren we eruit.” Het contract duurt een jaar met een optie op verlenging met één jaar. “Van beide kanten is er trouwens de intentie om voor een langere tijd deze samenwerking aan te gaan,” zegt de nieuwe bondscoach hierover.

Doelstellingen

De nieuwe bondscoach heeft als doelstelling: handhaven in deze groep. “Dat gaat nog lastig genoeg worden,” kijkt ze vooruit. “In deze qualifiersgroep zitten veel goede tegenstanders. We hebben wel een uitstekende teamsfeer. Daar ligt het niet aan. De volgende wedstrijd spelen we tegen Spanje. Qua ranking staan we onder dit land. Als iedereen boven zichzelf uitstijgt, dan kan er iets moois ontstaan.” Wie er de kans krijgen om boven zichzelf uit te stijgen is nog niet bekend. De selectie voor het TeamNL Billie Jean King Cupteam vindt plaats in maart 2022. Het BJK Cupteam speelt op 15 en 16 april 2022 thuis tegen Spanje in de BJK Cup Qualifiers. Daar maakt Elise dus haar debuut. Elise weet dat het de wens van de speelsters was een captain te hebben die hen goed kent en hen ook regelmatig op de tour ziet spelen. “Ik was al twee keer aanwezig tijdens een BJK Cup week als privécoach van Kiki, dus ben ik ook al bekend met de groep en de werkwijze. Dat is de speelsters goed bevallen. Ik ben er trots op dat ik mijn ervaring als  speelster en coach op de selectie mag overbrengen.”

Carrière

Elise Tamaëla debuteerde in 1999 op een ITF-toernooi in Velp. Ze was vooral succesvol in ITF-toernooien, waar­van ze er acht won in het enkelspel. In 2003 won zij voor het eerst een toernooi in Bournemouth, waarna zij de week erna ook het toernooi in Edinburgh won. Dat jaar was Tamaëla de snelst stijgende speelster op de WTA-ranglijst. Ze steeg van de 988e positie naar de 178e, een stijging van maar liefst 810 plaatsen. Haar hoogste positie op de WTA-ranglijst (nr. 127 enkelspel) behaalde ze in 2007. In de periode 2003 – 2007 maakte Tamaëla ook deel uit van het Nederlandse Fed Cupteam. Sinds de zomer van 2016 was ze coach van de Servische speelster Aleksandra Krunic. In 2018 werd ze toegevoegd aan het team van Travelling coaches van de KNLTB. Vanaf 2019 was ze privé coach van Kiki Bertens. Hoewel ze nu sinds een jaar in Vught woont is Elise altijd lid gebleven van Tennisvereniging Ter Weijde in Culemborg. “Clinics geven vond ik altijd heel leuk daar.”

Bron : Culemborgsecourant.nl – Elise Tamaëla nieuwe captain TeamNL – door Arno voor de Poorte

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.