Internationale media komen superlatieven tekort: ‘Filmmakers in Hollywood smullen hiervan’

Max Verstappen gaat de wereld over. Overal geniet men na van de spectaculaire ontknoping van het Formule 1-seizoen. Alleen bij onze buren net over het Kanaal overheerst de kater van de manier waarop.

Italië 

De grote Italiaanse sportkranten beschouwen de eerste wereldtitel van Max Verstappen unaniem als het begin van een nieuw tijdperk. La Gazzetta dello Sport bombardeert hem tot ‘de nieuwe koning van de Formule 1’ en stipt nog even licht chauvinistisch aan dat die heerser direct na zijn kartperiode zijn eerste kilometers in een ‘echte’ auto onder Italiaanse vlag reed, in 2014 bij de Ferrari Drivers Academy.

Il Corriere dello Sport steekt niet alleen de loftrompet, maar kijkt ook kritisch terug op de ontwikkeling die Verstappen doormaakte. Sinds zijn eerste GP-zege in 2016 leek hij voorbestemd om de jongste wereldkampioen ooit te worden. ,,Maar te lang heeft hij puur op zijn klasse en snelheid geteerd. Hij oogde aanvankelijk vooral als een project van zijn vader, een robot geprogrammeerd om de finish te halen.’’ Dat zijn auto niet altijd stabiel presteerde, dat er soms teamorders kwamen die hem niet bevielen: jaren gingen voorbij voordat Verstappen daar volwassen mee om kon gaan, schrijft Il Corriere.

Op de voorpagina van Tuttosport wordt de Nederlander neergezet als ‘Supermax’. De krant roemt Verstappens bijna buitenaardse prestatie, maar gaat ook uitgebreid in op de ‘creatieve’ manier waarop wedstrijdleider Michael Masi de spectaculaire laatste ronde mogelijk maakte. De Australiër negeerde daarbij de reglementen. (Maarten Dekker)

AFP
© AFP

Duitsland 

Vooral de ‘oranjezee’ in Abu Dhabi heeft bij de Duitsers indruk gemaakt. ,,Sinds Max Verstappen in de Formule 1 om de winst rijdt, stromen de Nederlandse fans naar de circuits’’, schrijft weekblad Der Spiegel. In Duitsland is de vergelijking met zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher nooit ver weg. ,,Verstappen neemt in Nederland de rol in, die Schumacher in de jaren 90 in Duitsland innam. Hij maakte de autosport, en Formule 1 in het bijzonder, populair bij het grote publiek.’’

De Schumacher van Nederland

Bild beschrijft ter plekke hoe het feestgedruis zich na afloop van de door de Nederlander gewonnen race ontwikkelt. ,,Overal liggen Heineken-flesjes en Red Bull-dozen. De vloer is doordrenkt met bier, champagne en het energiedrankje. Verstappen krijgt ondertussen een telefoon aangereikt van teamadviseur Helmut Marko, die zeiknat is van al die verspilde drank. Aan de andere kant van de lijn hangt een andere Oostenrijker: de schatrijke Dietrich Mateschitz, die mede aan de wieg stond van het bedrijf Red Bull en nu op afstand het daverend succes binnen het gelijknamige autoteam meeviert.

En de protesten van het ‘eigen’ Mercedes? Die kunnen op weinig goedkeuring rekenen van Sky Sports-analyticus Ralf Schumacher, de broer van en zelf oud-F1-rijder. ,,Als ze zo hadden geprobeerd het wereldkampioenschap te winnen, had dat een bittere nasmaak opgeleverd.’’ (Guy Hoeks)

Verenigde Staten 

Als de VS ergens gek op is, is het wel sportief drama. Het populaire online sportmagazine The Ringer vindt de titel van Verstappen ‘de perfecte samenvatting van een wild F1-seizoen’. ,,De nek-aan-nek race met Hamilton mag dan controversieel geweest zijn, en Verstappen misschien maar een onwaarneembaar beetje beter dan zijn rivaal, het zorgde in elk geval voor geweldige televisie.’’

De grootste rivalitei­ten ooit in de Formule 1

Sportzender ESPN had al gesproken van een van de grootste rivaliteiten ooit in de Formule 1 – ‘een klassieke botsing tussen twee generaties waar filmmakers in Hollywood van smullen’. De Formule 1 beleeft een opleving in Noord-Amerika dankzij de Netflix-serie Drive to Survive. Dit seizoen trokken races zomaar bijna 50 procent meer kijkers, tot net onder een miljoen.

CNN beschrijft met enige verbazing de uitgelaten vreugde onder de Nederlandse fans in Abu Dhabi. ,,Het oranjeleger van Verstappen vult de tribunes met lawaai, kleur en zelfvertrouwen.’’ De tabloid New York Post wil behalve de winst van Verstappen ook even de belangrijkste bijzaak uit het leven van de kampioen uitlichten ,,Dit is de beeldschone vriendin van de nieuwe F1-kampioen’’, kopt de krant online boven bikini-foto’s van Verstappens vriendin Kelly Piquet. (Karlijn van Houwelingen)

Brazilië 

In het Formule 1-gekke Brazilië is de titel van Verstappen breed uitgemeten. De twee grootste kranten O Globo en Folha de S. Paulo hebben een deel van de voorpagina ingeruimd voor wat O Globo een ‘epische race van de Nederlander’ noemt. Ook de voorpagina van het sportkatern van de krant – vrijwel zonder uitzondering ingeruimd voor voetbal – is helemaal voor de zege van Verstappen. Onder de kop ‘Er komt altijd iets nieuws’ beschrijft de krant de wisseling van de wacht. ,,De Nederlander is het nieuwe gezicht van de opgefriste Formule 1: jonger, verbonden met de virtuele sport en sociale media, maar bovenal op de baan telkens van plan om aan te vallen en de races spannender te maken dan ze de laatste twintig jaar zijn geweest.’’

Er komt altijd iets nieuws

Bij tv-zender en rechtenhouder Band werd de titel van Verstappen nog lang uitgesponnen. Vele oud-coureurs kwamen langs om hun visie te geven op het duel tussen de Nederlander en Hamilton. Zoals Felipe Massa, die zich herinnerde hoe hij in 2008 in de laatste ronde juist was gepasseerd door de Brit, die daarmee zijn eerste wereldtitel binnenhaalde ten koste van de Braziliaan. ,,Daar moest ik direct aan denken toen ik Max zag gaan in die slotronde. Maar hij verdient het. Het is ook mooi voor de sport dat er een nieuwe wereldkampioen is.’’ (Joost de Jong)

AFP
© AFP

Spanje

In de Spaanse media ligt de vergelijking van Verstappen met de eigen grote Formule 1-held voor de hand: Fernando Alonso keert in vrijwel alle kronieken van de maandagkranten terug. Zoals in sportkrant AS: ,,Max lijkt geen zevenvoudig kampioen, want hij komt een generatie tegenstanders tegen als Norris, Russell, Leclerc, Sainz en Ocon, die aan het stuur van een Mercedes zijn tijdperk kunnen onderbreken. Maar hij zal voor altijd de piloot blijven die een legende versloeg, zoals Alonso met Michael Schumacher deed.’’

Voor altijd legende verslagen, net als Alonso

Alonso heeft bovendien slechte herinneringen aan Hamilton. De Spanjaard had als wereldkampioen net voor McLaren getekend toen de jonge belofte er als tweede man arriveerde. Een Britse coureur voor een Britse stal; de voorkeur binnen het team was duidelijk. Sportkrant Marca herinnert eraan hoe ‘ook Max tegen die Britse lobby moet strijden, zoals tijdens de persconferenties’. Daarom, aldus Marca, ‘voelde Alonso zich direct zeer dichtbij de nieuwe kampioen.’

Een kampioen waarvoor veel lof is, zoals in El País: ,,Hij is de beste en moedigste van alle coureurs dit seizoen.’’ Het slot was volgens het dagblad ‘een epische race’. ,,In een ongelooflijke laatste ronde vloog Mad Max over zijn rivaal, die weerloos was en overgeleverd aan de ontzaglijke gretigheid van de grote ster van dit jaar.’’ (Edwin Winkels)

Groot-Brittannië 

Geen Britse F1-expert misgunde Verstappen zijn eerste wereldtitel, maar de ergernis over de twijfelachtige rol van racedirecteur Michael Masi tijdens de ontknoping domineerde in de pers. ‘Grand Theft Auto’, kopte boulevardkrant Daily Mail. In een lijvige analyse binnenin fileerde de chef sport de ‘diefstal op klaarlichte dag’. Hamilton was in zijn ogen door sensatiezucht beroofd van zijn achtste kampioenschap.

Om de lezers te overtuigen van het onrecht, vergeleek de auteur Masi met een verdwaasde arbiter tijdens een voetbalduel. ,,Een spits scoort vanuit buitenspelpositie in blessuretijd, terwijl de scheidsrechter buiten westen op de grond ligt. Hij wordt wakker, keurt de goal goed en blaast meteen af.’’ De Daily Star plaatste de cruciale ronde in Abu Dhabi in dezelfde categorie als de beruchte Hand van God van Diego Maradona.

‘Door sensatie­zucht beroofd van achtste titel’

Oud-coureur David Coulthard reageerde op de BBC milder, maar kwam tot dezelfde conclusie. ,,Helaas moest iemand met lege handen achterblijven. Maar de wijze waarop dat gebeurde, laat iedereen gedesillusioneerd achter’’, aldus de Schot. The Guardian maakte van de gelegenheid gebruik om Hamilton af te schilderen als een ‘kampioen die de sport overstijgt’.

The Times bleef weg van de controverse. ,,De strijd tussen Verstappen en Hamilton is een van de beste ooit. Hun rivaliteit zal vanaf nu in dezelfde adem worden genoemd als Senna-Prost, Hunt-Lauda en Schumacher-Hill.’’ (Geert Langendorff)

Frankrijk

Fransen zijn altijd erg op hun eigen land geconcentreerd. Nederland is een soort onbeduidend klein Verweggistan. Mark Rutte, die kennen ze hier nog wel, want die komt weleens op bezoek bij president Macron. Maar verdere BN’ers? Niemand.

Nou, dat is nu veranderd. Rutte, stap maar opzij. Niemand in Frankrijk kan meer om Max Verstappen heen. Aan de lopende band kwam hij voorbij in álle Franse media. Sportkrant l’Équipe zette een grote foto van hem op de voorpagina, met als kop de woordspeling ‘Un Max de Folie’, wat zoiets wil zeggen als ‘Maximale Gekte’.

Maximale gekte tijdens Hitch­cock-scenario

Zelfs het serieuze dagblad Le Monde, dat normaal heel beperkt over sport schrijft, ging nu door de bocht: ‘Max Verstappen, de Nieuwe Formule 1 Koning’. De krant beschreef ‘een oranjegolf op de tribunes’ en noemde de race zelf net zo spannend als ‘een scenario van Hitchcock’.

De Fransen zaten aan de buis gekluisterd. ,,Bij die laatste ronde zat een piek van 2,4 miljoen Franse kijkers voor de televisie: het hoogste aantal ooit tijdens een grand prix’’, meldde nieuwszender BFM TV.

In Frankrijk wordt het ‘Koningschap’ van de Nederlander gezien als het begin van een nieuw tijdperk. ,,De toekomst behoort aan Max Verstappen’’, zei de Franse F1-specialist Lionel Froissart op de Franse tv. (Frank Renout)

Bericht uit België 

Februari 2015. Interview met Sophie Kumpen. Haar zoon debuteert in de Formule 1. Jongste coureur ooit. De inleiding van mijn verhaal is wat tongue in cheek. Ik beweer dat die Nederlanders maar eens moeten ophouden met Max te claimen, want hij heeft een Belgische identiteitskaart en is dus Belg. Mijn artikel wordt gespot door een schimmige site in het Midden-Oosten, die het door Google Translate jaagt. In de Engelse versie is het ironische tintje weg. Het is nu zwart-op-wit: de Belgische krant claimt Max als Belg. En of het voor heisa zorgt, in ‘Holland’.

Het is een anekdote, ja. Want ach, Nederlandse vrienden, wees onbevreesd: Max is en blijft van jullie. Alleen in Belgisch Limburg wordt hij deels als Belg beschouwd. Elders in ons kleine land niet. Tenzij? Inderdaad, tenzij nu. Vanaf nu. Zo zijn Belgen, helemaal anders dan jullie. Wij omarmen onze helden pas als ze de top bereiken. De Rode Duivels kregen amper 5000 toeschouwers samen, als ze nog geen nummer 1 van de wereld waren, maar een kneusje. Onvoorstelbaar hoe de titelstrijd plots leefde de voorbije weken. En hoe ons land zich achter Max ging scharen. Mijn echtgenote hoorde het vorige zondag zelfs in de bakkerij: ‘Hopelijk wint Max’.

Wat was het toch mooi geweest, als die Nederlandse vlag op het podium een klein randje met wat geel, rood en zwart had verraden. (Jo Bossuyt, Het Laatste Nieuws)

Bron : Max Verstappen F1 Wereld kampioen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *