Menu pagina
- Het Redactieteam Maluku Huizen
- Huizerdag 2015 sate verkoop
- Huizerdag 2016 sate verkoop
- Huizerdag 2017 sate verkoop
- Lezing 10 maart 2018 - Adat, Integratie en Geloof
- Huizerdag 2018 verkoop broodje rendang
- Boekpresentatie en Lezing 16 maart 2019 - Istori, istoriy Maluku
- Herdenkingsbijeenkomst Nederlands-Indië
- Huizerdag 2019 verkoop broodje rendang
- Boekpresentatie en Lezing 02 november 2019 - Istori, istori Maluku
- Terugblik op lang vervlogen tijden.
- Een terugblik en vooruitblik vanuit de redactie.
- Bekendmaking Nieuwsbrief redactie@malukuhuizen.nl
- Login Portaal archief Documenten & Foto's
Welkom op de Redactie pagina van Maluku Huizen
Op 21 maart 2014 is de webstie Maluku Huizen opgericht met als de kloof tussen de gewone burgers en de molukse gemeenshap te verkleinen. Ons doel met de website maluku huizen is een unieke manier van gedetailleerde berichtgeving om zo de kloof kleiner te maken. Zodat de burger weet wat er allemaal afspeelt in de molukse gemeenschap.
"Het mooiste van alles dat wijsheid ons biedt om het leven prachtig te maken, is zonder twijfel vriendschap."
Epikouros
Het redactieteam Maluku Huizen
voorzitter | beheer financien | secretariaat |
---|---|---|
Rudi Sabandar | John Salampessy | Minggus Jermias |
redactie | redactie | redactie |
---|---|---|
Lies Rampen-Lahumeten | - vacant - | Natasja Pattipeilohy |
web ontwerp | web beheer | |
---|---|---|
Minggus Jermias | ParDidu webdesign studio | redactie@malukuhuizen.nl |
Taken van het redactieteam
Doorgaans heeft een redactieteam de volgende taken:
- schrijven van vaste tekstonderdelen
- (externe) schrijvers aansturen
- schrijf- en redigeerwerkzaamheden plannen
- de eindredactie verzorgen
- zorgen voor richtlijnen waar iedere schrijver zich aan moet houden
Door de verantwoordelijkheid voor de site bij een kleine groep mensen neer te leggen, voorkomt u dat iedereen zich met de site gaat bemoeien.
Contactformulier :
Het contactformulier biedt u de mogelijkheid om een privébericht te
verzenden.
Waarom een Forum? :
Een forum wordt bezocht door mensen met gelijke interesses om over hun favoriete
onderwerpen te praten. Bij de verschillende onderwerpen of topics kunnen bezoekers vragen stellen, antwoorden posten, een
mening delen enz. Soms zijn de onderwerpen op een bepaald forum zo uiteenlopend dat er categorieën of subfora ingelast
worden om thema's te groeperen. Dit maakt een forum gebruiksvriendelijker. Naargelang het soort forum kan het niveau van
de discussie STERK variëren.
Huizerdag 12 september 2015
Het RedactieTeam hoofdsponsor website malukuhuizen.nl
Verslag Satéverkoop op Huizerdag
door Rudi Sabandar
Tijdens de Huizerdag op 12 september 2015 heeft de redactie van de website www.malukuhuizen.nl saté verkocht. De verkoop was een succes zoals was te verwachten. Eén van de reden van deze actie was om zich aan het Huizer publiek te presenteren d.m.v. het bekendmaken van de website en informatie hierover te geven. Dit is ons gelukt want we kregen zelfs aandacht van de regionale pers. Op de website van de Gooi- en Eemlander is er een klein stukje over onze actie geschreven.
De opbrengst van de satéverkoop was groot € 500,00 Dit geld wordt o.a. gebruikt als startkapitaal voor de kas van de redactie. De huur van de kraam op de Huizerdag is gesponsord door drie lokale ondernemers, dat zijn schoenmaker André, De Gooische Lijstenmaker en Warung Abadi.
Wij willen hierbij de sponsoren bedanken en iedereen die bij ons een portie saté hebben gekocht. En last but not least Kersje, Floor en Lena voor de voorbereidende werkzaamheden.
De Redactie
Met dank aan Rudi Sabandar
Verslag Sate verkoop Huizerdag
door Otjep Bonjaktutur
Sate verkoop Huizerdag is een succes. Alles uitverkocht en de belangstelling is groot geweest. Gezelligheid troef en veel bekenden mogen ontmoeten. Usi Lies Rampen-Lahumeten, Otjep Bonjaktutur, Bianca van den Busken, Rudi Sabandar, Mingus Jermias en Mickey Matitahatiwen bedankt voor alle inzet en samenwerking. Ook dank ik iedereen die ons heeft gesupport met saté aankoop.
De Redactie
Met dank aan Otjep Bonjaktutur
Huizerdag 10 september 2016
Verkoop sate
Verslag Satéverkoop op Huizerdag
door Rudi Sabandar
Op zaterdag 10 september 2016 heeft de redactieleden op de Huizerdag saté verkocht. Het was dit jaar voor de tweede keer en wederom een succes geworden op deze stralende zonnige dag. De opbrengst van de verkoop komt ten goede van de redactiekas. Hiermee kunnen o.a. de kosten worden betaald om de website in de lucht te houden
De redactieleden waren al vroeg uit de veren geklommen om de benodigde spullen voor de kraam in te laden en naar het braderieterrein te brengen. Daar aangekomen heerste er al een bedrijvigheid van de diverse verkopers. We kregen een andere plek toegewezen dan was afgesproken. Dit was alleen maar gunstig voor ons en voor de satés omdat we in de schaduw stonden op deze warme dag. We hadden dit jaar zelfs een klein terrasje voor de satékraam waar dankbaar gebruik van werd gemaakt.
Na een lange maar zonnige en gezellige dag werd om 18.00 uur de spullen weer ingeladen en weggebracht. We willen langs deze weg iedereen bedanken die bij ons langs is geweest voor een portie saté en de pastei die wij dit jaar verkochten. Maar last but least willen wij de vrijwilligers bedanken die op de dagen voorafgaand aan de Huizerdag hebben meegeholpen met het voorbereiden en roosteren van de vele saté stokjes.
Terimah kasih - bedankt!
De Redactie
Met dank aan Rudi Sabandar
Huizerdag 09 september 2017
Verkoop sate
Verslag Satéverkoop op Huizerdag
door Telcy Tamaela
Als je een regenboog wil, moet je eerst de regen accepteren. Zaterdag 9 september was het dan zover. De redactie van Maluku Huizen is druk geweest en heeft een kraampje voor de groepspraktijk. Om de site in de lucht te willen houden, moeten we op de mensen rekenen die ons steunen. Dus bakar sate ..bakar kue ...dan jual maar.
De kraam die versierd was met foto's trok belangstelling. Heb gemerkt dat als je mensen wil aantrekken je even je MALU HATI op zij moet zetten. Zo gebeurt dat ook in het buitenland daar wordt je zowat naar binnen getrokken. Dit keer probeer ik het ook (ik hoefde niet aan zijn arm te trekken). De eigenaar van Mama Mia kwam dus met een paar mensen langslopen. Ik zeg dus Hallooo, ik eet ook vaak bij jou, dan vind ik dat je ook eigenlijk hier moet eten en het geschiedde.
De redactie van Maluku Huizen bedankt hierbij alle mensen die ons hebben gesteund met het kopen van onze saté, koekjes en hartige hapjes. De redactie bedankt de mensen die ons hebben geholpen met potong2. De redactie bedankt de mensen die een schenking hebben gedaan. De redactie bedankt de sponsoren. En ik ...ik bedank mijn lieve collega's die dagenlang bezig zijn geweest met de voorbereidingen.
Amotoooo sampai berjumpa!
Met dank aan Telcy Tamaela
Lezing 10 maart 2018
Lezing Adat, Integratie en Geloof
Adat en Integratie
Lezing door Dr Rinsampessy
Verslag door William Wattimury
De redactie heeft op 10maart j.l. een tweetal lezingen gehouden met sprekers die door hun dagelijkse werk in staat zijn geweest ons mee te nemen in de oorsprong en uitwerking van de onderwerpen ‘Adat&Integratie’ (door Dr. Elias Rinsampessy) en ‘Geloof ‘(door Ds. Otto Ruff) met een open blik naar de toekomst. Tijdens onze maandelijkse redactie meetings werden er al vanaf vorig jaar voorbereidingen getroffen voor deze avond. Met minimale (financiele) middelen is er fantastisch werk verricht o.a.: maaltijden voor de Tifa groepsleden en sprekers, het inrichten en op orde brengen van de zaal door Stichting Gosepa , het vinden en uitnodigen van sprekers, de inzet van onze vaste huisfotograaf Jacob en de hulp van onze geliefde vrijwillig-sters(ers).Rond 19:00uur stroomden de eerste geinteresseerden binnen. Meer dan 55 personen zaten uiteindelijk in de zaal aandachtig te luisteren naar de sprekers en hebben een indrukwekkend optreden gezien van Tifa Bunji uit Krimpen aan de Ijssel.
In de pauzes was er gelegenheid voor een drankje en kon men langs twee tafels waar boeken/tijdschriften (diverse Molukse gerelateerde onderwerpen: de kerk, mantelzorg etc..) gekocht konden worden.Voor de inhoud van de lezing verwijs ik voor het gemak naar het verslag van Dr Elias Rinsampessy. Ik kan dit niet beter verwoorden en ben van mening dat zijn verslag, een uitstekend beeld geeft van wat er besproken is. Voor ons (als redactie) is dit belangrijk omdat een goede weergave van de onderwerpen wellicht kan leiden tot meer geinteresseerden bij toekomstige lezingen. Tijdens deze avond werd er aandachtig geluisterd naar beide lezingen en zowel Dr Elias Rinsampessy als Ds. Otto Ruff namen meer dan voldoende de tijd ,meer dan was gepland, om te antwoorden op reacties en vragen. De reacties van de aanwezigen worden door de redactie en sprekers zeer gewaardeerd. Het laat zien dat het onderwerp leeft en tot vragen leidt. Samen met de sprekers hebben we geprobeerd de discussies in goede banen te leiden. Het blijft voor ons belangrijk dat alle aanwezigen hardop durven te zeggen wat hen op de genoemde onderwerpen bezighoudt.
