De zoektocht van een 32-jarige vrouw

Indrukwekkende docu over de zoektocht van een 32-jarige vrouw naar haar Molukse familiegeschiedenis

De meeste Molukkers die in de jaren vijftig naar Nederland kwamen, waren christelijk. Voor de moslimfamilies werd in Zuidwest Friesland een eigen kamp opgericht: Wyldemerk. Het moslimgezin Manuputty wilde daar niet naar toe en bleef achter in Kamp Schattenberg. De FryslânDOK ‘Waarom niet naar Wyldemerk?’ is te zien op 4 december bij NPO2.

‘Waarom niet naar Wyldemerk?’ is een film van regisseur Anne van Slageren over de persoonlijke zoektocht van een 32-jarige vrouw naar haar Molukse familiegeschiedenis. De vader van Nikki Manuputty groeide als kind op in het Molukse kamp Schattenberg, beter bekend als het voormalig Kamp Westerbork. Zijn vader was met duizenden anderen als voormalig KNIL-militair naar Nederland gekomen. Onder hen was een moslimminderheid van zo’n tachtig gezinnen.

Schattenberg

Kamp Schattenberg telde ongeveer dertig moslimgezinnen. Na onderlinge spanningen werd speciaal voor de moslimgroep het kamp ‘Wyldemerk’ bij Balk opgericht. Maar Nikki’s grootvader wilde beslist niet mee. Hij bleef als enige moslim met zijn gezin in Schattenberg.

Voor Nikki, kind van de volgende generatie, heeft die beslissing gevolgen. Ze probeert te achterhalen wat er schuilging achter de weigering van haar grootvader. Bovendien vraagt ze zich af of haar eigen gevoelens van uitsluiting en ‘er niet bij horen’ hier vandaan komen.

Balk

In de film zijn beelden van het kamp Wyldemerk bij Balk te zien, gemaakt in de jaren ’50. Regisseur Anne van Slageren kreeg de zwartwitfilm in bruikleen van Ghani van den Bergh, die de film uit een familienalatenschap in beheer heeft.

Helaas is er ook een deel van de film verloren gegaan. De beschadigde film is door documentairemaker Lani Ohorella, zelf ook geboren in Wyldemerk, zo goed mogelijk hersteld.

Zaterdag 4 december NPO2 15.30 uur (herhaling 5 december 13.10 uur)

FryslânDOK wordt Nederlands ondertiteld

Bron : dvhn.nl Indrukwekkende-docu-over-de-zoektocht-van-een-32-jarige-vrouw

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.