Jokowi’s oligarchen in de mijnbouw van Centraal Halmahera

OP EEN dag in juli 2021 bezocht ik het dorp Gemaf, regentschap Centraal Halmahera (Halteng), provincie Noord-Molukken, voor onderzoek. Gemaf is een van de dorpen grenzend aan het nikkelmijnbedrijf PT Indonesia Weda Bay Industrial Park (IWIP). Daar ontmoette ik wijlen Sandoro, die ongeveer 50 jaar oud was. Sandoro is een boer die op zijn eigen land tuiniert. Hij verbouwt nootmuskaat, kruidnagel en kokosnoten die seizoensgebonden worden geoogst. Ondertussen teelt hij voor de dagelijkse behoeften tomaten, rica (chili) en andere soorten. Door de resultaten van het tuinieren kon hij zijn kinderen naar school sturen en in hun behoeften voorzien. Sandoro tuiniert al tientallen jaren.

​Zijn leven begon verstoord te raken toen de regering PT IWIP toestond om daar naar nikkelwinning te zoeken. Het bedrijf heeft een grondoppervlak nodig van 866,44 hectare dat onder meer is verkregen door grond aan te kopen die eigendom is van bewoners. In tegenstelling tot andere bewoners, die voor zeer lage prijzen verkopen (Rp 8.000 ​tot Rp 9.000/meter), aarzelt Sandoro om zijn zes hectare land op te geven, ook al blijft PT IWIP mensen sturen om te onderhandelen.

Het bedrijf slaagde er niet in te onderhandelen en verwijderde willekeurig de kruidnagel-, nootmuskaat- en kokospalmen van Sandoro die al tientallen jaren zonder compensatie waren geplant. Een andere methode die door PT IWIP werd gebruikt, was dat het dreigde eenzijdig een van Sandoro’s kinderen te ontslaan die bij het bedrijf werkten. Totdat het interview was afgenomen, was Sandoro nog steeds onvermurwbaar om zijn land niet te verkopen.

Een soortgelijk verhaal werd verteld door Mendiang Tulang, die ook in het dorp Gemaf woont. Net als Sandoro is deze 40-jarige man ook een boer die voor zijn levensonderhoud afhankelijk is van tuinieren. Om aan de behoeften van zijn gezin te voldoen, verbouwt hij nootmuskaat, kruidnagel, kokosnoten, bananen en andere gewassen. Volgens Tulang is een deel van het land dat aan zijn plantage grenst door het bedrijf gekocht, maar hij is zelf onvermurwbaar om het land niet aan PT IWIP te verkopen.

Toen Tulang op een dag naar zijn tuin ging, zag hij de graafmachine van het bedrijf het land van een bewoner opruimen dat was verkocht, samen met zijn kruidnagel- en nootmuskaatbomen. Tulane werd spontaan boos en protesteerde. Hij klom meteen in de graafmachine om de motor af te zetten en de sleutel te pakken. Protest van Tulang zorgde ervoor dat PT IWIP aangifte deed bij de centrale politie van Halmahera. Niet lang daarna kwamen verschillende leden van de politie naar het huis van Tulang en vroegen hem om de sleutels van de graafmachine terug te geven. Hij gaf de sleutel terug, maar hield de graafmachine in  stilstand. Door deze harde houding werd Tulane bijna gearresteerd door de politie.

De twee bovenstaande verhalen zijn slechts enkele van de verschillende problemen waarmee de mensen in het mijngebied in Centraal Halmahera worden geconfronteerd.[1] Als ze blijven protesteren, krijgen ze te maken met veiligheidstroepen die aan de kant van PT IWIP staan. Het is onmogelijk om te hopen op de kant van de lokale overheid, zowel in Centraal-Halmahera als in de provincie, omdat ze een oogje dichtknijpen voor de praktijk van landontginning. In plaats daarvan bood de regering zelfs bescherming aan PT IWIP omdat dit een nationaal strategisch project was op basis van presidentieel decreet nr. 109/2020. PT IWIP is ook een project met nationale prioriteit op basis van presidentieel decreet nr. 18/2020.​

Picture

Luchtfoto van het Indonesische Weda Bay Industrial Park (IWIP), gevestigd in Weda, Centraal Halmahera, Noord-Molukken.
Het Indonesische Weda Bay Industrial Park (IWIP) is een mega nikkel-kobalt geïntegreerd mijnbouw- en smelterijproject en ook het “eerste verticale, van mijnmonding tot afgewerkte producten, geïntegreerde elektrische voertuigbatterij en roestvrijstalen industriecomplex ter wereld”. In 2018 is gestart met de bouw van IWIP.

Overzicht van PT IWIP

PT IWIP is een joint venture van drie investeerders uit China, namelijk Tsingshan Holding Group, Huayou Holding Group en Zhenshi Holding Group Co., Ltd. Om Mongabay te citeren, zijn de meeste aandelen in handen van Tsingshan (40%) via haar dochteronderneming Perlux Technology Co.Ltd. Ondertussen bezitten Zhenshi en Huayou elk 30% van de aandelen.

In 2018 werkte PT IWIP samen met PT Aneka Tambang (Antam) Tbk ( Tbk = openbaar) om een ​​nikkelertsafzetting en smelter te ontwikkelen. Door deze samenwerking werd PT IWIP het eerste geïntegreerde industriële gebied ter wereld dat minerale hulpbronnen van de monding van de mijn verwerkt tot het eindproduct in de vorm van batterijen voor elektrische voertuigen en staal.

PT IWIP faciliteert investeerders ook om downstream industriële verwerkingsfaciliteiten te bouwen. Dit blijkt uit de werking van de twee dochterondernemingen van Tsingshan in het gebied, namelijk Weda Bay Nickel Projects (mijn) en Weda Bay Nickel (smelter).

Picture

Vrachtwagens op het Indonesische Weda Bay Industrial Park (IWIP), een geïntegreerd industrieel gebied voor de verwerking van zware metalen in Noord-Molukken, Indonesië. (Foto: CNA/Kiki Siregar)

Bron : http://www.michr.net/jokowis-oligarchen-in-de-mijnbouw-van-centraal-halmahera.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *