Provincie in Vanuatu erkent Benny Wenda als interim-president

PORT VILA – De Papoea’s blijven op alle fronten strijden voor onafhankelijkheid en krijgen veel steun van Pacifische landen. De provincie Shefa van Vanuatu erkent Benny Wenda als interim-president van een voorlopige regering van West-Papua. Dat melden verschillende media in de Pacific.

Vanuatu is al jaren het meest uitgesproken voor de zelfbeschikking van West-Papua, de provincie Shefa is nu de eerste autoriteit in het land die Benny Wenda officieel erkent als interim-president van een onafhankelijke West-Papoea-regering.

Een jaar geleden kondigde Wenda als hoofd van de United Liberation Movement for West Papua aan dat het een ‘Voorlopige Regering’ van West-Papua zou vormen, met hem als interim-president. De ULMWP verenigt de drie belangrijkste organisaties die strijden voor de vrijheid van de Papoea’s.

Zowel de United Liberation Movement for West Papua als Indonesië hebben het lidmaatschap (observer status) gekregen van de Melanesian Spearhead Group (MSG), waarvan de volwaardige leden Papoea-Nieuw-Guinea, Fiji, Vanuatu, de Salomonseilanden en Nieuw-Caledonië de wens hebben uitgesproken dat Jakarta een dialoog aangaat met de ULMWP.

Op de eerste van deze maand is het precies 60 jaar geleden dat op 1 december 1961 de Morgenster vlag voor het eerst werd gehesen door het Papoea-volk. De vlag is ontworpen door Nicolaas Jouwe, de vice-president van de Nieuw Guinea Raad.

De drie nationale symbolen van West-Papua werden voor het eerst erkend door de Nederlandse overheid; de vlag, het volkslied en het wapen van Papua.

Nieuw-Guinea Raad

Dit bestuursorgaan is door de Nederlandse regering ingesteld. Het beleid van de Nederlanders was om de Papoea’s naar zelfbestuur te leiden. Er werd een interim-regering gevormd, een rechterlijke macht en een grondwet onder leiding van Papoea-leider Marcus Kaisiëpo. Maar op 25 augustus 1962 tekenden Nederland en Indonesië het Verdrag van New York op hoog internationaal politiek niveau. Zo werd het Nederlandse deel van Nieuw-Guinea alsnog door Nederland overgedragen aan Indonesië.

Front Nasional Papua (FNP)

Onder Marcus Kaisiëpo was de eerste vice-president van de verzetsbeweging Front Nasional Papua (FNP) de Molukse Andries Mahulette. Toen hij stierf, volgde Melianus Paliama hem op. Destijds werden zij door Molukkers gesteund uit het voormalig Nieuw-Guinea die onder de benaming BIAKRMSP (Bersatu Ikut Aksi Kami Rayat Maluku Seluru Papua) zich hadden aangesloten bij de FNP. Met in het achterhoofd dat zij in 1969 misschien terug zouden keren om te stemmen voor een onafhankelijk West Papua.

Aceh, West-Papua en RMS

In het perscentrum van de Tweede Kamer in Den Haag werd in november 2019 een overeenkomst getekend door Yusuf Daud namens de ASNLF, Oridek Ap namens de ULMWP en Umar Santi namens de RMS. Daarin is vastgelegd dat zij samen zullen optrekken om hun roep op zelfbeschikking. Een jaar daarvoor had de minister van Buitenlandse Zaken van de RMS-regering in ballingschap nog een bezoek gebracht aan de president van Vanuatu en een ontmoeting gehad met Peter Forau, de secretaris generaal van MSG.

Wijlen Andy Ayamiseba lid van de ULMWP-bestuurscommisie in gesprek met dr. Alex Manuputty van de FKM-RMS, een politieke onafhankelijkheidsbeweging uit de Molukken tijdens de 1 december herdenking van West Papua in de Republiek Vanuatu.

Bron : Tifa magazine – Provincie in Vanuatu erkent Benny Wenda als interim-president

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.