Enkele impressies van de lezingen:
Dr. Elias Rinsampessy begon de avond met een veronderstelling om veranderingsprocessen binnen de Molukse gemeenschap aan te geven. “Iedere Molukse generatie maakt en schept, naast meegebrachte, vooral haar eigen culturele en sociale symbolen, die nauw samenhangen met de situationele context waarin zij zich bevinden. Dit heeft als consequentie , dat zowel de cultuur als de Molukse identiteit aan verandering onderhevig zijn.” Wat betekent dit voor de 2e,3e en vierde generatie Molukkers op dit moment en in de nabije toekomst? Is de adat in de afgelopen jaren veranderd en hebben Molukkers een nieuwe adat gecreëerd? Of zijn Molukkers Nederlanders geworden en hebben zij de adat achter zich gelaten? Zijn Molukkers geïntegreerd , geassimileerd, gesegregeerd.Een belangrijk perspectief is dat de individuele Molukker, maar dit geldt ook voor de Molukse gemeenschappen in het algemeen culturele en sociale symbolen, die meegebracht en symbolen, die nieuw zijn dienen te vertalen in hun eigen situatie om op die wijze de Molukse identiteit en cultuur handen en voeten te geven in een veranderende omgeving.
Met dank aan William Wattimury
Culturegroup ´Tifa Bunji´ - VIDEO'S
uit Krimpen aan den IJssel
Een geluid gemaakt met verschillende soorten tifa’s, verwijzend naar een hartslag van het Molukse volk met muziek dat verbindt.
Geloof, door Ds Ruff
Verslag door William Wattimury
Ds. Otto Ruff pleit voor een doordenking van het geloof, omdat op dit moment veel facetten van het geloof overgenomen is van ' koloniale' Christendom . Het maken van een vertaalslag door Molukkers in Nederland van het geloof in relatie met traditionele geloof " Agama Nanusaku" is de nieuwe uitdaging.
Er is alleen bijvoorbeeld bij de GIM in Nederland nog te weinig ruimte om hiermee om te gaan. Een doordenking van het geloof is hard nodig.
Belangrijke vragen van de 2e en in het bijzonder van de 3e generatie jongeren wat de kerk doet om de Molukse jongeren te bereiken en te betrekken bij de Kerk. Veranderingen binnen de Molukse kerken is zeer noodzakelijk, wil de Moluksekerk een levende kerk zijn. Dank voor Redactie Maluku Huizen.
Belangrijk is dat van onderop dit soort initiatieven worden genomen, zodat de hele gemeenschap in beweging kan komen. Er is te lang top down gewerkt.
Met dank aan William Wattimury
Huizerdag, 8 september 2018
broodje rendang verkoop
Verslag broodje rendang verkoop op Huizerdag
door Lies Rampen-Lahumeten
Het is ieder jaar weer afwachten waar we met onze waren mogen staan. Vorig jaar hadden we na lang zoeken eindelijk ons plekje gevonden, maar we moesten het zeil zelf nog opzetten. Tot overmaat van ramp gingen ook de sluizen van de hemel open en kregen we een flinke regenbui over ons heen en het bleef een regenachtige dag. Maar dit jaar wordt het anders, dat voel ik gewoon. Leuke plek, zeil zat er reeds op en….. de weergoden waren ons gunstig gezind. Dit, ondanks dat er de laatste 2 dagen de regen met bakken uit de lucht kwam. Ook nog eens een andere opzet, geen sate met stokbroodjes, zoetzuur en kroepoek maar ‘broodje rendang’. Zelf heb ik dit nog nooit gegeten, maar de rendang was goed gekruid en we ontvingen diverse complimentjes. Dit jaar vond ik het wel relaxer dan voorgaande jaren, mede doordat William het ‘broodje rendang’ introduceerde en er zelf ook het meeste werk aan had…en het zoetzuur wat erbij hoorde was heerlijk.
Mensen van diverse pluimages liepen langs, sommigen wilden alleen proeven anderen bestelden een broodje rendang of stopten voor een kopje koffie met iets lekkers erbij (ook nieuw) of gewoon voor een gezellig babbeltje op ons klein terrasje….uiteraard in de zon.
Een mevrouw was in gesprek met William en ik hoorde haar vragen, welk groep/organisatie zijn jullie dan? Tsjaaa…dat is waar, we moeten meer reclame maken voor onze website ‘Malukuhuizen.nl’ De Molukse ingezetenen weten dit (hopelijk) wel maar de Huizer bevolking heeft misschien nog nooit van gehoord. Malukuhuizen.nl is een website van en voor Molukkers en uiteraard ook voor niet Molukkers...Wij zien ons zelf als een doorgeefluik voor de Molukse gemeenschap. Tevens houden wij 2x per jaar een boekpresentatie of een lezing. Diverse Molukse schrijvers/sters mogen hun boek komen promoten tijdens de door ons opgezette bijeenkomsten, opgeluisterd door traditionele live muziek en/of dance. Ook nodigen we diverse Molukse predikanten uit, omdat gebleken is dat onze jongeren met heel veel vragen zitten omtrent de kerkgang en gebruiken en tradities van de Molukse kerk in het bijzonder.
Wij bekostigen alles zelf,
krijgen geen subsidie of iets in die richting, wel zijn wij dankbaar voor onze sponsoren en vrienden van malukuhuizen.nl,
die ons jaarlijks steunen. Draag je ons een warm hart toe en wil je ons steunen? Voor € 5 euro per jaar ben je lid van vrienden van ‘Malukuhuizen.nl’.
(alvast onze hartelijke dank).
Langs deze weg willen wij, redactie 'Malukuhuizen.nl' iedereen bedanken die ons weer grandioos op allerlei manieren hebben geholpen. Hetzij financieel, materieel, de lekkere hapjes, het was TOP…
Met dank aan Lies Rampen-Lahumeten
ISTORI ISTORI MALUKU
16 maart 2019
Boekpresentatie en Lezing
Het thema van deze dag was: “ISTORI ISTORI MALUKU”. De bijeenkomst werd daarom ook gecombineerd met een boekpresentatie door Coby Nuruwé - Tuhuteru, schrijfster van het boek "Nona" en een Lezing over "Happy Green Island" (voorheen Green Moluccas) door Max Wattimena. Met medewerking van tifagroep "Tunas Muda Huizen" en vocal groep "Sahabat".
Met dank aan Lies Rampen-Lahumeten
Foto's Herdenkingsbijeenkomst Nederlands-Indië
Donderdag, 15 augustus 2019
Verslag Herdenkingsbijeenkomst Nederlands-Indië
door Lies Rampen-Lahumeten
Wat velen niet weten is dat op de Noorderbegraafplaats in Hilversum een monument staat ter nagedachtenis aan allen die ten gevolge van de Japanse overheersing zijn gestorven. De eerste officiële herdenking bij dit monument was op 15 augustus 2006. Voor de 3de keer zing ik nu mee met het koor van de Pniëlkerk, het vorig jaar heb ik het wegens omstandigheden een keertje over moeten slaan. Bij de eerste repetitie waren we met 3 dames..…mijn eerste gedachte was ….nou nou.. zo weinig belangstelling voor de herdenkingsdienst (HNI). Na iedere repetitie kwam er gelukkig weer een persoon bij en uiteindelijk waren we met 14 personen…. nog niet veel maar het klonk goed en niets dan complimenten. Aan het einde van de herdenking vroeg een van de organisatoren zelfs of wij het volgend jaar 3 of 4 liederen ten gehore willen brengen. Er werd een grote tent opgezet want de weergoden waren ons niet zo gunstig gezind. En er waren dit keer meer sprekers dan voorgaande keren. We hadden om 14.30 afgesproken en om 15.00 werd de bijeenkomst geopend door Fred Pangemanan …namens het organiserend comité HNI Gooi en Vechtstreek. Daarna nam de programmaleider Kent Hanson het woord en introduceerde hij de sprekers en de koren.
Tussen de buien door kwamen diverse sprekers aan het woord en zij werden afgewisseld door het ‘Gemengd koor van Het Apostolische Genootschap’ en het ‘Gemengd Moluks koor Pniël’ zoals beschreven in het programma boekje. Het koor van de mannen van ‘Het Apostolische Genootschap’ zong fantastisch, volgens mij mannen van boven de 80. Ons eerste lied was ‘HIO HIO’ met gitaar begeleiding van Eli Nikijuluw en op tifa onze mannen Rob Wattimury en Mickey Matitahatiwen. Jammer dat wij achter een deel van het publiek zaten want sommigen moesten zich steeds omdraaien. Ons tweede lied was ‘Iring Dikau saja Tuhan’. We hadden de eerste regel overgeslagen…gewoon vergeten, maar het ging feilloos. Iemand uit het publiek zei : ‘toen jullie Iring Dikau zongen … toen scheen de zon.!! Het klonk …. al zeg ik het zelf, erg mooi. Meestal gaat het zo bij ons, tijdens het repeteren… klinkt het nergens naar …maar bij de generale repetitie of de uitvoering zelf is het meestal top.
Daarna volgde de ‘vlagceremonie’ en na de ‘2 minuten stilte’ werd het ‘Wilhelmus’ gezongen. Na het volkslied volgde de krans- en bloemlegging. Dit jaar viel de eer te beurt aan Johnny Salampessy en mijn persoon om een bloemstuk namens de Pniëlkerk Huizen te leggen. Ook aan de andere gasten wordt gelegenheid gegeven om bloemen te leggen.
Na afloop was er gelegenheid voor een hapje en een drankje en een praatje met de andere genodigden, daarna gingen we naar ‘Bregje’ in Bussum.
Het was een mooie afsluiting van deze dag en het gezamenlijk dineren was erg gezellig met elkaar van gedachten wisselen over van alles en nog wat. Ook in de auto huiswaarts hebben we nog gelachen om wat wij vroeger uitgespookt hebben en dat onze ouders zo streng waren. Dat waren bitter zoete herinneringen..!
Volgend jaar weer zou ik zeggen.
Met dank aan Gemengd Moluks koor Pniël & Lies Rampen-Lahumeten
Huizerdag, Verkoop broodje rendang
Zaterdag 14 september 2019
Het Gooische evenement 'De Huizerdag' is een jaarlijks terugkerend feest voor jong en oud. Het evenement is voorzien van een braderie, entertainment, sportactiviteiten en afsluitend diverse optredens op het podium op Plein 2000. Ga naar foto impressie Huizerdag 2019
5e editie van het event ´Istori Istori Maluku´
Zaterdag 02 november 2019
Lezing en boekpresentatie georganiseerd door Redactie Maluku Huizen.
Verslag door John Salampessy.
Deze dag gaat Tonny van der Mee zijn boek presenteren "De Kleine Dribbelaar" en houdt Njonkie Pattinama een lezing over "Stichting Samenwerking Vlissingen-Ambon".
Anders dan bij de vorige edities, wordt het niet gehouden in het gebouw van stichting "Gosepa" in Huizen, maar in de "Pniëlkerk" van de Moluks Evangelische kerk eveneens in Huizen.
Wat ook afwijkt is het tijdstip van de lezingen. Werden deze eerst in de avond gehouden, nu is het verplaatst naar overdag. Het was best wel spannend om te zien hoe dit uit zou gaan uitpakken met betrekking tot de opkomst. Aanvang is om 11:00 en om 10:30 waren alleen de personen aanwezig die kwamen helpen. Nog geen gasten...djam karet. Echter... niet veel later kwamen de eersten gasten en tegen elf uur was het behoorlijk druk. Gelukkig maar, de sprekers hoeven niet voor lege stoelen te praten. Zo te zien is het vervroegen toch wel goed. Onder de gasten bevonden zich ook Wethouder Marloes Verbeek en gemeenteraadslid Bert Schaap, Transparant Huizen, beiden van de gemeente Huizen. Deze waren gekomen op uitnodiging van Redactie Maluku Huizen om deze dag bij te wonen. Jammer genoeg konden ze slechts een uur aanwezig zijn in verband met andere verplichtingen. Maar toch fijn dat ze de moeite hebben genomen om te komen.
Voor aanvang van de lezingen heeft de voorzitter van Redactie Maluku Huizen, de heer Ruud Sabandar nog een korte toespraak gehouden en daarin ook de sponsors genoemd en bedankt voor het ondersteunen van onze organisatie. Na de opening door de voorzitter was er een intermezzo van de Tifagroep Tunas Muda van de Pniëlkerk. Jonge kinderen die via de Tifa (trommel) liederen ten gehore brengen welke de Molukse cultuur uitdraagt.
Hierna was het de beurt aan de eerste spreker van de dag, de heer Tonny van der Mee, die een lezing zou gaan houden over zijn boek "De kleine Dribbelaar". Dit is een biografie over de Molukse voetballer Simon Tahamata.
Tonny is behalve schrijver ook historicus en journalist bij het Algemeen Dagblad (AD). Middels een presentatie verteld hij de totstandkoming van het boek en verteld hij over de persoon Simon Tahamata. Met passie en respect praat hij over hem. Als voetballer is hij een fenomeen. Begonnen bij Ajax en daarna gevoetbald bij o.a. Standaard Luik, Feijenoord, Mechelen. Ook International geweest in het Nederlands elftal. Hij was geliefd en bewonderd door velen. Maar ook als persoon heeft hij veel betekent. Vooral voor de Molukse gemeenschap. Hij stak niet onder stoelen of banken hoe hij over de Molukse zaak dacht. De onafhankelijkheidsstrijd voor een vrij Zuid-Molukken. De treinkapingen, waarvan hij de gijzelnemers, bewust 'vrijheidsstrijders' noemt. Het werd hem niet altijd in dank afgenomen. Wat belangrijk was voor Simon was zijn volk. In alle belangrijke evenementen, zorgde hij ervoor dat zij ook (zichtbaar) aanwezig waren. Tonny verteld vol trots over de persoon en voetballer Simon Tahamata. Na de presentatie van Tonny konden er vragen gesteld worden die door hem werden beantwoord.
In de pauze was er een muzikale bijdrage door molukse muzikanten uit Huizen.
De volgende spreker was Njonkie Pattinama. Hij is bestuurslid en coördinator van Stichting Samenwerking Vlissingen-Ambon. Het doel van deze stichting is het opzetten van projecten voor Ambon met betrekking tot gezondheidszorg, milieu, onderwijs en ondernemerschap.
De lezing van Njonkie ging vooral over het gedeelte van de gezondheidszorg. Hij verteld vol overgave wat de stichting hiervoor doet. In zijn presentatie is hij zo vol emotie dat hij vrijwel alleen maleis praat en vergeet te vertalen naar het Nederlands. Dit geeft soms wel wat hilarische momenten, aangezien hij soms tijdens zijn presentatie onderbroken wordt en gevraagd wordt om te vertalen of in het Nederlands te spreken. Hij verteld dat artsen uit Nederland horen van het werk van de stichting en zich aanmelden om hulp te bieden op Ambon. Dit doen ze vrijwillig en ze offeren hiervoor zelfs hun vakantiedagen op. Hij verteld over de samenwerking met ziekenhuis "Haulussy" op Ambon, over de informatie die uitgewisseld wordt en opleidingen/cursussen die daar gegeven worden door de artsen. De medische hulp concentreert zich op Ambon. Het is vrij lastig om ook hulp te bieden op de naburige eilanden. Ze zouden het wel willen, maar momenteel is het niet anders, aangezien het grote ziekenhuis ook alleen op Ambon is.
Er zijn ook samenwerkingen met bedrijven in Nederland die hun hulp willen aanbieden. Zoals momenteel ook een bedrijf op het gebied van hygiëne, die een medewerker heeft gestuurd om daar op Ambon voorlichting en cursus over te geven. Dit alles vrijblijvend. De stichting wordt niet gesubsidieerd, maar moet het vooral hebben van giften en donaties. En natuurlijk verteld hij ook wat ze doen met betrekking tot de recente aardbeving en de hulp die ze daar bieden. Zij hebben ook veel contacten hierover met het Rode Kruis in Nederland en op Ambon.
Gepassioneerd verteld Njonkie over het werk van de stichting en beantwoord de vragen hierna van het publiek.
Na afloop was er nog een gezellig samenzijn met koffie, thee en lekkere hapjes, alvorens men naar huis ging. Dit was weer een geslaagde dag.
Met dank aan Tonny van der Mee en Njonkie Pattinama voor hun mooie boekbespreking en lezing die ze gehouden hebben in Huizen.
En uiteraard ook aan de muzikanten van Tunas Muda, Fred Tamaela´s culture group, dames van de catering Regina, Floor en Ingrid. En tenslotte de kerkbestuur van Pniël voor het gebruik van het gebouw.
Eindredactie en met dank aan John Salampessy.
Foto's gemaakt door Jacob Hahury. Ga naar foto impressie istori istori Maluku
TERUGBLIK OP LANG VERVLOGEN TIJDEN.
Het wijkkrantje MARINJO herinner ik mij nog vaag, maar voor mij op tafel ligt de eerste editie van de Molukse wijkkrant voor Huizen (1e jaargang no.1) uit juli 1986. Het wijkkrantje had nog geen naam. De lezers mochten een idee voor een naam opsturen. Een wijkkrant met de bedoeling om, ik citeer ‘ iedere Molukker in Huizen op de hoogte te houden van alles wat er zich in en buiten de gemeenschap afspeelt..enz..enz..’ Het klinkt bekend.
Op de voorpagina, een artikel over Moluks eregeld (Rietkerk-uitkering)..goh zo lang geleden alweer. En een voorwoord van de redactie ….Dat waren nog eens tijden, alle Molukse organisaties in Huizen werden er genoemd.De redactie, de Molukse wijkraad, de GIM, de NGGPM, de PIKIM, de PPKM, MAGIM, mannenkoor Imanuël en gemengd koor Shalom, Volleybal vereniging Almere, Sport Club Almere Huizen’78, Zaalvoetbal vereniging Bersatu, en de Stichting Boenga Tjenkeh …..Uiteraard alle organisaties met namen van de leden. Woow, …. zoveel Molukse organisaties en zoveel leden. Hoeveel zouden er nu nog bestaan ? Dat waren nog eens tijden.
Ik neem aan dat de lezers gereageerd hebben op de oproep om het krantje een naam te geven, want het kreeg de naam ‘TIFA’ en de Molukse wijkkrant werd een feit.
Dat was even leuk om alles door te bladeren, het artikel in de editie 2e jaargang nr. 4, (Tevens de laatste die ik in mijn bezit heb) ‘Terug naar het kamp’ deel 1 en deel 2, interviews afgenomen door Karel Poort en Ronnie Sabandar, friste mijn geheugen weer op. Inderdaad, dat was een leuke tijd, wandelend door het kamp haalden wij leuke en minder leuke herinneringen op uit onze jeugd …. dat was lachen, gieren en brullen.
