Nijverdals duo is wereldkampioen hiphopdansen: ‘Echt fantastisch, dit zagen we niet aankomen’

NIJVERDAL – Het duo Joshua Rada en Nicole Grooters, de eigenaren van dans- en sportschool JoNi Connect aan de Grotestraat, zijn dit weekend in Zuid-Frankrijk wereldkampioen hiphop geworden in de categorie senior duo.

„Fantastisch toch, dat hadden we nooit verwacht”, zeggen de Nijverdallers, die in 2013 al eens het EK hiphop op hun naam schreven. Dat is hun categorie voor hiphop-dansers van 35 jaar en ouder slechts  twee duo’s uitkwamen mag de pret niet drukken. „We zouden oorspronkelijk tegen vier andere duo’s uitkomen, maar door lockdown-achtige maatregelen in andere landen moesten meerdere stellen noodgedwongen afzeggen. De concurrent was een duo uit België, dat op het vorige WK nog als tweede was geëindigd”, vertelt Rada.

Joshua Rada, Nicole Grooters en de Next Episode Crew repeteren in dansschool JoNi Connect voor hun deelname aan het WK hiphop in Zuid-Frankrijk.
Joshua Rada, Nicole Grooters en de Next Episode Crew repeteren in dansschool JoNi Connect voor hun deelname aan het WK hiphop in Zuid-Frankrijk. © Bert Kamp Reggestreekfotografie

Choreografie aangepast

Hij vervolgt: „Nicole en ik hebben met bewondering naar hun optreden gekeken. Dat was geweldig, heel strak en clean. We maakten meerdere schoonheidsfoutjes in onze performance en hadden daarom nooit zien aankomen dat wij er uiteindelijk met de WK-titel vandoor zouden gaan.

Die Belgen overigens ook niet. We moesten drie keer optreden en hebben enkele uren voor ons tweede optreden de choreografie nog eens flink aangepast.

Dat is sommige juryleden blijkbaar niet ontgaan en wellicht heeft ons dat de overwinning opgeleverd.”

Dit was misschien wel het beste optreden dat de Next Episode Crew in haar 10-jarig bestaan heeft laten zienJoshua Rada, coach

00:46Nijverdalse hiphoppers mogen naar WK in Frankrijk

‘Uitlaatklep’

De dansers geven stuk voor stuk aan dat dansen in het algemeen en hiphop in het bijzonder voor hen veel meer is dan een hobby. Het woord ‘passie’ wordt steevast genoemd. Dansen is hun levensstijl, hun uitlaatklep, daarin kunnen ze zichzelf zijn en daardoor staan ze zelfverzekerder in het leven, vertellen de dansers die heel veel zin hebben in het wereldkampioenschap. Bovendien vinden ze het tof om de battles van al die anderen te kunnen meemaken.

Het is vooral een mooie gelegen­heid ervaring op doen, wedstrijd­span­ning te voelen en plezier te hebbenJoshua Rada

De voorbereidingstijd op het WK was relatief kort. De Crew stuurde een filmpje op met een dans van 2.04 minuten, waarin een mix van hiphopstijlen op diverse nummers werd getoond. Het leverde de dansgroep de felbegeerde uitnodiging op voor Ville d’Agen bij Bordeaux, waar ze uitkomen in de leeftijdsklasse Adults. Voor beide nieuwkomers Suze Pijffers en Tess Scheppink is het de eerste officiële wedstrijd. En dan direct op een WK mogen dansen voor publiek, dat is best spannend en zorgt ook voor de nodige stress, erkennen ze.

Met sterke concurrentie uit Rusland, Denemarken en Tsjechië lijkt een podiumplaats ver weg voor de groep uit Nijverdal. Een plek in de finaleronde is ogenschijnlijk het hoogst haalbare. „Het is vooral een mooie gelegenheid ervaring op doen, wedstrijdspanning te voelen en plezier te hebben. Bovendien is het een mogelijkheid om nader tot elkaar te komen en niet als een groep individuen, maar als team samen optimaal te presteren”, aldus de coach.

Huwelijksaanzoek

Samen met zijn partner Nicole, met wie hij in 2013  Europees kampioen hiphop werd, komt Joshua uit in de iets rustigere klasse senioren, waar hij een plek bij de eerste 5 haalbaar acht als echt alles klopt. Nicole heeft goede herinnering aan hun laatste WK-optreden. „Ik was toen zo’n 32 weken zwanger en werd daar door Joshua ten huwelijk gevraagd. Dat vergeet ik natuurlijk nooit meer”, zegt Nicole.

Bron : tubantia.nl nijverdalse-hiphoppers-naar-wk-in-zuid-frankrijk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *