“Hoe goed je ook je best doet, je hebt het niet voor het zeggen”

Molukse succesverhalen in beeld gebracht door Ed Leatemia (16): Kim Sasabone

KimSasabone-header
Kim SasaboneEd Leatemia

In het boek ROLE MODELS, 70 Molukse succesverhalen deelt de Rotterdamse fotograaf Ed Leatemia in woord en beeld de indrukwekkende verhalen van zeventig Molukkers in Nederland die ieder op hun eigen manier successen behaald hebben. Als eerbetoon aan de eerste generatie Molukkers in Nederland, maar vooral ook om volgende generaties te inspireren en motiveren het beste uit zichzelf te halen. Nieuw Wij publiceert een aantal verhalen. Vandaag Kim Sasabone, leadzangeres van de Vengaboys. “Je hebt ook een dosis geluk nodig en de gunfactor mag je ook wel een keer toekomen. Hoe goed je ook je best doet, je hebt het niet voor het zeggen.”

“Met 25 miljoen verkochte cd’s komt een muziekgroep al snel in de mondiale top 10 van best verkochte artiesten aller tijden te staan. Dankzij hitsingles als We Like to Party, Boom, Boom, Boom, Boom!! en We’re Going to Ibiza is meteen duidelijk dat de Vengaboys geen fijnbesnaarde jazz cats zijn, maar aanstekelijke pop maken die jong tot oud doet heupwiegen.

Als leadzangeres maakte het ik allemaal mee, samen met mijn collega’s Denise Post-van Rijswijk, Robin Pors en Roy den Burger. De laatste is vanaf 2006 vervangen door Donny Latupeirissa. Het is zo leuk om mensen blij te kunnen maken door een feestje te bouwen. En dat ook nog eens op mooie plekken, vooral dan in warme landen als het koud is in Nederland.

Ik ben twee keer op de Molukken geweest en voel me evenveel Moluks als blanda. Ik spreek de taal maar een klein beetje en ga eigenlijk (op mijn familie na) niet om met Molukkers. Dus ik had niet verwacht dat het ook voor mij als thuiskomen zou voelen toen ik op Saparua aankwam. Op de speedboot vanaf Ambon in de verte het eiland Saparua zien, familie die je op de steiger van Tuhaha verwelkomt; ik hield het niet droog.

Doorbraak

KimSasabone-tekst
Ed Leatemia

Terugkijkend op de hoogtepunten na 27 jaar in de bizz levert tal van mooie herinneringen op. Onze eerste nummer 1 notering met Boom, Boom, Boom, Boom!! in de UK was bijzonder, omdat we daarmee wereldwijd doorbraken.

In Chicago hebben we met Ricky Martin, *NSYNC en Keith Sweat een keer voor 60.000 man opgetreden. Het publiek zong alles mee. ‘We’ve made it’, zeiden we toen tegen elkaar.

In 2001 riep de World Music Awards de Vengaboys uit tot bestverkochte dansgroep, wat nog maar een prijs is die ik met de Vengaboys verdiende. Denk ook aan de Edison Award, de 3 TMF Awards, de Sena Award en tal van buitenlandse prijzen. In 2019 onderscheidde NU.nl ons om goede redenen als meest succesvolle Nederlandse popgroep ooit.

Gunfactor

Om succes te hebben moet je minstens een voorbeeld hebben. Voor mij is dit Beyoncé, wat een vakvrouw is dat. Maar je moet ook absoluut bereid zijn om hard te werken aan je passie en doorzettingsvermogen behouden. Je hebt ook een dosis geluk nodig en de gunfactor mag je ook wel een keer toekomen. Hoe goed je ook je best doet, je hebt het niet voor het zeggen.

Dankbaar zijn, of misschien beter erkentelijk en niets vanzelfsprekend vinden heb ik meegekregen vanuit huis. En goed kauwen op wat ik eet, want dan wordt het beter opgenomen door het bloed, zei opa Demi altijd. Geef mij dan maar tjolo-tjolo, nasi kuning of koho-koho, maar oma’s pisang goreng mag natuurlijk nooit ontbreken.”

Naam: Kim Sasabone, 3e generatie. Geboortedatum: 01-04-1976. Namen 1e generatie: Demianus Sasabone, Marietje Taberima. Kampong van afkomst: Tuhaha. Woonplaats: Rotterdam

Bron : https://www.nieuwwij.nl/achtergrond/hoe-goed-je-ook-je-best-doet-je-hebt-het-niet-voor-het-zeggen/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.