... PPKM, MAGIM, volleybalvereniging Almere, zaalvoetbalvereniging Bersatu, zaalvoetbalvereniging Latino, stichting Boenga Tjenkeh, verenigingen die er niet meer zijn of een andere naam hebben. Verenigingen die zorgden voor een bloeiend verenigingsleven en die zorgden dat er wat gebeurde in onze gemeenschap. Zou het ooit weer kunnen terugkomen, wellicht in een andere vorm. Of zal dit verleden tijd zijn?
Terugblik op 2019.
Terugkijkend op 5 jaar lid zijn van de redactie van MalukuHuizen.nl, mag ik concluderen dat wij dezelfde intenties hebben als destijds de redactie van het blad ‘TIFA’. Ook wij willen met de site van malukuhuizen.nl
'iedere Molukker en niet-Molukker in en buiten Huizen op de hoogte houden van alles wat er zich in en buiten de gemeenschap afspeelt .. enz .. enz ..’ (zie boven).
Wat hebben wij in 2019 zoal gedaan.
Onze prioriteit ligt bij het geven van informatie en nieuws voor en over Molukkers. We hebben ook interviews met leden uit de gemeenschap en oud bewoners van w.o. Almere gehouden en geplaatst op de site.
Twee keer hebben wij een boekpresentatie en een lezing gehouden, de eerste keer was op 16 maart en de laatste keer was op 2 november j.l. Dit was ook de 5e editie van deze events.
Deze events die wij ´Istori Istori Maluku´ hebben genoemd voorziet in een behoefte en is een succes geworden gezien het groeiend aantal bezoekers. Het doel van deze events is om door het samenbrengen van Molukkers en niet-Molukkers informatie te geven wat er leeft
binnen de Molukse gemeenschap in Nederland. De informatie kan heel breed zijn. Bijvoorbeeld op het sociaal, maatschappelijk en cultureel gebied. Dit doen wij door Molukse auteurs en verhalenvertellers uit te nodigen om zo hun boek te presenteren en hun verhaal(lezing) te vertellen.
Huizer-dag.
Ook staan wij ieder jaar op de Huizer-dag. Dit jaar was het op zaterdag 14 september. Het doel hiervan is om malukuhuizen.nl bij het publiek te promoten en om contacten te leggen(netwerken). En natuurlijk om gelden te genereren door middel van de verkoop van saté of broodjes.
Hiermee kunnen we onze activiteiten financieren en de website in de lucht houden.
Aardbeving op de Molukken
Op 21 september hebben wij in de Krachtcentrale een interview aan de Gooi- en Eemlander gegeven. Omdat er weinig tot geen aandacht in de media aan de aardbeving op de Molukken werd gegeven hebben
wij met de Gooi- en Eemlander contact opgenomen om hierover te praten. Op dinsdag 19 november werd de redactie uitgenodigd door dhr. Bert Schaap, van de politieke partij Transparant Huizen, om in het Huizer Cafe aan de Bakboord te komen praten over de aardbevingen op Ambon.
Ook Angelique Schildt-Gooijer mocht iets vertellen over haar werkzaamheden, maar wilt het toch meer over de aardbeving hebben. De avond zorgde voor een volle Huizer café en werd een succes voor de Huizer café en natuurlijk ook voor de redactie. Wij hebben een presentatie gegeven
met behulp van PowerPoint waarop de aanwezigen hun vragen konden afvuren. Er waren diverse aanwezigen die niet van de aardbeving op de hoogte waren. Heel verassend was het theatertje van de toneelvereniging Ontwaakt, verscholen achter de kerk en de kringloop op de Bakboord.
De redactie.
In de redactie heeft zich in de afgelopen maanden diverse wijzigingen plaats gevonden. Mickey Matitahatiwen en William Wattimury heeft de redactie verlaten. Nieuw in de redactie is Angelique Schildt-Gooijer en John Salampessy.
De redactie bestaat op dit moment uit Angelique Schildt-Gooijer, Lies Rampen-Lahumeten, Saar Cols, John Salampessy, Mingus Jermias en Rudi Sabandar.
Het is leuk om lid te zijn van de redactie van MalukuHuizen.nl, maar we zijn ook op zoek naar nieuwe medewerkers, met nieuwe ideeën, 3de generatie, meld je aan. Wij willen graag zien hoe jullie dit willen aanpakken of veranderen. Wij zijn op dit moment al druk bezig met de voorbereiding voor de 6e editie van ons event ´Istori Istori Maluku´ die wij op 21 maart 2020 willen organiseren. Het zal op een locatie worden gehouden waar wij een breder publiek willen bereiken. En de opzet van het programma zal ook iets anders worden. Ben je nieuwsgierig geworden en ben je van de 3e generatie …. meld je aan als lid voor de redactie. We hebben je nodig … want je bent onze toekomst!!
Wij hopen op een vruchtbare samenwerking en om
krachten te bundelen voor de Molukse gemeenschap
en samen met de Molukse gemeenschap in Huizen.
En dat wij op elkaar mogen rekenen in het jaar 2020.
Namens de redactie wensen wij u allen
Een Gezegende Kerst 2019 en een Gezond en Voorspoedig 2020.
Lies Rampen-Lahumeten & Rudi Sabandar
EEN TERUGBLIK EN VOORUITBLIK VANUIT DE REDACTIE.
Een bijzonder jaar 2020 loopt ten einde. Door de coronapandemie was het een veelbewogen jaar geweest. De pandemie heeft de wereld op zijn kop gezet. Het leven is hierdoor drastisch veranderd. We zijn onze vrijheden kwijt en hebben ons te houden aan de richtlijnen en adviezen van de overheid.
Binnen de redactie was dat ook te merken. Het event ´Istori Istori Maluku´ die op 21 maart zou worden gehouden moest op het laatste moment worden gecanceld. De verspreiding van de ziekte is sinds 11 maart 2020 als pandemie erkend. Dit jaar hadden we een speciale programma gemaakt met bijzondere gasten in het kader van de aankomst van onze eerste generatie in Nederland op 21 maart 1951. Het programma voor het event was klaar en bekend gemaakt, de uitnodigingen waren verstuurd. We moesten ons houden aan de landelijke maatrelen die werd ingesteld, niet meer dan honderd personen aanwezig op een event, geen handen schudden enz. enz. Helaas …. het event moest uitgesteld worden. We wilden geen risico´s nemen voor de genodigden en bezoekers. Het event hebben we nog willen verplaatsen naar 14 november. Maar de tweede golf van de coronapandemie was in aantocht. Dat ging dus ook niet door!
De Huizerdag is door de gemeente Huizen i.v.m. bezuiniging en de coronapandemie uit het programma gehaald en komt ook niet meer terug. Voor de redactie is dit een groot gemis is. We zouden dit jaar voor de zevende keer met een kraam hebben gestaan om t.b.v. van onze kas saté of broodje rendang te verkopen.
Vanaf maart tot half augustus zijn wij i.v.m. het besmettingsgevaar niet bij elkaar geweest voor onze maandelijkse redactie overleg. I.v.m. de aanhoudende coronamaatregelen worden de redactie overleggen nu online via ´Zoom´ gehouden. Op deze manier kan er toch veilig vergaderd worden.
De redactie
We hebben dit jaar binnen de redactie afscheid moeten nemen van William Wattimury, Jacob Hahury en Sara Cols. Wij zijn hun dankbaar dat zij jarenlang tijd en energie hebben gestoken in de werkzaamheden en activiteiten rondom de redactie. Van Jacob hoeven wij gelukkig niet helemaal afscheid te nemen. Hij zal de redactie blijven ondersteunen met foto- en videoreportages. We mogen dit jaar Natasja Pattipeilohy welkom heten als nieuwe redactielid. Natasja heeft in 2011 in het kader van zestig jaar Molukkers in Nederland het fotoboek ´Trots´ uitgebracht.
Vooruitblik
Wat kunnen we in 2021 verwachten. Het is het jaar dat de Molukse gemeenschap 70 jaar in Nederland verblijft. Een bijzonder jaar waar wij zeker bij stil moeten staan. Het conceptprogramma voor een te houden event ´Istori Istori Maluku´ op 20 maart 2021 ligt klaar. Andere plannen zijn in voorbereiding.
Maar hoe zal de corona pandemie zich ontwikkelen? Op het moment van dit schrijven lopen de besmettingen flink op en is er vanuit de overheid besloten tot een lockdown tot 19 januari! Zullen de vaccins effect hebben en genoeg bescherming bieden tegen de coronavirus. Welke maatregelen tegen de virus gelden er dan. Daar kan niemand een zinnig antwoord op geven. De tijd zal het leren!
Kerst- en nieuwjaarsgroet
De feestdagen naderen weer. Er zal dit jaar op een heel ander manier kerstfeest en oud en nieuw gevierd worden. Heel anders dan wij gewend waren. We moeten ons maar houden aan het coronaprotocol en de virus niet onderschatten.
Desondanks de coronamaatregelen wenst de redactieleden van Malukuhuizen.nl u allen samen met uw dierbaren een fijne kerstdagen en een prettige jaarwisseling in goede gezondheid. En hopen dat in het jaar 2021 betere tijden zullen aanbreken waarin we weer naar het normale leven kunnen gaan.
De redactie
Lies Rampen-Lahumeten, Natasja Pattipeilohy, Angelique Schildt-Gooijer,
John Salampessy, Minggus Jermias en Rudi Sabandar.
Bekendmaking Nieuwsbrief redactiemalukuhuizen.nl
Onthoud: controleer uw spamfilter
Als u het bevestigingsbericht niet binnen een paar minuten ontvangt, controleer dan uw spam- of junkmailmap en markeer de e-mail "geen spam", zodat toekomstige berichten kunnen doorkomen.