Achtergrond en Moederland van Ben Manusama

Achtergrond en Moederland

Ik ben een nakomeling van de Ambonese budjang-budjang verstekelingen die vrijwel allen direct of indirect betrokken of lid waren van de polisi negara istimewa.

Deze groep vertrok van Schattenberg naar Slikkerveer om daar te gaan werken op de scheepswerven. Daar ontstond de eerste relatief grote gemengd Moluks Nederlandse gemeenschap en daarmee ben ik een van de eerste biculturele (gemengde) Molukkers in Nederland. 

“De beladen Molukse geschiedenis die zeker in die tijd in alle gezinnen manifest aanwezig was, maakte het haast natuurlijk dat wij als stateloze burgers, ons richtten op ons vaderland”


In een tijd dat dat ongebruikelijk was, betekende dat een oriëntatie op wie ik was. De beladen Molukse geschiedenis die zeker in die tijd in alle gezinnen manifest aanwezig was, maakte het haast natuurlijk dat wij als stateloze burgers, ons richtten op ons vaderland: Ambon of de Zuid-Molukken. 


Mijn werk heeft altijd echo’s van mijn familieverhaal, het verhaal van de budjang-budjang in Schattenberg, Slikkerveer en Kinderdijk. 


Het Moederland Nusa Ina is nooit ver weg. 

Deze week volgen er meerdere voorstel rondes van de kunstenaars en de vorm van een blog. Ondersteun je dit collectief om te exposeren in November?

Overweeg een donatie te doen op onze crowdfundpagina in deze link. Hiermee ga je naar onze crowdfundpagina op Hoezoindo.nl

Alvast hartelijk dank!

Bron : https://moederlandcollectief.nl/achtergrond-en-moederland-van-ben-manusama

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *