Voorstel Ronde Moederland Collectief: Armando Ronald Ello

Wat betekend voor jou Moederland?

Wat betekend voor jouw Moederland?

Voorstelronde Moederland: Armando Ronald Ello


Het zit em al in mijn voor en achternaam. Armando Ello. Mijn doopnaam Ronald is geïnspireerd omdat Ronald Reagen in 1980 als president op de buis verscheen volgens mijn moeder.


Maar Pa en Ma beweren allebei at ze mijn voornaam hebben verzonnen en ik geef ze allebei gelijk. Het is een mooie voornaam om te hebben en mensen onthouden het.


De achtergrond achter mijn naam heeft iets Latijn en dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat de roots van mijn ouders ligt in Timor (Kupang) welke een voormalige kolonie is geweest van Portugal nog voor de Nederlanders.


Dat verklaart een hoop zou je denken, maar de verbaasde reacties van Portugezen, Spanjaarden, Italianen en Mexicanen geeft aan dat ze niks weten over de geschiedenis van Timor. Mijn naam is een soort ‘Jan of Peter’ in die landen. Een soort vinkje voor privilege ook in Nederland met een positieve associaltie omdat iedereen Diego Armando Maradonna kent van mijn generatie van voetbal liefhebbers nog en de Amersfoortse kunstenaar Armando, en soms met de toiletgeur Amando Noir.


De betekenis van de naam is als volgt: Armando is afgeleid in het Latijn van ‘Hermanus’. In het Nederlands ook bekend als Hermans, of Herman.


‘Her’- betekend Leger en -’Manus’ of ‘man’ betekend: Held


ofwel ‘Legerheld’.


Ello is uitgesproken in het Spaans dat ik weet als : ‘éjò’ of Eejo.


Dus daar hebben we het: een Portugese naam gedoopt en al. Portugesen hebben het land gekoloniseerd en de mensen hoogstwaarschijnlijk Katholiek gemaakt.


Want over de achtergrond van mijn Moeder ‘Carolina Nait’, die ook Portugees klinkt, komt van Oesao een dorp bij Kupan in West-Timor.


En de Opa van mijn vader komt uit Rote. Een Rotenees of Rotinees zeggen we ook wel. Dat eilandje ligt iets ten zuid-westen van de hoofdstad Kupang van het eiland Timor.

Ik heb mij laten vertellen dat in de geschiedenis mensen van de Molukse eilanden daar ook zijn gaan wonen en gemigreerd zijn met de eeuwen.


En dan kom ik bij de geschiedenis die ik interessant vind.

Wie waren mijn voorouders voordat zij die Portugese naam kregen van zowel mijn moeder en mijn vader?

Want die naam zal meer dan 400 jaar moeten hebben bestaan. De patriarchale stamboom wist de namen van de vrouwelijke lijn een daarmee de identiteit van een eilanden bevolking.

Want wat je ziet in de hele regio is dat Culturele grenzen zoals de overeenkomsten in klederdracht, muziekinstrumenten, klanken en taal. Compleet anders ligt dan de politieke grenzen en het is met name dit gegeven waarin ik verbinding zoek met mijn Moederland.

“Het wordt tijd om de geschiedenis van mijn gewiste familienamen in mijn Moederland te achterhalen.”

Met deze blik ga ik aankomend December met Pa (Frederick Willem Ello) weer naar Timor en hoop ik nog echo’s, aan restanten van de ouder cultuur tegen te komen of beter, te ontvangen. 


Ik zal de taal gaan leren en open te staan voor een meer spirituele ervaring, want het is niet de weg van de geschreven geschiedenis om mijn roots te ontdekken.

Het wordt tijd om de geschiedenis van mijn gewiste familienamen in mijn Moederland te achterhalen.

Deze week volgen er meerdere voorstel rondes van de kunstenaars en de vorm van een blog. Ondersteun je dit collectief om te exposeren in November?

Overweeg een donatie te doen op onze crowdfundpagina in deze link. Hiermee ga je naar onze crowdfundpagina op Hoezoindo.nl


Alvast hartelijk dank!

Bron : https://moederlandcollectief.nl/voorstel-ronde-moederland-collectief-armando-ronald-ello

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *