‘Wilfred ‘Pede’ Vreeke en ‘Oom Agus’ Latumeten laten enorme leegte achter’

MIDDELBURG – Het seizoen voor Jong Ambon in de 4e Klasse A van het zaterdag is sportief nog niet waarop men hoopte. Maar al het sportieve valt in het niet bij het verlies van twee Ambon-clubmensen. Het overlijden van erelid, vrijwilliger en jeugdtrainer August Latumeten en van oud-doelman, hoofdsponsor én keeperstrainer Wilfred Vreeke trof de club in het hart. ‘Ze laten hier bij Jong Ambon een enorme leegte achter.’

Ron Telussa, Willem de Jong, Jim Pentury, Jannes Soumokil en Noes Taniwel vertellen over de beide clubmensen met liefde, respect, bewondering, maar vooral toch ook met een glimlach. “Wilfred was een Ambonees die was geboren met de verkeerde huidskleur. Hij is in 1986 van Zeelandia naar ons gekomen om nooit meer weg te gaan. En als hij niet dat noodlottig ongeval had gekregen, dan was nog altijd ‘één van ons’ geweest. Een geweldige kerel met een heel groot hart”, zeggen Willem de Jong en Jannes Soumokil.

Jim Pentury vult aan: “Zijn trip met de club naar de Molukken deed hem zoveel dat hij terugkwam naar Nederland met maar één doel. Een omhelzing van een klein meisje had hem zo geraakt, dat hij wat wilde doen voor de kinderen daar. Hij wilde geld inzamelen. Dat werd dus het event ‘Rit en Rock voor de Molukken’. Sinds 2006 organiseerde hij jaarlijks de motorrit waardoor hij ook landelijk binnen de Molukse gemeenschap bekend werd.”

Van overal kwamen de bikers naar zijn rit in Middelburg toe. “Dat begon de eerste keer met een man of veertig, maar op het laatst waren dat er tien keer zoveel! Elk jaar opnieuw zette hij, samen met veel van ons de schouders eronder om geld in te zamelen. Hij vormde, mede ook via zijn winkel Brammetje Dump, en later BD Store, een brug tussen culturen en gemeenschappen. Zo heb ik hem ooit een keer uit de brand geholpen toen hij iemand zocht in zijn winkel om schaatsen te slijpen. Stond ik daar in het magazijn als Molukker, die nog nooit in zijn leven met die dingen op ijs had gestaan, schaatsen te slijpen! Je had de gezichten van sommige klanten moeten zien. Hi-la-risch! We hebben daar samen vaak om gelachen. Het was een gouden vent”, zegt De Jong.

Ook Noes Taniwel heeft warme herinneringen aan ‘Pede’. “Altijd wanneer we hier gingen spelen en de speaker las de opstellingen voor, dan spraken ze alleen ‘Vreeke’ goed uit. Tot we een keer tegen een Molukse ploeg speelden in Assen. Al onze namen werden foutloos opgelezen, behalve….. ‘Wilfried Friek’! Iedereen bij ons ging stuk en had de slappe lach. Dat gezicht van Wilfred, dat vergeet ik nooit meer haha.”

‘Oom Agus’, was een goede vriend van Wilfred én van het vijftal. Hij overleed een paar uur na het zware ongeval van Vreeke, die uiteindelijk zelf twee dagen later aan zijn zware verwondingen bezweek. Een bizarre en trieste speling van het lot. “Agus was gewaardeerd lid van de klusploeg, meer dan veertig jaar lid van Jong Ambon, erelid én jeugdtrainer. Dat zij zo plots en kort na elkaar overleden zijn… Dat is nog altijd onwerkelijk voor iedereen”, aldus Pentury.

Ron Telussa vult hem aan: “Motorrijden was ook een grote passie van Agus en toen hij niet meer op de motor reed, was hij erg betrokken bij de organisatie van de Motorrit voor de Molukken. Dus ook op vlak zullen beiden node worden gemist. Wilfred en Agus waren zowat vier handen op één buik en als je ze dan alle twee zo kort op elkaar kwijtraakt. Dat raakt iedereen, maar we zullen er hier met z’n allen alles aan doen om de herinnering aan hen levend te houden!!”

Klik op Jong Ambon voor het laatste artikel over de club.

Bron : https://voetbaljournaal.com/voetbalnieuws/zeeland/walcheren/wilfred-pede-vreeke-en-oom-agus-latumeten-laten-enorme-leegte-achter/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.