VVD’er Daan de Neef stapt op als Kamerlid wegens ’ijskoude’ asielaanpak

DEN HAAG – VVD-Kamerlid Daan de Neef stapt op als Kamerlid en verlaat de Kamer omdat hij het niet eens is met de ’VVD-inzet voor wat betreft de opvangcrisis en de communicatie daaromtrent van vorige week vrijdag’, schrijft hij in een verklaring op Twitter. Zijn fractie heeft hij woensdagavond geïnformeerd, stelt hij.

De Neef stelt dat de VVD ’simpelweg’ niet meer zijn partij is, want hij had bijvoorbeeld meer gerekend op ’medemenselijkheid’ in een week waarin een baby van drie maanden stierf in Ter Apel en Artsen zonder Grenzen sprak van een noodsituatie. „Die compassie bleef uit en er kwam, naar mijn smaak, een ijskoude aanpak voor in de plek”, schrijft De Neef op Twitter. „Ik kan en wil dit niet verdedigen.” Het ontbreekt De Neef aan balans in zijn politieke werk, tussen goede dingen doen en met moeite andere onderwerpen verdedigen.

De Neef zat sinds maart vorig jaar in de Tweede Kamer en hield zich onder meer bezig met justitie en volksgezondheid. Hij zegt na 18 jaar zijn lidmaatschap op en geeft zijn zetel terug.

Fractievoorzitter Sophie Hermans laat weten de keuze van haar collega te respecteren. Maar „ik betreur zijn beeld van de zorgvuldige en afgewogen afspraken die vorige week rond asiel zijn gemaakt. Ik weet dat zowel de staatssecretaris als onze woordvoerder hun werk met compassie doen.”

Kritiek

Binnen de VVD klinkt ook wel kritiek op de kabinetsplannen voor asielbeleid. Die kritiek richt zich er echter vooral op dat het kabinet niet hard genoeg ingrijpt. Leden pleitten dinsdagavond nog tijdens een partijbijeenkomst met VVD-staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) en asielwoordvoerder Ruben Brekelmans voor een asielstop.

De coalitiepartijen werden het vorige week na zware onderhandelingen eens over een plan om de problemen in het asielsysteem aan te pakken. Dat houdt onder meer in dat nareizigers (de achtergebleven gezinsleden van een asielzoeker) pas naar Nederland mogen komen als de asielzoeker die mag blijven een woning heeft.

Binnen coalitiepartijen CDA en ChristenUnie klinkt ook verzet tegen het asielbeleid. Daar keren leden zich vooral tegen het gekozen beleid en vragen om meer compassie. Vooral het besluit over nareizigers valt verkeerd bij leden.

Bron : https://www.telegraaf.nl/nieuws/770008361/vvd-er-daan-de-neef-stapt-op-als-kamerlid-wegens-ijskoude-asielaanpak

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *