Joey Pelupessy over leven met Molukse roots in Nederland

‘Het leven is kansen zien en kansen pakken’

NIJVERDAL – Profvoetballer Joey Pelupessy (28) speelde bij FC Twente, Heracles en de Engelse club Sheffield Wednesday. Een paar maanden geleden tekende hij een nieuw contract bij de Turkse club Giresunspor. Een gesprek over voetbal, zijn Molukse identiteit én z’n Nijverdalse cluppie: SVVN.

In de kantine van voetbalvereniging SVVN in Nijverdal voelt Joey Pelupessy zich als een vis in het water. Hij kent er de weg. „Koffie?”, vraagt hij en hij loopt naar de keuken om het zelf in te schenken. Op de velden van de Volharding heeft hij heel wat metertjes liggen.

Begon hard te huilen

„Voetbal betekende als kind al alles voor me. Op de Prins Clausschool was het elke pauze raak! Ik was 8 jaar toen ik me aanmeldde bij SVVN, de club waar mijn vader, m’n ooms en mijn neven ook speelden. Een hele stap, want ik was een verlegen, bescheiden jongetje. Toen ik drie jaar later gescout werd door de voetbalacademie van FC Twente en Heracles, begon ik hard te huilen. Ik had helemaal niet door dat ik ‘goed’ zou zijn. Mijn vader wel, die was weleens gepolst, maar hij stond er heel ontspannen in. Hij vond het belangrijker dat ik een poosje ‘gewoon’ plezier had in het voetballen.”

Terwijl zijn leeftijdsgenoten naar scholengemeenschap Reggesteyn gingen, werd Joey met een busje opgehaald voor de voetbaltraining in Enschede. Hij stapte een compleet andere wereld in. „Ik had hier veel vrienden bij SVVN, maar onze levens liepen na mijn vertrek sterk uiteen. Het werd steeds moeilijker om het contact met mijn vrienden te onderhouden.”

FC Twente

Joey Pelupessy als speler van Heracles.
Joey Pelupessy als speler van Heracles. © Cootje Design Fotografie 2016

Hij groeide op bij de jeugd van FC Twente, waar hij van z’n 11de tot z’n 22ste dagelijks te vinden was. Bijna twee jaar speelde hij in het eerste van FC Twente. Toen meldde Heracles zich. „Het werd een beladen overstap. Ze waren bij FC Twente niet blij, maar ik kreeg bij Heracles meer kansen om me in het veld te laten zien. Het leven is kansen zien en kansen pakken en dat werkt in de voetbalwereld zeker ook zo.”

Pelupessy, verdedigende middenvelder, ontpopte zich op het veld tot een harde werker. Bij Heracles werd zijn gedrag beloond met de aanvoerdersband. Tot grote trots van de Molukse fans van Heracles. Bij iedere thuiswedstrijd wapperde de Molukse vlag fier op de tribune.

Ook Heracles was ‘not amused’ toen Sheffield Wednesday zich meldde voor de oud-Nijverdaller. „Maar uiteindelijk gunden ze me het buitenlands avontuur wel. Ik heb in 3,5 jaar in Engeland heel veel geleerd.”

Molukse geschiedenis

Zijn teamgenoten bij Sheffield Wednesday informeerden weleens naar zijn achtergrond. „Ik heb geprobeerd de Molukse geschiedenis aan hen uit te leggen, maar dat is niet echt gelukt. Ze weten niet waar de Molukken liggen, ze kennen onze Nederlandse koloniale geschiedenis niet. Het kwam gewoon niet bij hen over.”

„Met mijn Nederlandse teamgenoot Joost van Aken heb ik er in Engeland wel fijne gesprekken over kunnen voeren. Hij kende het Molukse verhaal een klein beetje, maar wist ook veel niét. Hij stelde vragen over onze geschiedenis, waar ik met plezier dieper op inging. ‘Zo, wát een verhaal’, zei hij na ons gesprek. Het gaf me het inzicht dat het belangrijk is dat we ons verhaal moeten blijven vertellen. Hoe minder het wordt doorverteld, hoe minder mensen erover weten. Zo simpel is het.”

Ook met zijn vader voert Joey af en toe gesprekken over de Molukse geschiedenis. „Mijn vader is in Nederland geboren, als één na jongste in een gezin van tien kinderen. In onze gesprekken voel ik zijn grote teleurstelling over hoe de Molukse geschiedenis in Nederland gelopen is. Dat spreekt hij niet met zoveel woorden uit, maar ik zie het aan zijn lichaamstaal. Echt dieptriest dat het allemaal zo is gegaan.”

Rolmodel

Simon Tahamata in actie voor de ex-internationals.
Simon Tahamata in actie voor de ex-internationals. © ANP

Voetbal is dé sport voor Molukkers. In de Nederland barakkenkampen legden de Molukkers destijds al overal voetbalveldjes aan. Voetballer Simon Tahamata is voor Molukkers hun trots, hun rolmodel, de Johan Cruyff van de Molukkers.

Joey Pelupessy had de dag van z’n leven toen hij Tahamata een keer ontmoette. „Heracles speelde uit bij Ajax. Ik zag dat hij de trap afkwam en dacht: wow….dat is de man waar ik iedereen altijd over hoor praten! Zijn gesprekspartner wees naar mij en hij liep ineens recht op me af. ‘Meneer Tahamata….hoe gaat het?’, wist ik nog net uit te brengen. „Goed”, zei hij en vervolgens: „Ik volg je, hoor!” Dat moment was ongelofelijk belangrijk voor mij. Ik ben er erg trots op.”

Ook Denny Landzaat is speciaal voor hem. „Toen ik bij FC Twente speelde, was hij mijn ‘voetbalvader’. We hadden een speciale band. Ik luisterde goed naar hem.”

Familie

In januari 2021 werd zijn dochter Jaimy geboren. „Het is ons eerste kindje en voor mijn ouders hun eerste kleinkind. Dat geluk wil je samen delen. Voetbal is ongelofelijk belangrijk voor me, maar binnen de Molukse cultuur staat familie voorop. Ook bij mij. Als het zou moeten, zet ik het voetbal ervoor aan de kant.’’

Zijn Nederlandse moeder en zijn Molukse vader hebben Pelupessy mooie waarden meegegeven, die hij door wil geven aan zijn dochter. „De belangrijkste waarden zijn wat mij betreft: respect, nederigheid en openstaan voor iedereen, ongeacht iemands afkomst.”

De serie 70 jaar Molukkers in Overijssel kwam tot stand met hulp van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. De verhalen zijn ook in boekvorm verschenen.

Joey Pelupessy, zijn vrouw Marlies en dochter Jaimy.
Joey Pelupessy, zijn vrouw Marlies en dochter Jaimy. © Marlies Waanders

Bron : tubantia.nl joey-pelupessy-het-leven-is-kansen-zien-en-kansen-pakken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *