Project Wyldemerck wint de Grote Archeologieprijs

Het project ‘Wyldemerck, samen zoeken naar barakken in de bossen’ in Friesland is winnaar van de Grote Archeologieprijs. De award wordt tweejaarlijks uitgereikt door de Stichting Archeologie en Publiek (SAP) aan initiatieven die de toegankelijkheid van archeologie voor een breed publiek bevorderen. De winnaar werd na een publieksstemming verkozen uit een shortlist van 12 inzendingen.

Het project Wyldemerck betreft archeologisch onderzoek naar een kamp nabij het Friese Balk waar tussen 1954 en 1969 een islamitische Molukse gemeenschap was ondergebracht.

Onderzoek

Het woonoord was na verlating ontmanteld en door bos overwoekerd, maar de resten van barakken, een moskee en minaret waren nog terug te vinden. Het onderzoek, waarvan een deel bestond uit opgraving, vond plaats op verzoek van terreineigenaar Staatsbosbeheer en werd grotendeels uitgevoerd door oud-bewoners en hun nazaten, omwonenden, enige archeologen en het Moluks Historisch Museum.

De prijs werd in ontvangst genomen door een delegatie van de Molukkers, archeologen en Staatsbosbeheer. Zij onderstreepten de grote betekenis van de prijs voor de Molukse gemeenschap. De jury wees op het groeiende belang van het toegankelijk maken van archeologie voor de hele samenleving.

Relatie opbouwen

Voor de organisatoren was ‘publieksbereik’ echter niet voldoende. Hun vertrekpunt was wat mensen zelf belangrijk vinden. “Voor je echt iets kan doen moet je eerst met de mensen in gesprek gaan en een relatie op te bouwen”, zeggen woordvoerders Marjolijn Kok en Jobbe Wijnen. “Daarna bleek het in dit geval vrij eenvoudig oud-bewoners te interesseren voor archeologie. Het project inbedden in de monumentenzorg was eigenlijk ingewikkelder”.

Het project Wyldemerck loopt nog door tot volgend voorjaar. Met Staatsbosbeheer wordt overlegd over hoe het terrein kan worden heringericht.

Foto: Deelnemer Wijlfries houdt trots de bokaal omhoog (foto Jobbe Wijnen).

Bron : https://www.monumentaal.com/project-wyldemerck-wint-de-grote-archeologieprijs/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *