Tegelincident in Vaassen had enorm veel impact op oud-politieman John: ‘Dit zegt zo verschrikkelijk veel

Nog dagelijks ondervindt hij de naweeën van wat hem overkwam bij rellen op het ontruimde Molukse barakkenkamp in Vaassen. Vier decennia nadat zijn schedel door een tegel werd gekraakt, wordt oud-politieman John Röben uit Zwolle een symbool van tekortschieten door de politie. De stichtingen Maluku4Maluku en Politie Veteraan sloegen daarvoor de handen ineen.

Zwollenaar John Röben deed begin dit jaar in de Stentor voor het eerst publiekelijk zijn verhaal. Hij vertelde hoe hij in 1981 uitrukte naar rellen in het voormalige Molukse barakkenkamp. Vanuit de bosjes vloog er een tegel door zijn ruit. Die sloeg een gat in zijn schedel en Röben mocht van geluk spreken dat hij het overleefde. Hij zat er drie jaar door thuis en hield levenslang klachten.

Röben doorbrak het zwijgen over de traumatische gebeurtenis nadat in de Stentor Maluku4Maluku-voorzitter Leo Reawaruw van de gemeente Epe excuses en compensatie had geëist voor de gewelddadige ontruiming van het Molukse kamp in 1976. Die claim uit Molukse hoek deed hem pijn, bekende Röben, omdat hijzelf levenslange gevolgen overhield aan de Molukse rellen, maar nooit financiële compensatie kreeg.

Politie

Reawaruw vond het een aangrijpend verhaal en stond op als Röbens belangenbehartiger. Hij probeert – tot dusver tevergeefs – samen met de oud-politieman aan tafel te komen bij de Eper burgemeester Tom Horn. Afgelopen donderdag mocht Röben wel zijn verhaal doen bij een delegatie van de politie. Op het bureau in Apeldoorn, waar hij zijn loopbaan afsloot, werd hij ook begeleid door Dick Kleijn, lid van de raad van toezicht van Politie Veteraan.

Reawaruw noemt het van groot belang dat de oud-politieman eindelijk zijn hart heeft kunnen luchten bij zijn oude werkgever. Daarbij blijft het niet, benadrukte hij op het politiebureau in Apeldoorn; Röben moet ook financiële compensatie krijgen van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Na de artikelen in de Stentor is vastgesteld dat hij een posttraumatische stressstoornis (PTSS) heeft. Als veteraan komt hij daarmee in aanmerking voor een eenmalige uitkering, denkt Reawaruw. Bij Defensie is die ereschulduitkering maximaal 125.000 euro, bij politieveteranen kan de smartengeldregeling oplopen tot 178.000 euro.

Dutchbatters

Een letselschadeadvocaat zal daarbovenop schadeloosstelling voor hem eisen, zegt Reawaruw. Enkele maanden geleden werd bekend dat vier oud-militairen (Dutchbatters) met PTSS – na jarenlang procederen – een schadevergoeding hebben ontvangen. In één geval was dat 8 ton, er zijn ook gevallen waarin geen vergoeding werd toegekend.

Over de impact van het tegelincident schreef Röbens zoon Joost in een brief aan Reawaruw: ,,Dat mijn vader na 41 jaar besloot naar voren te komen over het leed dat hij heeft geleden, zegt zo verschrikkelijk veel. Door die gebeurtenis heeft hij altijd hoofdpijn gehad, dat zag je aan zijn ogen en hoofd. Ik ken mijn vader niet anders, maar hij heeft er nooit over geklaagd bij zijn kinderen. Het feit dat ik het hele verhaal onlangs uit de krant heb gelezen, zegt denk ik ook genoeg. Ik heb er vaak genoeg naar gevraagd, mijn vader sprak er echter niet over.’’

John & Beatrix Röben en hun kinderen leden in stilte jaren onder PTSS gerelateerd aan een optreden als functionaris van de gemeentepolitie Epe

Bron : https://maluku4maluku.com/?p=7514

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *