Huiskamertjes vol migratieverhalen

Amsterdam is een stad van verhalen. En veel van die verhalen gaan over migratie. Ga maar na: de overgrote meerderheid van de Amsterdammers heeft een migratieverleden. Vanuit de voormalige koloniën, als (kind van) arbeidsmigranten, als vluchteling, expat of student. In de OBA Oosterdok is vanaf vrijdag 16 september een tentoonstelling over migratieverhalen te zien.

Binnen elke migrantengroep komen vrijwilligersorganisaties op voor de belangen van hun gemeenschap. Zij zorgen voor onderlinge ontmoetingen en voor signalering van misstanden. Met onder meer exposities, lezingen en campagnes leren zij bovendien andere Amsterdammers over hun herkomst en cultuur.

vierde generatie Molukkers

“Voor mijn zoon”

Daarnaast vinden de organisaties het belangrijk om zelf de kennis van hun geschiedenis te behouden. Dat dat veel kan betekenen, bevestigt ook Annet Sabandar, voorzitter van Maluku Amsterdam en derde generatie Molukker: “Naarmate ik ouder word, wil ik nog meer weten over de Molukse cultuur en de geschiedenis. Niet alleen voor mijzelf, maar ook voor mijn zoon. Het zou eeuwig zonde zijn als die kennis verloren gaat en volgende generaties niet weten waar zij vandaan komen.”

Maluku Amsterdam is een van de organisators van de tentoonstelling. De andere 5 zijn de Turkse vrouwenvereniging ATKB, het EMCEMO (Euromediterraan Centrum voor migratie en ontwikkeling), de Turkse arbeidersvereniging HTIB, de stichting Akasanoma voor Ghanese Amsterdammers, en Nusantara-Amsterdam voor groepen met wortels in de voormalige koloniën.

6 ‘huiskamertjes’

Samen hebben deze organisaties een tentoonstelling opgebouwd met de belevenissen van migrantengroepen in de recente geschiedenis van Amsterdam. Aan de hand van 6 ‘huiskamertjes’ ziet u hoe belangenorganisaties nieuwe Amsterdammers vooruit hebben geholpen, zodat zij een plek in de Amsterdamse samenleving konden veroveren. De 6 organisaties hebben elk hun eigen ‘kamertje’ ingericht met spullen en beelden uit hun collecties. Samen vertellen zij verhalen over de activistische én kleurrijke manieren waarop organisaties de positie van de eigen gemeenschap in de Nederlandse samenleving proberen te verbeteren.

Gratis in de OBA Oosterdok

De tentoonstelling – samengesteld in opdracht van de gemeente – is te bezoeken in de OBA Oosterdok, Oosterdokskade 143 (vlak bij het Centraal Station). De toegang is gratis en de tentoonstelling is er nog tot en met 30 november.

Amsterdam migratiestad

Met het programma ‘Amsterdam Migratiestad’ besteden we op verschillende manieren aandacht aan migratieverhalen van Amsterdammers. Meer weten van de migratiegeschiedenis van Amsterdam? Dan kunt u het boek ‘Migratie als DNA van Amsterdam, 1550-2021’ van Leo en Jan Lucassen lezen. Ook dit boek is geschreven in opdracht van de gemeente Amsterdam.

Wilt u uw eigen migratieverhaal delen of hebt u interessante documenten over uw familiegeschiedenis? Dan kunt u terecht bij het Archief Migratiestad van het Stadsarchief.

Foto: vierde generatie Molukkers, Eva van Kesteren

Bron : https://www.amsterdam.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/migratieverhalen/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *