Vierde Nederlandse badmintontitel ‘tante Gayle’ Mahulette uit Arnhem is van de hele Molukse gemeenschap

ARNHEM – Haar grote familie kon zondag tot vreugde van Arnhemse Gayle Mahulette getuige zijn van haar zegetocht op het NK badminton in Almere. ‘Zo, waar kwam díe kreet vandaan?’ Het was de eerste vraag die de interviewer van dienst zondag verbaasd stelde aan Mahulette, pal nadat de badmintonster haar vierde Nederlandse titel had binnengesleept.

Ik weet dat elke titel van mij er eentje is van de hele gemeen­schap. Van de Molukse hè, niet de Indonesi­sche Gayle Mahulette (28)

Oerkreet

Daags na haar zegetocht in Topsportcentrum Almere moet de 28-jarige Arnhemse met Molukse wortels opnieuw lachen om haar absolute oerkreet. ,,Ja, daar kwam wel even wat los hoor, na het winnende punt”, verzucht Mahulette. 

,,Direct na de wedstrijd komen ze de baan op om je wat vragen te stellen dus ik zat er nog helemaal in. Juist omdat er zoveel familie van me achter de baan zat, was deze titel heel bijzonder voor me.”

Want een Molukse overwinning is nooit van de sporter in kwestie alleen. ,,Ik weet dat elke titel van mij er eentje is van de hele gemeenschap. Van de Molukse hè, niet de Indonesische”, verduidelijkt ze met een lach. In de eilandengroep heerst sinds jaar en dag een onverzettelijk onafhankelijkheidsgevoel. 

,,De mensen op de Molukken, zeker op Ambon, leven daar erg met me mee. Ik krijg regelmatig berichtjes van mensen die ik niet eens ken. Dan laten ze weten trots op me te zijn.”

De verhuizing heeft me sportief, mentaal en spiritueel veel gegeven. Maar ik mis mijn familie heel erg

Dat zijn de Molukkers in Nederland ook. Mahulette voelde de steun zondag ook in Almere. ,,Ik was heel blij dat er weer publiek bij mocht zijn in de hal. Zo kon ik de overwinning vieren met mijn familie. Ze waren met velen. Ook mijn jonge neefjes en nichtjes hebben tante Gayle zien winnen. Dat vond ik een mooi voorbeeld voor hen: dat ze in het leven kunnen winnen, als ze keihard werken. In wat ze ook gaan doen.”

In het bloed

Badminton zit de Molukkers en de Indonesiërs in het bloed. Dicky Palyama (negen keer) en Pierre Pelupessy (viermaal) zijn meervoudig Nederlands kampioen bij de heren en Mia Audina, geboren op Java, werd tweemaal Nederlands kampioene. 

De eerste nationale titel ooit bij de vrouwen, werd in 1932 gewonnen door de in Nederlands-Indië geboren Mence Dros-Canters. Zij overleed na een ziekbed twee jaar later al op 34-jarige leeftijd in Velp.

Mahulette kijkt naar een foto op de Wikipedia-pagina van haar voorgangster Dros-Canters. In gestrekte draf snelt de Indische, gehuld in lange sportjurk mét panty, naar het net. Houten tennisracket in de hand. ,,Wat een mooi oud plaatje. Ze speelde badminton, tennis én hockey”, leest Mahulette hardop voor. ,,Wow nee, daar moet ik toch niet aan denken, hoor. Met één sport ben ik druk genoeg.”

Denemarken

De Arnhemse heeft meer dan voldoende aan het badminton op topniveau. Twee jaar geleden verhuisde ze ervoor naar Denemarken. Op het Centre of Excellence vond ze de begeleiding en tegenstand die ze miste in Nederland. In de havenplaats Holbaek is haar familie heel ver weg.

,,Dat is best zwaar voor me, ik moet het elke dag zonder hen in mijn eentje doen. Daarom was die zege zondag ook een mentale overwinning en kwam er zoveel bij me los. De verhuizing heeft me sportief, mentaal en spiritueel veel gegeven. Maar ik mis mijn familie heel erg. Daarom zal ik er niet meer jaren blijven. Maar voor nu is het goed. Zeker met deze vierde Nederlands titel als beloning.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Gayle Mahulette in actie tijdens de finale van het NK 2022 in Topsportcentrum Almere.
Gayle Mahulette in actie tijdens de finale van het NK 2022 in Topsportcentrum Almere. © Geert Berghuis

Felicitaties van stadgenoot Brenda Beenhakker

Met haar vierde Nederlandse titel in het damesenkelspel overtrof Gayle Mahulette Olympiëganger Judith Meulendijks (drie NK-titels) en achterhaalde ze onder anderen generatiegenoot Soraya de Visch Eijbergen. Een drietal ex-speelsters, onder wie de Arnhemse Brenda Beenhakker, werd vijfmaal kampioen.

,,Brenda stuurde me zondag een leuk berichtje om me te feliciteren”, vertelt Mahulette, die op de eeuwige ranglijst ook de Rhedense Eline Coene (zes titels in de jaren ’80) en de Chinese Arnhemse Yao Jie (zeven, tussen 2002 en 2013) in het vizier heeft. Mahulette won in 2014 voor het eerst en daarna in 2017, 2018 en 2022.

De legendarische Joke van Beusekom blijft de te kloppen vrouw met liefst twaalf titels tussen 1969 en 1982. ,,Oh, maar ik ga er niet nog eens acht bij halen hoor”, voorspelt Mahulette (28) lachend. ,,Dat is een beetje veel.”

Bron : gelderlander.nl vierde-nederlandse-badmintontitel-tante-gayle-mahulette

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *