Gemeente Hoogeveen erkent leed van Molukkers ‘Hier krijg ik kippenvel van’

In de Maranta-kerk in de Molukse wijk is woensdagmiddag een document ondertekend waarin wordt bevestigd dat de gemeente Hoogeveen de komende 30 jaar de grafkosten van de vijfendertig graven van de eerste generatie Molukse KNIL-militairen en hun partners voor haar rekening neemt. 

„We komen hier om een schuld bij u in te lossen. Een schuld ten opzichte van de 35 KNIL militairen en hun echtgenoten uit uw familie, uw gemeenschap. We zien het als een schuld ten opzichte van u allemaal. Dat erkennen we als bestuur en ook als mens”, sprak burgemeester Karel Loohuis de gemeenschap toe. „Hoe u en uw voorouders 70 jaar geleden zijn ontvangen is onwaardig. De verwaarlozing door de Nederlandse regering, daar had een spijtbetuiging bij gehoord. Ik hoop dat deze ooit nog komen.” 

Leo Reawaruw 

De aanwezige Molukse Hoogeveners waren geroerd door de handeling en de spijtbetuiging van burgemeester Karel Loohuis. van voorzitster Sara de Lima van Maluku4Maluku viel een last van haar schouders. „Afgelopen dagen was ik ziek van de spanning. Mijn neef Leo Reawaruw had me op het hart gedrukt: ‘Jij gaat de grafrechten binnenhalen’. Nu dat rond is valt er een last van me af.” Reawaruw mocht het zelf niet meer meemaken. De Hoogevener overleed vorig jaar. Aan het begin van de bijeenkomst werd hij herdacht met een minuut stilte. 

Burgemeester Loohuis vertelde over het respect dat hij heeft voor de wijze waarop Reawaruw jarenlang bleef aandringen. „Het is verdrietig dat hij hier vandaag niet meer bij kan zijn. Hij overleed op 7 oktober vorig jaar. Als voorzitter van Maluku4Maluku heeft hij ons en andere Nederlandse gemeenten benaderd voor het verkrijgen van een bijzondere status van de graven van voormalige militairen die in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger hebben gediend en ook voor hun partner. Ik waardeer het hoe geduldig hij dat bleef aankaarten.” 

Flexibiliteit 

Respect en bewondering uitte hij ook over de wijze waarop de Molukse gemeenschap zich in Hoogeveen heeft gesetteld. „U heeft er links en rechts voor geknokt, misschien soms echt letterlijk. U moet een grote flexibiliteit hebben gehad.” Hij zei toe dat over 25 jaar de gemeente contact opneemt met de Molukse gemeenschap om opnieuw om tafel te gaan over de grafrechten. 5 jaar voordat de 30 jaar, die nu in het document staan, voorbij zijn. 

Bijzondere datum 

Dat het document in Hoogeveen over de grafrechten op 22 maart is ondertekend was voor Sara de Lima bijzonder. „Woensdagavond 21 maart 1951 meerde de Kota Inten af aan in Rotterdam met aan boord ongeveer 900 Molukkers. De aankomst markeert het begin van de Molukse gemeenschap in Nederland. Nu 72 jaar (en een dag) later, op woensdag 22 maart ondertekenen we dit document. Dat is mooi, daar krijg ik kippenvel van.”

Na afloop van het officiële gedeelte werd in de 'keet'  achter de kerk samen koffie en thee gedronken, uiteraard met een Moluks hapje erbij.
Na afloop van het officiële gedeelte werd in de ‘keet’ achter de kerk samen koffie en thee gedronken, uiteraard met een Moluks hapje erbij. Foto: Mediahuis Noord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *