Het schrijven van boeken heeft een diepere betekenis voor me

Molukse succesverhalen in beeld gebracht door Ed Leatemia (13): Abé Sahetapy

In het boek ROLE MODELS, 70 Molukse succesverhalen deelt de Rotterdamse fotograaf Ed Leatemia in woord en beeld de indrukwekkende verhalen van zeventig Molukkers in Nederland die ieder op hun eigen manier successen behaald hebben. Als eerbetoon aan de eerste generatie Molukkers in Nederland, maar vooral ook om volgende generaties te inspireren en motiveren het beste uit zichzelf te halen. Nieuw Wij publiceert een aantal verhalen. Vandaag Abé Sahetapy: “Het schrijven van boeken heeft een diepere betekenis voor me. Dan voel ik me vrij en kan ik mijn gang gaan.”


“In 1975 was ik een van de gijzelnemers tijdens de treinkaping in het Drentse plaatsje Wijster en woonde in Bovensmilde. Begin jaren zeventig was ik erg opstandig tegen de Nederlandse overheid. Ik was toen alleen gericht op de RMS-strijd. In de negenenhalf jaar die ik daarna in de gevangenis doorbracht, begon ik buitenlandse literatuur te lezen over het verzet van bevolkingsgroepen. Net als de Molukkers in Nederland verzetten zij zich tegen hun overheden in Zuid-Amerika, Azië, Palestina en Afrika.

Later raakte ik geïnspireerd door buitenlandse dichters die onderdrukt leven en hierover schreven. Literatuur bracht rust in mijn denken. Van mijn bewaarders kreeg ik een Olivetti, zo’n ouderwetse typemachine. Op dit apparaat heb ik mijn eerste manuscript geschreven.

Abe-Sahetapy-tekst
Abé Sahetapy

Loopbaan

Het verleden ligt ondertussen veilig bewaard achter mij. Tegenwoordig richt ik me op het heden en de toekomst. Mijn bedrijf Alnasah Productions geeft een creatieve boost. Sinds 2018 ben ik ook actief voor Bertemu Magazine, dat ik samen met andere Molukse auteurs ben gestart om het Molukse literaire product te promoten voor een divers publiek.

Goed functioneren in de Nederlandse samenleving blijft van groot belang. Maar mijn Molukse afkomst betekent wie ik ben, waar ik vandaan kom en waar ik thuishoor. De waarden en normen, onze opvattingen binnen het gezin en in onze gemeenschap neem ik iedere dag met me mee. Ik ben drie keer naar de Molukken afgereisd. Wat me daar het meest opviel, was dat de mensen tevreden zijn met het weinige dat ze bezitten. En het drong nadrukkelijk tot me door dat we in Holland soms in overvloed leven en alsnog ontevreden zijn.

Het schrijven van boeken heeft een diepere betekenis voor me. Dan voel ik me vrij en kan ik mijn gang gaan. Ondertussen heb ik zeven literaire titels op mijn naam staan, waaronder vier gedichtenbundels. Dit jaar hoop ik een nieuw boek aan mijn publiek te presenteren.

Uitdagingen

Bovenaan de mooie momenten in mijn loopbaan staat het behalen van mijn diploma’s na mijn detentie door zeven jaar studie. Verder werk ik samen met mensen uit de literaire en artistieke wereld, waar ik mijn uitdagingen zoek.

Doorzettingsvermogen en geloof in eigen kunnen zijn nodig om succesvol te kunnen zijn. Zodra mensen respect voor mijn werk tonen betekent dit voor mij al succes. Ik wil me trouwens breder ontplooien en hoop via mijn producties de Molukse literatuur, beeldende kunst, theater en muziek verder te kunnen verspreiden.

Mijn ouders hebben me grootgebracht met weinig middelen en veel liefde. Zij hebben me onderwezen hoe ik met mijzelf en mijn medemens in harmonie dien te leven, ongeacht religie of afkomst.”

Naam: Abé Sahetapy, 2e generatie. Geboortedatum: 17-08-1953. Namen 1e generatie: Johannes Petrus Sahetapy, Betjie Sahetapy-Tetelepta. Kampong van afkomst: Ouw, Porto. Woonplaats: Bovensmilde

Bron : https://www.nieuwwij.nl/achtergrond/het-schrijven-van-boeken-heeft-een-diepere-betekenis-voor-me/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *