Deze kleinkinderen zetten alles op alles voor een Moluks monument (en haalden ruim 53.000 euro op)

Op de plek waar 70 jaar geleden het eerste schip met Molukkers in Nederland aankwam, herinnert nu niks aan een zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis. Met een landelijk monument aan de Lloydkade in Rotterdam brengen kleinkinderen daar verandering in. 

Ze haalden ruim 53.000 euro op voor een herdenkingsplek, die respectvol én Instagram-proof is.

Aan de Lloydkade is het nu lastig voor te stellen dat in maart 1951 het schip de Kota Inten met de eerste 900 Molukkers aan boord aanmeerde. ,,Toch is de emotie hier voelbaar. Hier kwamen onze opa’s en oma’s aan, dat doet iets met je”, zegt Andrew Roos uit Krimpen aan den IJssel. Acht schepen in Rotterdam en vier in Amsterdam kwamen uiteindelijk in Nederland aan, met in totaal 12.500 Molukkers.


Het wordt écht een landelijk monument, dat blijkt wel uit de positieve reacties vanuit heel NederlandFiona Roos

De oud-militairen van het voormalige Koninklijk Nederlands-Indisch Leger en hun gezinnen wisten niet beter dan dat hun verblijf in Nederland tijdelijk zou zijn. ,,Maar voor een grote groep mensen is het onomkeerbaar gebleken”, zegt de Rotterdamse Fiona Roos, zus van Andrew. Zonder status en werk werden de Molukkers de eerste jaren opgevangen in geïsoleerde woonoorden.

Molukkers werden van 1958 tot begin jaren 70 in barakken in Capelle aan den IJssel opgevangen.
Molukkers werden van 1958 tot begin jaren 70 in barakken in Capelle aan den IJssel opgevangen. © RD

Ruim zeventig jaar later is het tijd voor een tastbare herdenkingsplek, vindt de stichting Landelijk Moluks Monument (LMM). ,,Mensen zijn letterlijk en figuurlijk weggestopt. Zonder hun stem had niemand van de Molukse gemeenschap geweten. Nu doen we hetzelfde, we laten van ons horen voor erkenning”, zegt kleinkind en LMM-voorzitter Yordi Tahamata. De Krimpenaar ziet dat het idee van herdenken groeit binnen de Molukse gemeenschap. ,,We willen een punt in de geschiedenis markeren.”

Ruim 53.000 euro

Het vijfkoppige bestuur heeft sinds eind maart 2021 ruim 53.000 euro opgehaald. Donaties kwamen vanuit het hele land. Van een verzorgingshuis in Groningen, tientallen gemeenten tot ouders die geld voor hun kinderen overmaakten. ,,Het wordt écht een landelijk monument, dat blijkt wel uit de positieve reacties vanuit heel Nederland”, zegt bestuurslid Fiona Roos.

Al jaren komen Molukkers naar de kade om te kijken waar hun start in Nederland is gelegdYordi Tahamata

Voor de LMM, waar ook Karin Pattikawa-Smits en Leila Hamer-van Oorschot onderdeel van zijn, is de Lloydkade de meest logische plek voor een monument. Tahamata: ,,Al jaren komen Molukkers naar de kade om te kijken waar hun start in Nederland is gelegd. De generaties na ons moeten ook een tastbare plek hebben.” Maar welke elementen van de Molukse geschiedenis moeten in het werk terugkomen? Wel of geen Molukse vlag?

Dat zijn lastigere vragen om te beantwoorden, omdat er inmiddels vijf generaties zijn met een stem. ,,De Molukse cultuur, de twaalf vaarten, respect, erkenning en trots: die onderwerpen bleken na een brainstormsessie belangrijk voor veel mensen”, zegt Andrew Roos, penningmeester van het LMM.

Gebak voor opa

Fiona Roos: ,,Het monument moet een plek worden waar iedereen op zijn eigen manier herdenkt. Of je dat doet met gebak voor je opa die jarig was aan boord van een van de schepen, of met tranen.” Ook moet het Instagram- en hufterproof zijn en passen in de omgeving.

Elf kunstenaars hebben inmiddels een – nu nog geheime – schets voor een kunstwerk van vier bij vijf meter ingediend. Van abstract tot traditioneel, er zit van alles tussen. In januari gaat een adviescommissie onder meer kijken welke ontwerpen haalbaar zijn.

Hoe mooi zou het zijn als je bijvoor­beeld met een QR-code kunt zien wie hier zijn aangekomenYordi Tahamata

Het opgehaalde bedrag is voldoende voor het monument, maar het bestuur heeft grotere plannen voor de herdenkingsplek. Tahamata: ,,Hoe mooi zou het zijn als je bijvoorbeeld met een QR-code kunt zien wie hier zijn aangekomen, een passagierslijst, inclusief foto.” Donaties zijn daarom nog van harte welkom.

De stichting hoopt dat het monument volgend jaar officieel kan worden onthuld. Andrew Roos: ,,Maar het kan ook 2023 worden. Het gaat erom dát het er komt. Je kan het maar een keer goed doen.”

Bron : bd.nl-deze-kleinkinderen-zetten-alles-op-alles-voor-een-moluks-monument

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *